2020-07-10 17:30

Tribunalul Iaşi a respins cererea GISC de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obţinute de Chevron

 |  07:37
Tribunalul Iaşi a respins cererea GISC de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obţinute de Chevron

Tribunalul Iaşi a respins luni cererea Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlad (GISC) de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obţinute de Chevron în Vaslui pentru explorarea gazelor de şist. Compania petrolieră îşi poate desfăşura astfel în continuare activitatea în judeţ.

Sentinţa Tribunalului Iaşi nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Grupul de Iniţiativă a Societăţii Civile (GISC) Bârlad a pierdut procesul intentat în 2013 Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui şi companiei Chevron România, prin care cerea suspendarea efectele acordurilor de mediu pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea - Pungeşti, Popeni - Găgeşti şi Păltiniş - Băceşti.

Tribunalul Iaşi a respins cererea GISC Bârlad, din care face parte şi protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu.

În urma deciziei Tribunalului Iaşi, compania petrolieră Chevron îşi poate desfăşura în continuare activitatea de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui, în baza acordurilor de mediu obţinute de APM Vaslui.

Compania Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. Totodată, compania a obţinut în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliştea - Pungeşti şi Puieşti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-08Parerea ta...

CIUDAT!
25 Iul 2014

Asa de inconstienti sunt, cei de la tribunalul Iasi?! Sunt facute studii de impact asupra mediului in care se arata CLAR, efectele dezastruase, in urma exploatarii gazelor de sist!
HAI SA VEDEM CE FAC
25 Iul 2014

vasluienii in privinta asta: "Comuna Puiesti se ridicã împotriva Chevron!REZISTENTÃ SI LA PUIESTI Pe 23 iulie, mai multi activisti din Miscarea de Rezistentã Pungesti au fost solicitati de câtiva consilieri locali sã vinã sã-i ajute sã ridice o tabãrã de rezistentã anti-Chevron. Ei au informatii cã, în curând, compania americanã va începe lucrãrile de amenjare a platformei pentru a-si instala sonda de explorare pentru gaze de sist, pentru care detin deja autorizatie de constructie eliberatã la începutul anului de CJ Vaslui. Tabãra de Rezistentã din Puiesti va fi ridicatã în câteva zile pe terenul pus la dispozitie de unul din consilierii locali din Puiesti, teren proprietate personalã. Cei care au luat aceastã initiativã vor ca în câteva zile sã ridice si o troitã, exact la Pungesti, la marginea DN 243, în fata terenului concesionat de americani.
“DACã VOR 2800 DE SONDE
25 Iul 2014

în judet la noi, vor avea 2800 de troite, sã lupte nu numai cu noi, ci si cu Dumnezeu”, au spus cei care au avut aceastã initiativã. Spre deosebire de primarul din Pungesti, Mircia Vlasã, care este de partea Chevron si a asmutit jandarmii pe proprii sãi consãteni si votanti, primarul comunei Puiesti, Costel Moraru, este de partea localnicilor si a rezistentei anti-Chevron. El a precizat cã a fost contactat de inimosii consilieri si activisti de mediu si a declarat cã este de acord cu initiativa lor, urmând a le acorda toate facilitãtile legale ce tin de Primãrie, pentru ridicarea taberei si a troitei. Americanii de la Chevron urmeazã sã se instaleze în curând în comuna Puiesti, unde au deja obtinutã, de la începutul anului, autorizatia de constructie pentru cea de a doua sondã de explorare a gazelor de sist. Câtiva consilieri locali din comunã, în frunte cu Romicã David, consilier PP-DD în CL Puiesti, au luat “taurul de coarne” si au cerut ajutorul celor din Miscarea de Rezistentã Pungesti, pentru a-si ridica si ei o tabãrã de rezistentã. Romicã David are un teren în proprietatea sa, exact lângã terenul unde Chevron vrea sã facã explorarea dupã gaze de sist.
EL A PUS LA DISPOZITIE
25 Iul 2014

acest teren si, pe 23 iulie, mai multi activisti din Miscarea de Rezistentã Pungesti, printre care Adrian Rosca, Marius Ignat, pãrintele Iulian Ghimus, paroh al parohiei Gara Banca, au descins la Puiesti. Împreunã cu ei au mers pe terenul unde se va ridica a doua tabãrã de rezistentã anti-Chevron, consilierii Romicã Davis, proprietarul terenului si Gheorghe Cucu, Marius Lupu, un bârlãdean venit tocmai din Italia sã lupte contra fracturãrii hidraulice, precum si cei doi preoti ai comunei Puiesti. Acestia au ridicat deocamdatã doar un stâlp unde au pus un steag al Rezistentei si mai multe pancarte pe care scrie “Nu vrem fracturare hidraulicã”. Dupã delimitarea zonei unde vor ridica în curând tabãra, preotul Iulian Ghimus, împreunã cu ceilalti activisti si cu cei din Grupul de Initiativã Anti Chevron din Puiesti, au decis sã ridice în cel mai scurt timp (câteva zile) o troitã asemãnãtoare cu cea din Pungesti, de la intrarea în terenul Chevron, troitã ridicatã acolo de cãlugãrii de la mânãstirea “Petru Vodã” din Neamt. “Vrem sã ridicãm aici o troitã, pe marginea DN 243, care va fi amplasatã exact la intrarea terenului unde Chevron vrea sã vinã sã-si punã sonda.
AM îNCEPUT DEJA Sã LUCRãM
25 Iul 2014

la troitã, sã o construim si în câteva zile o vom instala si sfinti. Sã se stie cã suntem peste tot, ca si Dumnezeu. Dacã vor sã instaleze 2800 de sonde în judetul Vaslui, vor avea 2800 de troite, ca sã stie americani cã Dumnzeu este cu noi, nu cu ei. Suntem peste tot, unde vor vrea sã fractureze si sã otrãveascã apele”, ne-a spus Adrian Rosca, unul dintre activistii Miscãrii de Rezistentã din Pungesti, care este decis sã lupte cu Chevron, cu CJ Vaslui, cu jandarmii si cu oricine este de acord cu fracturarea hidraulicã. Primarul din Puiesti, alãturi de consilieri Contactat telefonic, Costel Moraru, primarul din Puiesti ne-a precizat cã este întrutotul de acord cu initiativa consilierilor din CL, mai ales cã terenul unde se va ridica tabãra de rezistentã este proprietatea lui Romicã David. “Bineînteles cã le voi da orice aprobare este necesarã, nu se pune problema. Noi toti suntem împotriva fracturãrii hidraulice si dupã cum stiti ne judecãm cu Prefectura, cu Chevron, cu oricine nu ne lasã pãmântul în pace. Sperãm sã reusim prin justitie sã câstigãm, sã interzicem prin HCL venirea Chevron aici, dar dacã nu se poate, o sã iesim cu toti în stradã. Va fi se pare aici un al doilea anti-Chevron, vom lupta si cu jandarmii dacã trebuie. Deocamdatã nu am informatii cã firma Chevron vine în curând aici, dar dacã au deja autorizatia de constructie, pot sã vinã oricând si nu vrem sã fim luati prin surprindere ca cei din Pungesti. Vom vedea ce va fi”, a spus primarul Costel Moraru.
PUIESTENII NICI NU VOR
25 Iul 2014

sã audã de Chevron la ei în comunã Vã reamintim cã pe 30 decembrie, anul trecut consilierii locali din Puiesti au votat în unanimitate interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei, aceasta fiind a doua hotãrâre pe care cei din Puiesti au luat-o în acest sens, prima datând din iunie 2012. La fel ca si în cazul celorlalte 14 comune care au actionat similar, Prefectura Vaslui a cerut la Tribunalul Vaslui, sectia Contencios Administrativ, anularea hotãrârii, arãtând cã „autoritãtile locale nu se pot pronunta asupra exploatãrii zãcãmintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivã a statului”. Compania americanã Chevron a obtinut de la Consiliul Judetean Vaslui, la începutul lunii aprilie, autorizatia de construire pentru sonda de explorare a gazelor de sist ce urmeazã a fi amplasatã în extravilanul localitãtii Puiesti. Eliberarea autorizatiei de construire la Puiesti s-a fãcut dupã ce Chevron obtinuse, pe 30 ianuarie, acordul de mediu pentru explorarea gazele de sist în extravilanul localitãtii respective. Compania petrolierã a depus solicitarea pentru obtinerea acordului de mediu la Puiesti în toamna anului trecut, iar pe 19 decembrie, tot anul trecut, a avut loc si dezbaterea publicã pe marginea proiectului, sedintã care s-a desfãsurat, pe o perioadã de douã ore, printre huiduieli si fluierãturi ale localnicilor si activistilor de mediu.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz