2019-07-18 14:06

Torţionarul Vișinescu ar vrea să scape de pușcărie.Ce motive invocă în cererea sa

 |  12:41
Torţionarul Vișinescu ar vrea să scape de pușcărie.Ce motive invocă în cererea sa

Judecătorii instanţei supreme vor decide dacă torţionarul Alexandru Vişinescu va putea să plece acasă sau ve excuta în continuare pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii. Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a contestat, pentru a doua oară, executarea pedepsei.

Avocaţii lui Vişinescu susţin că acesta suferă de mai multe afecţiuni, printre care una neuronal-degenerativă.

Pe 1 martie, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de întrerupere a executării pedepsei, din motive medicale, formulată de Alexandru Vişinescu. Hotărârea instanţei a venit după ce INML a recomandat, ulterior efectuării unei expertize medico-legale, ca Vişinescu să rămână internat pe toată durata detenţiei. Acesta se află în prezent la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Pe 10 februarie 2017, Alexandru Vişinescu a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Tot atunci, instanţa a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro.

Procurorii susţin că, în perioada 1956 - 1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentate de deţinuţii politici încarceraţi, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora pe motive de ordin politic.

Astfel, deţinuţii erau supuşi unor condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea lor fizică, fără să li se asigure un minimum de medicamente şi fără să li se acorde îngrijiri sau asistenţă medicală adecvate.

Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele-penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate.

Până în prezent, au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în timpul mandatului lui Alexandru Vişinescu


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-12Parerea ta...

VFD
12 Apr 2018

si altii au suferit de pe urma lui ,mai grav!cam tupeist mosneagul asta!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray