2020-02-21 18:17

UPDATE. Continuă tortura asupra câinilor fără stăpân. Drepturile animalelor, inexistente

 |  14:10
UPDATE. Continuă tortura asupra câinilor fără stăpân. Drepturile animalelor, inexistente

UPDATE. 15.08.2010 - 18.38

În ultima vreme,dragostea oamenilor faţă de animale pare să se fi diminuat. Puţini se mairevoltă atunci când în faţa lor e lovit un căţel sau gâtuită o biată mâţă. Şitotuşi... Pe raza Capitalei există mai multe refugii pentru câini fără stăpân,dar printre cele mai cunoscute sunt „Sperenţa” - Vier Pfoten, „Daisy Hope” şi„Colţ Alb”, unde personalul depune mult suflet pentru îngrijirea animalelorabandonate.

„Vrem să salvăm câteva suflete nevinovate”

AuraMartaş, preşedinta Fundaţiei „Daisy Hope“ crede că legea privind protecţiaanimalelor este încălcată flagrant în România: „Trebuie să dovedim că suntemoameni, nu putem acţiona cu atâta sălbăticie. Nu cred că e nevoie de masacrareatuturor maidanezilor.” Din păcate, foarte mulţi aşa-zişi iubitori de animaleadoptă câini de la adăposturi şi apoi îi abandonează pe străzi. Fundaţia „DaisyHope“ şi-a început activitatea în martie 2001, când autorităţile au luatdecizia de exterminare a câinilor de pe străzi. „Am dorit să salvăm câtevasuflete nevinovate. Aşa că am închiriat un teren de 2000 mp în Bucureşti, unde,cu fonduri personale, am început construirea adăpostului, de la zero. Misiuneanoastră este aceea de a demonstra că se poate face ceva, pe cale umană, pentruca aceste animale să fie salvate”, mai spune Aura Marataş.

Un „om” i-a zdrobit lăbuţa cu o rangă

Laadăpostul situat pe strada Drumul Săbăreni din Giuleşti, căţei de toateculorile, sterilizaţi, vaccinaţi, cu carnete de sănătate, aşteaptă să fieadoptaţi de către un iubitor al animalelor. Fiecare are un nume şi o poveste.Pe unul pufos, roşcat şi fără o lăbuţă îl cheamă Pufi. A rămas ciung pentru căun „om” i-a zdrobit piciorul cu o rangă, iar medicii nu au reuşit să i-osalveze. I-au amputat-o. Pe bătrânul gras şi diabetic, cu o expresie aproapeumană, îl cheamă Lulu. A fost adus de locatarii unui bloc. Căţeluşa Jupuita numai are piele pe spinare, dar e veselă. A suferit mult de pe urma oamenilor,dar i-a iertat. Puşa, Roza, Miţi, Fetiţa, Lady, Sara şi Bambucha se gudură pelângă noi crezând că vrem să le adoptăm. Lulu, bătrânul înţelept care a văzutmulte la viaţa lui, are însă o tristeţe grea în ochi. Cunoaşte oamenii şi simtecă viitorul e incert pentru el.

„Turnat” în ciment deviu

La capătul cartierului Ghencea, pe drumul ce duce spre comuna Domneşti,funcţionează de mai mult timp un refugiu pentru câini, aparţinând Fundaţiei„Colţ Alb”. Preşedintele acesteia, fostul fotbalist Bujor Hălmăgeanu, a reuşit,cu sprijinul unei organizaţii din Germania şi al Institutului Pasteur care adonat spaţiul, să amenajeze un loc special pentru câinii accidentaţi saumutilaţi de oameni. Căţeii, de toate neamurile posibile şi de toate culorile,sar bucuroşi pe garduri: „Ham, ham, ham!”, adică: „Bună ziua, bine aţi venit pela noi!”. Nici unul dintre ei nu ne mârâie, nu ne muşcă. Câţiva, fără picioare,orbi sau paralizaţi, plâng ca nişte copii. Pe un perete stau scrise numelecăţeilor mutilaţi: Gică, Iliuţă, Piţiriţi, Inimioară, Angelica, Costică,Blonda, Zuza, Tarzan, Monica, Cici, Cosseta, Oarba, Împuşcata, Spânzurata,Roşcata, Beton. Poveştile lor sunt cutremurătoare şi, oricât de tare ai fi, totsimţi cum ţi se strânge inima-n piept de milă. De pildă, Beton a trăit oîntâmplare groaznică. Nişte constructori, care lucrau la vilele din Cotroceni,l-au vârât cu totul în beton, apoi, sadici, au aşteptat să se întărească, râzândşi distrându-se copios de o asemenea ispravă! Noroc că pe acolo a trecutHălmăgeanu, că bietul căţel ar fi devenit statuie vie. Pe Împuşcata, tot el asalvat-o de un nebun care trăsese în ea vreo 20 de alice. Pe Spânzurata aîntâlnit-o într-o pădure de la marginea oraşului. Un bărbat o legase cu o sârmăde gât şi încerca să o spânzure. Motivul? Lătra prea tare şi-l deranja. Deatunci, Spânzurata i-a rămas numele...

Căţelincendiat după ce a salvat un copil

Un alt căţel, despre care n-ar fi ştiut nimeni, niciodată, nimic, dacăcei de la „Colţ Alb“ nu încercau să-l salveze, e eroul următoarei poveştitriste şi adevărate: Într-o seară, câţiva locuitori din Prelungirea Ghencea auauzit urlete şi lătrături. Un puiandru pătat, care se pripăşise în zonă de ceva vreme, scheuna îngrozitor în timp ceîncerca să deschidă, cu labele din faţă, uşa blocului. El alerga apoi spre unloc viran. Un locatar a avut inspiraţia să-l urmărească. Animalul observase căunul dintre copiii din bloc căzuse într-un tub de beton pentru canalizare şi numai putea să iasă. Băieţelul a fost salvat, în ultimul moment. Întâmplarea n-afost dată uitării şi locatarii blocurilor l-au îndrăgit cu toţii pe câine. Îidădeau de mâncare, îl mângâiau, ba chiar i-au construit şi o cuşcă. Printre iubitoriide animale din blocul respectiv locuia însă şi un cetăţean ciudat. Aşa că l-atrăsnit o idee: s-a furişat cu o sticlă de benzină în mână şi a turnat-o pebietul căţel, în timp ce dormea liniştit la uşa blocului, alături de un altmaidanez aciuat acolo. A scăpărat un chibrit şi le-a dat foc. Scena terifiantăce a urmat şi uretele aproape omeneşti ale sărmanelor animale, transformate întorţe vii, au adunat din nou lumea în stradă. Câinii se tăvăleau pe jos dedurere. Într-un târziu, cineva a aruncat peste ei o pătură. Au fost sunaţi ceide la „Colţ Alb“, care i-au luat şi le-au dat îngrijirile necesare. Cu toateeforturile depuse, căţeii au murit, amândoi, în aceeaşi zi.

Hrană pentru leiÎn urma repetateloracte de cruzime pe care românii din diferite colţuri ale ţării le săvârşescîmpotriva necuvântătorelor, am primit la redacţie o scrisoare cutremurătoare.Corneliu Bădărău, preşedintele Asociaţiei Fafner pentru protecţia animalelor,ne-a semnalat faptul că în Rădăuţi, judeţul Suceava, copiii sunt educaţi săterorizeze şi să ucidă pisicile şi câinii. „La noi, leii (de la GrădinaZoologică, n.r.) au meniul format din câinii oferiţi în mod sadic de PrimăriaRădăuţi, iar ţiganii ucid caii în bătaie, pe stradă, sub privirile nevinovateale copiilor.” Presa locală a semnalat în repetate rânduri faptele care s-aupetrecut în vara acestui an, însă conducerea Grădinii Zoologice neagă totul cuvehemenţă. Conform unei hotărâri a Consiliului Local, câinii sunt strânşi dehinghieri şi eutanasiaţi dacă timp de şapte zile nu sunt revendicaţi. Despremodul în care are loc eutanasierea maidanezilor, Corneliu Bădărău, care este şimedic veterinar, spune că animalele sunt executate cu sălbăticie, fără să seţină cont de normele europene în vigoare, folosindu-se metode precum „bâta,ranga, ştreangul, apa sărată, cloroformul şi altele”.

Zilele trecute, locuitorii mai multor sate şicomune din judeţul Mehedinţi s-au trezit cu vizita neaşteptată a mai multorhaite de câini vagabonzi, despre care nimeni nu ştie de unde au apărut. Mulţidintre ei erau într-o stare jalnică, arşi, mutilaţi şi cu ochii scoşi.

Acţiunile au loc noaptea

Misterul a fostelucidat de Marius Costache, un cititor al cotidianului “Puterea”,care susţine că pe drumurile dintre satele Deleni Breznişa, Tirsa şi Satu Mare(Socoleşti) sunt aruncaţi direct din camioane câini comunitari, fără stăpân,cel mai probabil „colectaţi” de pe străzile Bucureştiului sau din Craiova. Acţiunileau loc la ore târzii din noapte, ca să nu observe nimeni. „Ieri-noapte, întreorele 23.00 şi 3.00 au fost basculaţi, din nou, sute de câini, de această datăîn mijlocul drumului, spune cititorul indignat. Am sunat la 112 însă nu amprimit un răspuns concret. Am stat şi m-am întrebat cum ajung câinii dingospodării până în mijlocul câmpului? Puteau să fie unul sau doi, însă ei aparcu nemiluita. Singurul răspuns la această întrebare (fără să acuz pe nimeni),ar fi că edilii din marile oraşe îşi fac treaba de gospodari adevăraţi adunândcâinii şi abandonându-i, apoi, în aceste locuri.”

Bineaţi venit în România, The Land of Choice!

Marius mai crede căunele dintre aceste animale au fost incendiate. El a fotografiat mai multe peteunsuroase şi smocuri arse de blană, dar şi resturi de cadavre de câini,aruncate în canalele colectoare de pe marginea drumului.

„Mi-e tare milă de ei, continuă Marius. Eu amdrum mereu spre Bucureşti, prin Mehedinţi şi îi văd cum sunt loviţi de maşini,sunt speriaţi, terorizaţi, nu ştiu unde să se mai ascundă. DN1 în perimetrulacela e plin de căţei morţi, unii dintre ei arşi. Anul trecut, în aceeaşi zonă,lângă Balta Breznişei au fost basculaţi la fel, zeci de câini. Oamenii loculuisunt martori. Cine investighează carnagiul bietelor animale? Nimeni. Toatălumea dă din umeri. Bine aţi venit în România The Land of Choice!”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-31

Mai multe imagini:
UPDATE. Continuă tortura asupra câinilor fără stăpân. Drepturile animalelor, inexistente
zoom
UPDATE. Continuă tortura asupra câinilor fără stăpân. Drepturile animalelor, inexistente
zoom
Parerea ta...

SOCRATES
14 Aug 2010

in aceasta "iepoca",domnii guvernanti nu au grija de oameni si vreti sa aibe grija de ciini?grele si urite vremuri am ajuns sa traim in tara mult iubita de baselu'- altul care avea probleme cu maidanezii cind era primar general ( frumoase timpuri:omoriti maidanezi,darimati chioscurile si..casa din mihaileanu) .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine