2020-04-07 14:00

Trafic de influență pentru o afacere de 6 milioane de euro. Un avocat și trei afaceriști, puși în libertate de instanța unde încercau să influențeze judecătorii

 |  19:02
Trafic de influență pentru o afacere de 6 milioane de euro. Un avocat și trei afaceriști, puși în libertate de instanța unde încercau să influențeze judecătorii

Un avocatieșean și trei oameni de afaceri au fost reținuți, marți, de procurorii dincadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi subacuzațiile de trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Curtea deApel Iași a hotărât, însă cercetarea acestora în libertate, decizie față decare procurorii anticorupție au făcut recurs.

LilieanaCremeniţchi, avocat stagiar în cadrul Baroului Iaşi, Gheorghe Apopi, administrator al SC Apopi& Blumen, Nicolae Hogaş,director la aceeași firmă și DragoşIonuţ Dascălu, director, şef sector Iaşi în cadrul la SC ViaromConstruct SA, au interdicția de a nu părăsi țara.

Potrivit anchetei, la data de 19 februarie2010, avocata Cremeniţchi i-a cerut lui Apopi 15.000 de euro pentru a intervenila judecători din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii uneihotărâri judecătoreşti favorabile într-un dosar civil care viza cele douăsocietăţi comerciale sus menţionate. În aceeaşi zi, Lilieana Cremeniţchi aprimit de la Hogaş şi Dascălu un avans de 30.000 lei din suma cerută,confirmându-i ulterior lui Apopi primirea banilor.

Doijudecători, audiați ca martori

ProcuroriiDNA Iaşi susţin că cei trei bărbaţi ar fi încercat să „cumpere influenţa“completului R2 condus de judecătorul Tăbâltoc de la Curtea de Apel Iaşi, cuajutorul avocatei Lilieana Cremeniţchi. Faptele ar fi fost săvârşite în cursullunii februarie. Preţul traficului de influenţă ar fi fost de 15.000 deeuro.Unul dintre avocații inculpaților susține că era vorba, de fapt,despre un împrumut luat de Lilieana Cremenințchi de la Gheorghe Apopi pentru untransplant hepatic, pe care soţul său ar trebui să-l facă în Italia.

Înurmă cu câteva zile, în acest dosar de trafic de influenţă, procuroriianticorupție au audiat, în calitate de martori, şi doi judecători de la Curteade Apel, Viorel Tăbâltoc și Elena Gheorghiu, de la secția care avea pe roldosarul comercial.

Proiect cu bani de laUE pe Măsura 322

Anchetaprocurorilor DNA Iaşi ar avea legătură cu un dosar comercial instrumentat laCurtea de Apel Iaşi legat de o licitaţie din localitatea ieşeană Golăeşti, cu omiză de 6 milioane de euro, de la bugetul Uniunii Europene, puşi la dispoziţie, prin Măsura 322. Cele două comune s-au asociat pentru modernizarea maimultor obiective de infrastructură, de la drumuri, reţele de apă şi canalizarepână la imobile de utilitate publică. Procedurile de atribuire a contractuluiau fost organizate de primăria comunei Golăești. Primalicitaţie a fost organizată în toamna anului trecut, iar printre firmeleînscrise s-a numărat şi Viarom, în asociere cu Apopi&Blumen. Firma Viaromface parte dintr-un grup internaţional şi este reprezentată, la nivelul zoneiMoldovei, de directorul Dragoş Ionuţ Dascălu. Firma Apopi&Blumen estespecializată în lucrări la reţelele de gaz. Conform unor surse judiciare, citate de jurnaliștii de laau fost făcute și presiuni la adresa primarului comunei Golăești, Viorel Bâzdâgă, care nu acedat. În prima fază,comisia de evaluare a ofertelor a decis să atribuie contractul de execuţie alucrărilor firmei Geprocon SA, societate patronată de omul de afaceri GianiCanschi. Astfel, firmele Viarom, în asociere cu Apoi&Blumen, Vega 93 Galaţişi Darcons, din judeţul Neamţ, au contestat decizia comisiei de evaluare laCNSC. Firmele Viarom şi Darcons au cerut anularea procedurii de atribuire acontractului şi reluarea acesteia. În urma acestei contestaţii, CNSC a dispusanularea procedurii. De teamă să nu piardă finanţarea europeană, primarulcomunei Golăești a atacatdecizia CNSC în instanţă, la Curtea de Apel. Instanţa a dispus reevaluareaofertelor. Primăria s-a supus deciziei instanţei şi experţii din comisia deevaluare au decis să atribuie contractul firmei TMUCB. Şefii de la Viarom şi Apopi&Blumen, respectiv Dragoş Dascălu şi GheorgheApopi, au făcut o nouă contestaţie la CNSC. Organismul decide, de această dată,anularea licitaţiei. Însă firma Darcons a contestat din nou decizia CNSC la Curtea de Apel Iaşi.Procesul se află în derulare, iar pe 20 septembrie a fost fixat următorultermen. Firma Darcons aparţine fostului subprefect de Neamţ, Romică Rotaru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-04

Mai multe imagini:
Trafic de influență pentru o afacere de 6 milioane de euro. Un avocat și trei afaceriști, puși în libertate de instanța unde încercau să influențeze judecătorii
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine