2020-08-12 16:02

ULTIMA ORĂ: Procurorul Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea, trimis la judecata disciplinară

 |  16:41
ULTIMA ORĂ: Procurorul Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea, trimis la judecata disciplinară

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Ardelean Cristian Marius, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa - abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. i) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

S-a reţinut că la 6 martie 2019 procurorul Ardelean Cristian Marius a participat la judecarea unei cauze penale aflate pe rolul Tribunalului Bihor cu încălcarea dispoziţiilor procedurale care reglementează regimul incompatibilităţilor. Potrivit unor surse judiciare, dosarul de la care a pornit totul o vizează pe Nela Secară, femeia a cărei poveste a fost prezentată pe larg de Antena 3.

La aceeaşi dată instanţa de judecată a admis cererea de recuzare a procurorului de şedinţă Ardelean Cristian Marius formulată de unul dintre inculpaţi şi a constatat incidenţa dispoziţiilor art.64 alin.1 lit.f Cod procedură penală raportat la art.65 Cod procedură penală respectiv că există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea acestuia este afectată.

Suspiciunea rezonabilă vizând imparţialitatea procurorului Ardelean Cristian Marius rezultă din faptul că:

- în perioada 2013-2014, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a instrumentat două dosare penale vizând aceiaşi inculpaţi şi a dispus trimiterea în judecată a acestora.

- la 8 ianuarie 2019, în mass media, a fost difuzată o înregistrare din care rezulta că procurorul Ardelean Cristian Marius „monitoriza” unul dintre dosarele penale ale inculpaţilor, nesoluţionat definitiv, deşi la acea dată îşi desfăşura activitatea în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, citeaza stiripesurse.ro.

– Serviciul Teritorial Oradea, fapt ce a fost avut în vedere la revocarea sa din funcţia de procuror în cadrul acestei direcţii. - avea cunoştinţă despre faptul că pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect cercetarea unor aspecte referitoare la modalitatea de instrumentare a unui dosar penal privind pe unul dintre cei doi inculpaţi, dosar pe care îl instrumentase anterior.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz