2020-04-07 11:42

Traficantul Ioan Clămparu, între primii cinci cei mai căutaţi de Interpol

 |  19:12
Traficantul Ioan Clămparu, între primii cinci cei mai căutaţi de Interpol

Ioan Clămparu, zis şi Cap de Porc, cunoscutulinterlop român, figurează pe locul 5 în lume în topul celor mai căutaţi deInterpol. Acest lucru a fost dat publicităţii de Interpol odată cu declanşareaunei operaţiuni care vizează 29 de ţări şi 450 de persoane, numită Infra-Red.Despre Clămparu Interpol spune că este căutat pentru trafic de persoane în Spaniaşi în Anglia. Până în prezent, megaoperaţiunea a dus la arestarea a peste 100de persoane în toată lumea. Interpol susţine că traficantul român Ioan Clămparus-ar putea ascunde şi sub numele de Robert Wieciorkiewicz şi că, probabil, seaflă pe teritoriul Europei.

Peste o sută de persoane au fostarestate deja, în cadrul unei operaţiuni globale de amploare a Interpol,supranumită Infra-Red, ce îi vizează pe unii dintre cei mai periculoşi fugariai lumii. La poziţia cinci pe lista de căutări fiind şi românul Ioan Clămparu, suspectatde trafic de persoane, fiind bănuit că ar avea legături cu cluburi şi hoteluridin Marea Britanie. Conform anunţului Interpol, însoţit de o fotografie a luiClămparu, acesta este căutat de autorităţile române pentru constituirea uneireţele de trafic de persoane care a obligat peste o sută de femei să seprostitueze în Spania. Poliţia crede că el are legături cu cluburi de noapte şihoteluri din Marea Britanie şi din Irlanda.

Produceaubani negri pentru mafia gulerelor albe

În ianuarie 2006, cazul Clămparu afost dat de preşedintele României, Traian Băsescu, drept exemplul de eşec încombaterea criminalităţii, la o şedinţă a Consiliului Superior alMagistraturii, din 11 ianuarie 2006. "Lucrăm în echipă pe criminalitatetransfrontalieră - cazul de care vă spun implică patru ţări. Se procedează laarestarea simultană a infractorilor şi voi îi puneţi în libertate. Aţi stricattoată operaţiunea în cele patru ţări!”, a spusBăsescu.

Grupul condus de Ioan Clămparu,considerat a fi unul dintre cei mai periculoşi lideri mafioţi, a strâns, dinactivităţi de crimă organizată, sume totalizând milioane de dolari, banifolosiţi şi pentru a determina stoparea amplei anchete declanşate împotrivagrupurilor de crimă organizată, se arăta în rechizitoriul DIICOT. Ioan Clămparueste acuzat de iniţiere şi constituire a unui grup criminal organizat în scopulcomiterii unor infracţiuni grave - una dintre cele mai grave infracţiuniprevăzute de legislaţia română - şi de proxenetism. Membri ai filierei condusede Clămparu au fost prinşi şi arestaţi în România, Spania, Italia şi Cehia, învreme ce infractorul este dat în urmărire internaţională din martie 2003.

Tribunalul Sibiu a condamnat, în 2008,opt membri ai clanului condus de Ioan Clămparu pentru comiterea în principal aunor infracţiuni de trafic de persoane, constituire, aderare şi sprijinire aunui grup infracţional organizat având drept scop comiterea de infracţiunigrave, proxenetism, spălare de bani, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 5şi 9 ani şi 6 luni. Ulterior, la recursul inculpaţilor, pedepsele au fostmajorate la Curtea de Apel Alba Iulia, acestea variind între 5 şi 13 ani. IoanClămparu a primit o pedeapsă de 13 ani de detenţie, el fiind dat în urmărire depoliţiştii români.

Procurorii DIICOT susţin că reţeaua detraficanţi de persoane condusă de Clămparu a fost prima de acest gen anihilatăde anchetatorii români, ea fiind cu adevărat complexă, cu caracter de filieră,cu o structură şi o diviziune a muncii foarte bine stabilite. Reţeaua acopereamai multe judeţe din ţară - de unde erau racolate victimele, dar şi mai multeţări din vestul Europei, precum Spania, Olanda şi Germania.

Seascunde sub identitate falsă

Pentru anihilarea reţelei,anchetatorii români au făcut cercetări timp de 14 luni, perioadă în care aucolaborat cu autorităţile din statele în care operau traficanţii, cu altestructuri ale Ministerului Administraţie şi Internelor şi cu centrul SECI.Pentru prinderea membrilor reţelei, peste 150 de poliţişti au acţionat simultanîn mai multe judeţe din ţară, pentru operativitate şi transportul rapid almembrilor reţelei la Parchet şi instanţă fiind folosite şi elicoptere, susţinanchetatorii.

Dintr-o informare a Ambasadei Românedin capitala spaniolă, depusă la dosarul lui Clămparu în mai 2005, se arăta căacesta lucra, în 2004, la o firmă din Madrid pentru 350 de euro pe lună şilocuia în Spania, alături de complici şi gărzi înarmate. Potrivit noteiinformative de atunci, "Ioan Clămparu locuia cu Nicu Tănase şi gărziînarmate" şi "are zilnic întâlniri cu diferiţi proxeneţi sauinfractori români, de la care încasează procente din sumele obţinute deaceştia".

Fostul ataşat al Ministerului român deInterne la Madrid comunica autorităţilor române, la începutul lui 2004, căautorităţile spaniole "sunt de acord ca Ioan Clămparu şi prostituatele cevor fi identificate să fie expulzaţi în România, dacă o cer autorităţile de laBucureşti".

Cu toate acestea, la jumătatea luioctombrie 2004, surse judiciare declarau că Ioan Clămparu nu era localizat deInterpol, care ar fi trebuit să pună în executare mandatul de arestarepreventivă emis de magistraţii bucureşteni.

Un oficial al Direcţiei Generale deCombatere a Cimei Organizate şi Antidrog a Inspectoratului General al PoliţieiRomâne, afirma, în noiembrie 2004, că poliţiştii români speră ca el să fie încăîn Spania, ascuns în comunitatea puternică de români de acolo. Ulterior,ataşatul MAI a fost mutat în Italia, iar cazul Clămparu a fost deferitjustiţiei, traficantul fiind judecat "în lipsă", întrucât nu a fostde găsit.

Conform Mediafax, care citeazădintr-un document Interpol, traficantul român Ioan Clămparu s-ar putea ascundeşi sub numele de Robert Wieciorkiewicz şi că, probabil, se află pe teritoriulEuropei. Conform aceluiaşi document, Clămparu ar fi călătorit intens, înultimii ani, în România, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie şi, potrivitanchetatorilor, s-ar afla pe teritoriul Europei, posibil în Olanda sau în Spania.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine