2020-05-31 14:28

Tragedia din Colectiv. Scandal între Ambasada din Israel şi comunitatea românească

 |  21:01
Tragedia din Colectiv. Scandal între Ambasada din Israel şi comunitatea românească

O parte din comunitatea românească din Tel Aviv este la cuţite de ceva vreme cu ambasadorul României în Ţara Sfântă, Andreea Păstârnac. Acum, reprezentanţii evreilor vorbitori de limbă română o acuză pe Andreea Păstârnac că nu s-a implicat în sprjinul însoţitorilor celor două victime din Clubul Colectiv care au ajuns în Tel Aviv pentru tratamente medicale la cel mai înalt nivel. Redăm mai jos scrisoarea reprezentanţilor comunităţii către preşedintele României, un articol apărut zilele trecute în presa de limbă română şi comentarii de pe facebook.

“Purtarea ambasadoarei Andreea Păstârnac a revoltat întreaga comunitate, iar noi suntem gata să demonstrăm în fața sediului ambasadei, așa cum au făcut-o frații noștri din România. Trebuie să faceți curățenie și în diplomație altfel nu se va rezolva nimic, lăsând în funcție o ambasadoare psd-istă care a făcut și face doar jocurile partidului, iar pe noi, comunitatea română din Israel, ne-a învrăjbit și batjocorit.

Lăsăm în urmă toate boacănele făcute de ambasadoarea Păstârnac și vă prezentăm ce se întâmplă astăzi la Tel Aviv. Precum știți, mai avem aici internați doi răniți ai tragediei din Colectiv. Doi băieți tineri, care lucrează în mass media română, au fost internați împreună cu soția, respective mama. Încă de la început, ambasada României a arătat indiferență totală față de aceste cazuri. Răniții au intrat pe mâna medicilor israelieni, dar cele două însoțitoare s-au trezit dintr-o dată într-o țară străină, fără să cunoască limba și trăind o mare tragedie. Noi, comunitatea română din Israel, când am văzut că ambasadoarea Păstârnac nu are niciun gând să-i sprijine pe acești oameni, ne-am organizat într-un grup de voluntari numit „Israel ajută Colectiv”, am strâns bani pentru a le caza în hotelul spitalului, le-am adus mâncare zilnic și produse de strictă necesitate. După o săptămână, trebuiau depuse actele pentru ca răniții să poată beneficia de banii de ajutor oferiți de Guvern. Era nevoie de o cerere tip care o pune la dispoziție Ministerul Muncii, copii după acte etc. Când am văzut disperarea însoțitorilor că nici acum Ambasada nu îi ajută și că sunt nevoiți să stea cu mâna întinsă ca niște cerșetori, ne-am dus la ambasadă și am protestat. În urma reclamațiilor noastre, Ambasada ne-a invitat la „dialog”. Ne-am dus, am crezut că încep să se miște lucrurile. Am fost așteptați de doamna ambasador înconjurată de un grup de susținători care nu aveau nimic în comun cu răniții de la Colectiv, nu fuseseră nici măcar o dată la spital. Ni s-au făcut poze pentru a se arăta la București că Ambasada face ceva, după care din nou Ambasada a dispărut din peisaj. Noi am continuat să mergem cu rândul la spital, am făcut un dispecerat de urgență care colectează ofertele voluntarilor și nevoile însoțitorilor, le-am plătit hotelul, două camere…”, se scrie în scrisoarea către preşedintele Iohannis.

Precizările ambasadei, de pe Facebook

I. În ceea ce priveşte demersurile ambasadei pentru a sprijini asigurarea de asistenţă medicală de specialitate pentru victimele accidentului, ambasada României la Tel Aviv a contactat autorităţile israeliene încă de la producerea accidentului. În dimineața zilei de 31 octombrie, Ambasada României la Tel Aviv a contactat spitalele din Israel cu cea mai mare capacitate de tratare a arsurilor, luând în considerare expertiza ridicată şi dotarea instituțiilor medicale din Israel.

În aceeaşi zi, care urmare a demersurilor ambasadei, MAE israelian a comunicat ambasadorului României că Centrul Medical Tel HaShomer analizează acordarea de asistenţă medicală victimelor. Directorul general al centrului şi directorul adjunct, originar din România, au transmis șefului misiunii diplomatice că experții în arsuri ai spitalului israelian sunt pregătiţi să primească răniți din România sau să acorde orice fel de expertiză şi suport de tehnică medicală.

În aceeaşi seară o echipă de chirurgi israelieni de la Tel HaShomer a sosit în România, iar la 1 noiembrie a început să opereze, alături de medici români, pacienți de la Spitalul Bagdasar Arseni şi Spitalul Universitar de Urgență Bucureşti. La 3 noiembrie a sosit în România o echipă de medici de la Soroka Medical Center, al doilea cel mai mare spital din Israel.

Ulterior, în discuţii repetate purtate de ambasadorul României în Israel, conducerile mai multor centre medicale israeliene au exprimat disponibilitatea de a continua şi extinde asistenţa medicală pentru tratarea victimelor incendiului de la Clubul Colectiv.

II. În ceea ce priveşte sprijinul concret oferit de ambasada României pacienţilor transferaţi în Israel:

Medicii români şi cei israelieni aflați în România au selectat 3 răniți pentru tratarea în Israel. Doi dintre aceştia au fost internați la spitalul Tel HaShomer din Petah Tikwa, iar unul la spitalul Hadassa din Ierusalim.

În seara zilei de 4 noiembrie a fost transportată în Israel şi internată la HadassahMedicalCenter din Ierusalim prima persoană de cetăţenie română.

Imediat, la 5 noiembrie, ambasadorul României în Israel a vizitat secția de terapie intensivă a Spitalului Hadassah – acolo unde a fost tratată persoana respectivă– şi a avut discuţii cu directorului Spitalului şi cu şeful secţiei de terapie intensivă, precum şi cu însoţitoarea pacientei şi cu voluntarii veniți din orașele Ierusalim şi Natania.

În dimineața zilei de 9 noiembrie a survenit decesul cetăţenei românce, la Spitalul Hadassah. Ambasadorul României şi membrii Misiunii diplomatice s-au aflat alături de mama şi rudele acesteia pe întreg parcursul zilelor de 9 şi 10 noiembrie.

De asemenea, ambasadorul României la Tel Aviv a coordonat întreaga procedură de repatriere a corpului neînsuflețit, fiind alături de familie şi însoțitori şi oferindu-le sprijin atât pentru transportul intern, cât şi pentru facilitarea procedurile aeroportuare şi de frontieră pentru ieșirea din Israel. Toate demersurile au fost realizate în regim de urgenţă, procedura repatrierii fiind finalizată în după-amiaza zilei de 10 noiembrie. Șeful misiunii şi reprezentanți ai Ambasadei au asistat la încărcarea sicriului în aeronavă şi au depus o coroană de flori.

În noaptea de 6 spre 7 noiembrie a fost transferat în Israel un alt cetăţean român la Spitalul Tel Hashomer. În ziua următoare, Ambasadorul României împreună cu reprezentați ai Ambasadei s-au deplasat la spital pentru a discuta starea acestuia. Ambasadorul României la Tel Aviv a avut o întâlnire cu reprezentanţii conducerii spitalului Tel HaShomer, a vizitat personal pacientul şi a stat de vorba cu însoţitoarea acestuia.

În noaptea dinspre 8 spre 9 noiembrie a fost transferat la acelaşi spital un alt pacient român. Personalul misiunii diplomatice s-a deplasat de urgenţă la spitalul Tel HaShomer pentru a discuta starea pacientului şi pentru a-i fi alături mamei acestuia.

Ulterior, ambasadorul României a revenit la spital, în repetate rânduri, şi a discutat cu aparţinătorii celor doi răniți.

În tot acest interval ambasada a asigurat eliberarea actelor consulare solicitate de către familii, precum şi facilitarea comunicării (inclusiv traducere ebraică-română) cu personalul medical. De asemenea, ambasada şi-a îndeplinit obligaţiile privind transmiterea către autorităţile competente din România a formularelor pentru acordarea ajutorului financiar aparţinătorilor, prevăzut de legislaţia în materie.

De la transferul pacienților în Israel până în prezent, în fiecare zi, un reprezentant al Ambasadei s-a deplasat la cele două spitale pentru acordare de sprijin şi comunicare, atât cu familiile răniţilor, cât şi cu conducerea unităţilor medicale.

Situația celor doi români internați în prezent la Tel HaShomer a fost şi este constant monitorizată de reprezentanți ai Ambasadei României la Tel Aviv, care au menținut un dialog cu reprezentanți ai comunității evreilor originari din România ce au manifestat dorința de sprijinire a celor doi pacienţi şi a însoțitorilor acestora. În acest sens, la 12 noiembrie, Ambasada României în Statul Israel a organizat o întrevedere cu reprezentanții principalelor organizații ale originarilor din România, cu scopul de a identifica cele mai bune mijloace de sprijin a celor două persoane internate şi a aparţinătorilor acestora. Ambasada României la Tel Aviv mulțumește tuturor voluntarilor care zilnic sunt alături de cei doi pacienţi români şi de familiile acestora.

Sprijinul acordat de Ambasada României la Tel Aviv atât pacienţilor, cât şi aparţinătorilor acestora a fost şi continuă să fie unul direct şi constant încă de la transferul lor în spitalele din Israel. În acest sens, menţionăm că familiile acestora solicită permanent discreție referitor la aceste detalii.

Victima 60

Alexandru Hogea, tânărul care a murit duminică într-un spital din Viena, avea 19 ani, era din Sinaia şi era student la Facultata de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 60.

Se moare pe capete

Alexandru Mihai Iancu, un alt tânăr rănit în incendiu, a murit, sâmbătă, la Spitalul "Sf. Ioan" din Capitală, iar vineri, a decedat Andreea Ştefan la o clinică din Germania, unde a fost transferată în urmă cu aproximativ două săptămâni.În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, duminică, la 60.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-24

Documente:Parerea ta...

A.M.I.R.
23 Noi 2015

Excelenței Sale Domnului Klaus W. Iohannis Președinte al României Excelență, Considerăm o deosebit de plăcută îndatorire faptul de a vă adresa acest mesaj, al cărui scop este exprimarea admirației noastre față de conducătoarea echipei diplomatice a României în Israel, Excelența Sa Doamna Ambasador Andreea Pastarnac, atât pentru modul impecabil și agreabil în care își desfășoară activitatea, cât și pentru rodnica și atât de favorabila sa colaborare cu publicul israelian . Perfectă cunoscătoare a limbii ebraice, Excelența Sa are posibilitatea –și bunăvoința - de a întreține relații umane excepționale , acordând atenție oricărei persoane fizice sau juridice care i se adresează, atât prin intermediul ambasadei cât și în mod direct, precum și de a administra cu deosebită atenție orice situație . Organizația A.M.I.R. (Organizația Unitară a Evreilor Originari din România în Israel) - în numele căreia transmitem acest mesaj - este cea mai mare organizație care reprezintă comunitatea evreilor originari din România în Israel. Sub auspiciile sale se întrunesc douăzeci de asociații reprezentând evreii din diferitele zone geografice ale României stabiliți în Israel, al căror scop este de a organiza activități comune, comemorări și în special, de a păstra legătura cu România și a menține în obiectivul public această conexiune. Datorită activității sale au aderat la organizația noastră un număr foarte mare de personalități prestigioase, oameni de mare valoare, cum ar fi academicieni, oameni de artă, cultură, persoane active în viața economică sau cadre superioare din rândul armatei israeliene. Organizția A.M.I.R. și-a propus ca obiectiv principal să scoată în evidență și să comemoreze istoria și moștenirea uriașă și demnă de respect a iudaismului românesc. Dovadă a acestei intenții este planul de a construi un muze
VIOREL MAIER
23 Noi 2015

Ca o publicatie in limba romana din Israel crede ca vorbeste "in numele intregii comunitati" este o crasa lipsa de profesionalism. Va propun sa evitati aceiasi greseala de obiectivitate fata de o realitate pe care o cunoasteti indirect. Scandalul este starnit doar de unii membri ai comunitatii, si oricum ei nu sunt reprezentati ai evreilor vorbitori de limba romana, iar articolul a aparut intr-un singur ziar. Este important pentru toti sa pastram o buna masura.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine