2019-08-17 14:33

UPDATE. Titus Corlăţean prezintă Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria

 |  10:01
UPDATE. Titus Corlăţean prezintă Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria

UPDATE ora 13.41: Preşedinţii celor două comisii parlamentare de politică externă, Petru Filip şi Laszlo Borbely, au declarat, marţi, după prezentarea făcută de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, că celula de criză constituită la nivelul MAE privind situaţia din Algeria şi-a făcut datoria şi a funcţionat "bine şi corect".

"Concluzia celor două comisii este că la nivelul MAE celula de criză a funcţionat corect, a funcţionat bine. Este vorba de o celulă de criză care funcţionează şi are în acest moment o anumită experienţă", a afirmat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, la finalul şedinţei celor două foruri.

El a mai arătat că evenimentele din Algeria trebuie să reprezinte un semnal pentru toate instituţiile statului privind obligaţiile în lupta împotriva terorismului internaţional.

"România condamnă ferm tot ceea ce înseamnă terorism şi cred că din acest punct de vedere toate instituţiile statului român au această obligaţie de a spune acest lucru şi de a se angaja în tot ceea ce înseamnă lupta împotriva terorismului. Fiind vorba de un conflict cu impact internaţional, de internaţionalizarea terorismului, subiect în care până la urmă România este parte activă, că vrem, că nu vrem, ca parte semnatară a Tratatului NATO, ca membră UE, suntem actori activi în tot ceea ce se întâmplă în aceste teatre de luptă pe care nu şi le doreşte nimeni", a mai spus senatorul Petru Filip.

La rândul său, preşedintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbely, a arătat că toţi cei implicaţi în celula de criză "şi-au făcut datoria".

"Consider că această celulă de criză, toţi cei implicaţi şi-au făcut datoria şi, din păcate, trebuie să ne pregătim pentru perioada următoare ca aceste componente ale ministerului, începând cu ambasade, consulate, să fie pregătite pentru astfel de evenimente", a spus Borbely.

El a susţinut că întâlnirea membrilor comisiilor cu ministrul de Externe Titus Corlăţean a fost "foarte utilă şi necesară", fiind iniţiată de comun acord cu acesta.

"Domnul ministru ne-a oferit toate detaliile care ţin de acest atac sângeros, avem toate detaliile care, de fapt, au fost şi comunicate până acum. Considerăm în continuare că MAE şi Parlamentul, cele două instituţii fundamentale, trebuie să colaboreze şi vom avea asemenea întâlniri pentru că ne trebuie informaţii corecte şi la obiect", a mai spus Borbely.

Ministrul de Externe a prezentat marţi parlamentarilor din comisiile de specialitate situaţia din Algeria în absenţa presei.

Laszlo Borbely a precizat că ministrul a solicitat ca audierea să nu fie publică. Ulterior, Corlăţean a susţinut că există o practică occidentală ca discuţiile privind atacurile teroriste şi securitatea naţională să se desfăşoare în absenţa mass-media.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, va prezenta marţi Comisiilor de specialitate ale Parlamentului evoluţiile atacului terorist din Algeria, în urma căruia doi români şi-au pierdut viaţa, iar trei au fost salvaţi.

Titus Corlăţean a avut luni consultări cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, convenind, de comun acord, ca şeful diplomaţiei să facă, marţi, la ora 9,00, o prezentare privind evenimentele, implicaţiile asupra statutului cetăţenilor români aflaţi în zonă şi contextul atacului, a informat MAE şi Camera Deputaţilor.

Cinci români se aflau la complexul petrolier de la In Amenas, în estul Algeriei, în momentul atacului unei grupări islamiste, care i-a luat ostatici pe mulţi dintre angajaţii din zonă. Trei dintre cei cinci români au fost salvaţi, iar doi şi-au pierdut viaţa.

Decesul primului român a fost anunţat sâmbătă de către premierul Victor Ponta, care preciza că ceilalţi patru români au fost salvaţi. Totuşi duminică MAE a informat că încă un român, care reuşise să părăsească zona In Amenas, şi-a pierdut viaţa în spital în urma rănilor suferite.

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat "profunda dezamăgire" pentru modul în care a fost informat de către autorităţile algeriene în legătură cu situaţia celui de-al cincilea român aflat în zona atacată de o grupare islamistă, decedat în spital.

"Din informaţiile deţinute de către autorităţile române rezultă că decesul a intervenit în spital ca urmare a rănilor grave suferite. MAE îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile algeriene nu ne-au informat corect, complet şi la timp în legătură cu situaţia reală a cetăţeanului român", a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.

Ambasadorul Algeriei la Bucureşti, Habib Chawky Hamraoui, a afirmat, în schimb, luni că autorităţile algeriene le-au transmis foarte clar autorităţilor de la Bucureşti informaţii cu privire la cei cinci români implicaţi în atacul terorist de la In Amenas.

"Noi le-am spus clar autorităţilor române că avem un decedat, trei eliberaţi şi despre unul nu avem informaţii. Şi când am avut informaţii cu privire la decesul celui de-al cincilea român, am informat autorităţile române", a punctat diplomatul. El a susţinut că autorităţile algeriene nu au nimic să-şi reproşeze.

Pe de altă parte, presa occidentală a acuzat forţele de securitate algeriene că au preferat "metoda rusă" de rezolvare a crizei ostaticilor de la complexul de exploatare a gazelor In Amenas, din deşertul algerian. În urma intervenţiei, teroriştii au fost eliminaţi, dar se înregistrează şi un număr mare de victime din rândul ostaticilor.

De asemenea, mai multe ţări cu cetăţeni deţinuţi în Algeria i-au reproşat acesteia că nu au fost informate în legătură cu respectiva ofensivă.

Gruparea islamistă a spus că luarea de ostatici constituie o reacţie la intervenţia militară franceză în Mali, iar principala revendicare viza un schimb de prizonieri, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639868-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray