2020-08-13 00:31

UPDATE. Adrian Năstase, eliberat condiţionat

 |  07:02
UPDATE. Adrian Năstase, eliberat condiţionat

UPDATE, ora 17.12: Adrian Năstase va fi eliberat condiţionat din închisoare, au decis, joi, judecătorii Tribunalului Ilfov. Năstase a executat deja o treime din pedeapsă. Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă, Adrian Năstase urmând să părăsească Penitenciarul Jilava în cursul zilei de joi.

Adrian Năstase le-a vorbit jurnaliştilor la ieşirea din Penitenciarul Jilava (ora 19.15):

- Mă bucur să vă salut. Vă mulţumesc că aţi venit în număr aşa de mare să mă întâmpinaţi. Încercările din ultimii ani, cred că mai curând m-au întărit. Vreau să stau un timp cu familia mea, le mulţumesc foarte mult.

- Am diverse idei extravagante, n-o să vi le spun acum. Nici nu ştiu dacă o să vi le spun vreodată.

- În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine, în ultimi 3 ani şi mai bine. Statul român are acum două puteri: Executivul, reprezentat de preşedinte, şi Justiţia. Ar fi nevoie şi de Legislativ. Anul viitor ar trebui să fie alegeri anticipate parlamentare, cu vot pe liste.

- Din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar şi de o lege a graţierii, nu aberantă, nu cu limită de 7 ani, ci înţeleaptă, inteligentă, ar fi absolut necesară. Am acum şi această experienţă. Cei de aici m-au salutat de la ferestre când am părăsit penitenciarul. Cred că e important să înţelegem că penitenciarul aşa cum este acum este depăşit, este o fabrică pentru recidivă.

- Sper să am sprijinul vostru, nu neapărat în politică, pentru că în următorii 9 ani nu voi putea să am funcţii publice. Mi-a făcut placere să primesc deja oferete de la multinaţionale şi de la un guvern străin. N-o să vă spun de unde.

- De aici voi pleca direct la Cornu, vă rog să respectaţi regulie de circulaţie, să nu mai faceţi accidente, să aveţi grijă de cameramani.

- Nu voi da interviuri în perioada următoare, nu încercaţi să mă contactaţi, va trebui să vă refuz.

- Este greu să răspund dacă am scăpat de problemele cu Justiţia. Aşa după cum aţi constatat, eu reprezint o ţintă care trebuie urmarită pe tot terenul. Poate se va înţelege că astfel de lupte nu aduc nimic bun. Cei care în ultimii 10 ani m-au considerat adversar politic ar trebui să-şi găsească alte ţinte, nu au câştigat nimic.

UPDATE. Adrian Năstase, eliberat condiţionat
zoom
- N-o să renunţ la barbă, îmi stă foarte bine aşa. Mi s-a spus că as putea cu uşurinţă să joc într-un film.

- Neavând dreptul să votez, să fiu ales, să am funcţii publice, pot fi consultant politic şi să fac contract cu unele dintre televiziunile vostre. Am de gând să mă întorc la catedră.

- Am o cartea pe care vreau s-o termin, dacă o să am suficientă linişte, se numeşte “Traversarea deşertului”. Va însemna şi experienţa penitenciarului.

- Unora dintre opiniile mele trebuie să le dau o valoare mai mare, de un anumit tip. O pictoriţă, la un moment dat, voia să îmi ofere un tablou. Mi-a spus că nu mi-l dă gratuit. “Dacă îl veţi plăti, îl veţi preţui mai mult”, mi-a spus. În calitatea mea de consultant politic veţi preţui altfel ce voi spune.

- Mi-am făcut prieteni în penitenciar. În fiecare săptămână am mers la comunitatea consumatorilor de droguri. Ei mă întrebau diverse lucruri, discutam multe teme: pictură, artă, constituţie, masonerie, legea graţierii.

- Nu am nimic să-i transmit lui Traian Băsescu

UPDATE, ora 13.46 Adrian Năstase a cerut joi, la Tribunalul Ilfov, să fie eliberat condiţionat, pentru că sunt îndeplinite condiţiile legale, instanţa urmând să decidă definitiv în cursul acestei zile.

Tribunalul Ilfov a discutat joi contestaţia procurorilor DNA în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Fostul premier a precizat, în faţa instanţei, că atunci când a citit motivele contestaţiei procurorilor DNA a avut sentimentul că există un diferend între două instituţii ale statului, şi anume între penitenciar, care a urmărit comportamentul lui permanent şi care trage o concluzie, şi procurorii DNA, care din când în când citesc bloguri.

De asemenea, Adrian Năstase a afirmat că este o mare problemă între procurorii DNA şi comisia condusă de un judecător, care a avut o mai mare posibilitate de a analiza conduita lui.

Adrian Năstase a combătut afirmaţiile procurorului DNA care a fost prezent la şedinţa de judecată. Fostul premier a mai spus că nu a cerut graţiere, ci şi-a executat pedeapsa şi a respectat "legile cetăţii".

De asemenea, Adrian Năstase a ţinut să precizeze că îl asigură pe procurorul DNA că nu va candida la alegerile prezidenţiale, astfel nu poate repeta faptele pentru care a fost acuzat în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Fostul premier a susţinut că va respecta legea, în finalul pledoariei, el cerând instanţei să respingă contestaţia DNA şi să dipună eliberarea sa condiţionată.

Tribunalul Ilfov a rămas în pronunţare, urmând să decidă definitiv în cursul zilei de joi dacă Adrian Năstase va fi eliberat sau dacă acesta va executa în continuare pedeapsa în penitenciar.

La ieşirea din sediul Tribunalului, Adrian Năstase le-a spus din nou jurnaliştilor, la fel ca şi la sosire, că speră să poată discuta diseară cu aceştia.

UPDATE, ora 12.37 Procurorul DNA a cerut joi, la Tribunalul Ilfov, să fie făcută o nouă expertiză psihologică în cazul lui Adrian Năstase şi a cerut să fie respinsă propunerea de eliberare condiţionată a fostului premier. De asemenea, procurorul a depus la dosar copii ale unor articole de pe blogul lui Năstase.

Prezent în sala de judecată, procurorul DNA a cerut efectuarea unei noi expertize psihologice în cazul lui Adrian Năstase. El a precizat astfel că în acest caz ar trebui să fie o expertiză recentă, nu cele de la intrarea în penitenciar sau cele făcute în timpul detenţiei.

De asemenea, procurorul DNA a cerut instanţei să dispună trimiterea unei adrese la Penitenciarul Jilava, pentru fi comunicată evaluarea psihologică, cererea fiind respinsă de instanţă.

Procurorul anticorupţie a mai spus instanţei că vrea să depună la dosar copii ale unor articole de pe blogul lui Adrian Năstase, această cerere fiind admisă.

Magistratul a mai precizat în faţa instanţei că sporul de şase luni nu a fost avut în vedere de comisia de la penitenciar şi nici în cadrul evaluării psihologice. Totodată, procurorul DNA a cerut instanţei să desfiinţeze sentinţa Judecătoriei Sectorului 4 şi să respingă astfel propunerea comisiei de la Penitenciarul Jilava de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

UPDATE, ora 12.20 Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, a declarat joi, la Tribunalul Ilfov, că speră ca instanţa să dispună eliberarea condiţionată a tatălui său. Andrei a ţinut să precizeze că vrea să aibă motive să îşi dea barba jos, pe care o poartă din solidaritate cu fostul premier.

Fiind întrebat dacă familia i-a pregătit un program special lui Adrian Năstase în cazul în care ar fi eliberat, Andrei Năstase a spus că nu s-au făcut planuri concrete, deoarece nu este bine să fie făcute planuri în avans.

Chestionat în continuare dacă statul a reuşit recuperarea celor aproximativ 600.000 de euro constataţi ca mită în dosarul "Zambaccian", Andrei Năstase a refuzat să răspundă.

Adrian Năstase are în continuare barbă, pe care şi-a lăsat-o după ce a fost condamnat în dosarul "Zambaccian". Fostul premier a venit joi dimineaţă la instanţă, şi după ce a fost coborât din dubă, a zâmbit, s-a oprit puţin cu jurnaliştii, cărora le-a spus: "Sper să putem vorbi diseară".

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a declarat, joi dimineaţa, la intrarea în sediul Tribunalului Ilfov, că speră ca astăzi să ia sfârşit calvarul pentru Adrian Năstase.

Adrian Năstase va fi dus, joi, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Ilfov, care va lua în discuţie contestaţia procurorilor DNA, în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4, prin care a fost admisă propunerea de eliberare condiţionată a fostului premier.

Decizia instanţei este definitivă, iar dacă Tribunalul Ilfov va dispune eliberarea condiţionată, Adrian Năstase va putea părăsi Penitenciarul Jilava.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, în data de 23 iulie, că Adrian Năstase, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, după contopirea pedepselor din dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii", poate fi eliberat condiţionat, în urma executării unei treimi din pedeapsă.

Comisia responsabilă din Penitenciarul Jilava a înaintat propunerea Judecătoriei Sectorului 4, care a precizat că Adrian Năstase "a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar".

"Astfel, potrivit caracterizării ataşate la dosar, petentul condamnat a participat în mod constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere, implicându-se cu precădere în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate. Totodată, urmare a participării la activităţile de educaţie a fost recompensat de opt ori, fără ca pe întreaga perioadă de detenţie să fi fost sancţionat disciplinar. A publicat trei lucrări ştiinţifice (în decembrie 2012, mai 2014 şi iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim menţionate în referire la petentul condamnat formează instanţei opinia că pe parcursul detenţiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, aşa cum şi unitatea de penitenciar a apreciat în caracterizarea înaintată la dosar", a scris judecătorul în motivarea deciziei.

De asemenea, instanţa a precizat că există premisele potrivit cărora timpul executat a fost suficient pentru reeducarea lui Adrian Năstase.

Judecătorul a menţionat că scopul preventiv şi educativ al pedepsei a fost atins, iar funcţiile de exemplaritate şi eliminare temporară ale pedepsei au fost îndeplinite, "astfel încât în viitor să se încadreze într-o viaţă normală, părăsind câmpul infracţional".

Instanţa supremă i-a condamnat în data de 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare.

În 20 iunie 2012, instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-21Parerea ta...

PAZNICUL
22 Aug 2014

Un tigan neneorocit , o flegma de om...trebuia sa putrezeasca in puscarie ,cat rau a facut natiunii nici 3 vieti nu-i ajungea sa-si ispaseasca pedeapsa !!!
VERTICAL
23 Aug 2014

Urmeaza sa-si adune gasca. Vor fura mai rau ca inainte.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz