2019-08-18 00:02

UPDATE | DNA cere arestarea deputatului PDL Dan Păsat pentru şantaj şi corupţie

 |  16:52

Procurorul şef al Direcţiei NaţionaleAnticorupţie a înaintat ministrului justiţiei solicitarea de a sesizaParlamentul României - Camera Deputaţilor pentru a cere, în conformitate cuprevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 193 din RegulamentulCamerei Deputaţilor, încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Dan Păsat, învinuit în dosarul nr.283/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute trei infracţiuni de şantaj,asimilate infracţiunilor de corupţie. DNA susţine că parlamentarul a participatla acţiuni de presiune, unde s-au folosit ca instrumente de convingere cuţitele,pentru a pune mâna pe mai multe contracte finanţate de la bugetul unor primăriigiurgiuvene.

UPDATE: Un alt deputat PDL, Bogdan Cantaragiu, este si elinvinuit in dosar, dar procurorii DNA nu au solicitat retinerea sa. Potrivitanchetatorilor, punerea sub invinuire al celui de-al doilea parlamentar alputerii in acest dosar a fost facuta ca urmare a extinderii cercetarilor

Procurorii susţin că infracţiunea asimilată infracţiunilor decorupţie constă în efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ,incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte opersoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiileobţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, dar şi înfapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid,într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scoppatrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţineriipentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, asimilatăinfracţiunilor de corupţie.Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2010, învinuitulPăsat Dan, în calitate de deputat în Parlamentul României, iar din data de 21decembrie 2009, şi de secretar general al Partidului Democrat Liberal în cadrulorganizaţiei judeţene Giurgiu, cu încălcarea regimului incompatibilităţilor înexercitarea demnităţii publice de parlamentar, prin acţiuni de şantaj ori prinfolosire a autorităţii şi influenţei ca om politic decurgând din funcţia deconducere din partid, a acţionat pentru a obţine, pentru sine sau pentrupersoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achiziţiipublice încheiate cu primării de pe raza judeţului Giurgiu şi derulate prinfirma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla şi o conducea în fapt. Atuncicând a întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor administraţiei publicelocale ori a firmelor care îşi adjudecaseră contractele de achiziţie publică,inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergând până la ameninţărişi acte de violenţă.

Firmanu îndeplinea condiţiile pentru licitaţie, dar lucra ca subcontractor

Înactul de începere a urmăririi penale, DNA reţine că, începând cu anul 2007,între firma SC Agro Clas SRL Teleorman, reprezentată de părţile vătămate IonelAdrian Marian şi Ionel Costin Ionuţ, şi firma SC Prod Invest SRL, reprezentatăde numitul Dan Păsat, au avut loc diverse relaţii comerciale vizând lucrări deinteres public, mai precis lucrări de aducţiune a apei potabile în comuneleToporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu, la iniţiativa şi ca urmare a demersurilor persuasiveale lui Păsat Dan, acesta invocând sistemul relaţional pe care îl poate accesa,în vederea facilitării desfăşurării activităţilor comerciale vizate. Firma pecare o reprezenta numitul Păsat Dan nu îndeplinea condiţiile legale deelegibilitate necesare câştigării licitaţiilor publice pentru respectivelelucrări de aducţiune a apei potabile. În schimb, firma SC Agro Clas SRL aveaatât experienţa necesară, cât şi logistica specifică derulării unor astfel delucrări. Ca urmare, SC Agro Clas a câştigat licitaţiile organizate deautorităţile publice pentru executarea lucrărilor de aducţiune apă potabilă încomunele Toporu şi Vărăşti, judeţul Giurgiu. Însă, ulterior, în urmainsistenţelor numitului Păsat Dan, firma Agro Clas a subcontractat părţi din contractfirmei acestuia, Prod Invest SRL. Dar, deşi încasase, în trei tranşe, 2.100.000de lei, firma reprezentată de Dan Păsat nu executase toate lucrările prevăzuteîn contract”.

“Partenerul”de afaceri, convins cu lama cuţitului la gât

Pefondul presiunilor exercitate de Dan Păsat asupra celor doi oamerni de afaceri,la sfârşitul lunii octombrie 2009, lasediul firmei fraţilor Ionuţ şi Marian Ionel s-a prezentat Dan Păsat, însoţitde bodyguardul său, Marin Constantin, zis “Marian Boxerul”, însoţiţi de alteopt persoane. Folosind forţa şi ameninţând cu cuţitul, grupul l-a obligat peIonel Adrian Marian să semneze un contract de cesiune integrală a lucrărilor deaducţiune apă potabilă în comuna Vărăşti şi a obţinut promisiunea că a doua ziIonel Marian se va duce la Primăria Vărăşti, va încasa banii care i se cuvin laacel moment de pe urma executării lucrărilor şi îi va da lui Dan Păsat. “Cercetările au stabilit cu certitudineimplicarea învinuitului Păsat Dan în următoarele acţiuni infracţionale înperioada noiembrie 2009-martie 2010: i-a solicitat primarului comunei Toporu,numitul Barbu Teodor, să facă plăţi direct către firma sa, SC Prod Invest SRL,pe parcursul derulării contractului cu nr. 3839/14.11.2007, având ca obiectalimentarea cu apă potabilă a comunei Toporu”, se arată în ordonanţa de începerea urmăririi penale.

Dosarulare 19 volume. Păsat este acuzat şi de şantajarea unor primari

Anchetatoriimai precizează că şi asupra primarului din comuna Letca Nouă, Maria Gheorghe, DanPăsat a exercitat presiuni pentru a i se atribui un contract privind construireaunei baze sportive multifuncţionale. De asemenea, Păsat l-a determinat peprimarul din comuna Valea Dragului, Dragne Chiriţă, să-i atribuie contractul deconstruire a bazei sportive din comună. La data de 18 februarie2010, faţă de Dan Păsat s-a dispus urmărirea penală în legătură cu douăinfracţiuni de şantaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetările au fostextinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Păsat Dan şi sub aspectulcelorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a reţinerii şiarestării preventive. În susţinerea cererii privind încuviinţarea reţinerii şiarestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelorrelevante, respectiv 18 volume conţinând un număr total de 5.933 de file.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-23Parerea ta...

TEO_HAMER
07 Oct 2010

puscarieeeeeeeeeeeee
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray