2020-03-30 16:26

UPDATE. Comandorul Jianu a fost înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea

 |  14:42
UPDATE. Comandorul Jianu a fost înmormântat la Cimitirul Militar Ghencea

ComandorulNicolae Jianu, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene"Aurel Vlaicu" din Boboc, care şi-a pierdut viaţa în catastrofaaviatică de la Tuzla, a fost înmormântat, vineri, la Cimitirul Militar Ghencea,cu onoruri militare. Comandorul Nicolae Jianu a fost înmormântat în CimitirulMilitar Ghencea cu onoruri militare, la funeralii asistând, alături de membriifamiliei, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, şi şeful Statului MajorGeneral, amiralul Gheorghe Marin. La slujba din Cimitirul Militar Ghencea auasistat aproape trei sute de apropiaţi, civili şi militari, care i-au adus unultim omagiu lui Jianu. Comandorul Jianu a fost înmormântat cu onorurimilitare, fiind trase salve de foc în memoria sa. Comandorul Nicolae Jianu eracomandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene "Aurel Vlaicu"din Boboc. El avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Lacinci zile de la producerea tragediei aviatice de la Tuzla, cei doi supravieţuitoriai accidentului nu au fost audiaţi, încă, în calitate de martori în dosarul deschisde Secţia Parchetelor Militare, au declarat, pentru ziarul “Puterea”, sursejudiciare. Audierea căpitanului Daniel Bâlsanu şi a maistrului militar MariusNazare urmează să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, au adăugat surselecitate.

Iniţial,anchetatorii stabiliseră ca vineri unul dintre piloţi şi paraşutistul supravieţuitorsă dea declaraţii în faţa anchetatorilor, pentru a spune ce ştiu ei în legăturăcu cauzele producerii tragediei şi, mai ales, să dea detalii cu privire la desfăşurareaevenimentelor. Anchetatorii susţineau, imediat după finalizarea cercetării lefaţa locului, că proba-cheie în acest dosar este constituită de ceea ce vordeclara cei doi supravieţuitori. Daniel Bâlsanu şi MarianNazare vor fi audiaţi cu întârziere, depoziţiile lor urmând să fie luate încursul săptămânii viitoare.

Procurorii intenţionează,prin audierea căpitanului Bâlsanu, să stabilească dacă într-adevăr el se aflala manşă, alături de locotenentul Lavinia Guiţă, aşa cum reiese din foaia demisiune ataşată, în prezent, la dosarul cauzei. Declaraţia pilotului estreextrem de importantă şi ea va fi coroborată cu indiciile ridicate deanchetatori cu ocazia cercetării la faţa locului. La prima vedere, se pare căechipajul respectase întocmai planul de misiune şi că avionul care s-a prăbuşitfusese într-adevăr pilotat de Bâlsanu şi Guiţă. Ipoteza este întărită de faptulcă atât Bâlsanu, cât şi Lavinia Guiţă au reuşit să părăsească habitatulaparatului de zbor care luase foc, prin partea din faţă, respectiv prin parbrizulavionului. Bâlsanu a reuşit să se îndepărteze în timp util de foc, însă, din păcate,celălalt pilot a fost găsit carbonizat la o distanţă de 1,5 metru de botulavionului. Aceste indicii îi plasează în perimetrul tragediei pe cei doi înpartea din faţă a avionului, concluzia logică fiind că aceştia au pilotataparatul. Anchetatorii vor însă să stabiliească fără nici un dubiu cine exact acondus de fapt avionul, întrucât există o teoriepotrivit căreia la manşă s-ar fi aflat, de fapt, comandorul Nicolae Jianu.Chiar şi aşa, criminaliştii susţin că este puţin probabil ca Jianu să se fiaflat în carlingă, având în vedere că trupul său carbonizat a fost găsit alăturide celelalte 9 cadavre, în partea din spate a avionului.

Procurorii mai urmărescsă afle, odată cu audierile lui Daniel Bâlsanu şi Marius Nazare, dacă prăbuşireaavionului a avut ca şi cauză o defecţiune la motor, o eroare de pilotaj saucondiţiile atmosferice precare. Declaraţiile vor fi, de asemenea, coroborate curezultatul analizelor de laborator care au fost dispuse în cauză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine