2020-01-26 16:29

UPDATE. Ipoteză şocantă în cazul atacului armat de la Piatra Neamţ. Cristian Chilat a comis crima de frică să nu fie el ucis

 |  19:01
UPDATE. Ipoteză şocantă în cazul atacului armat de la Piatra Neamţ. Cristian Chilat a comis crima de frică să nu fie el ucis

Cristian Chilat, presupusul autor alasasinatului de la Piatra Neamţ, a fost prins, la 24 de ore de la comitereacrimei. Acesta se ascundea în casa unei mătuşi. Informaţia care a dus la prindereaprezumtivului autor a fost furnizată de ofiţerii DGIPI după ce aceştia i-auchestionat pe vecinii mătuşii lui Cristian Chilat, zis Falău. Arma crimei nu afost găsită în urma percheziţiei. Ruda lui Chilat ar putea fi cercetată pentrufavorizarea infractorului.

Importante forţe de poliţie, atât dinjudeţul Neamţ, cât şi din cele limitrofe au împânzit drumurile naţionale şi auefectuat filtre pentru prinderea lui Cristian Chilat, imediat după comitereaasasinatului în centrul oraşului Piatra Neamţ, în cafeneaua Café Latino. Păreacă acesta a intrat în pământ. Nici urmă de el. Ieri-dimineaţă, ofiţeriiDirecţiei de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI au prins un capăt de informaţie.Cristian Chilat s-ar ascunde la 30 de kilometri de oraşul Piatra Neamţ, înlocuinţa unei mătuşi din satul Dârloaia din comuna Bârgăoani. Imediat locuinţaa fost pusă sub supraveghere. În jurul prânzului, individul a fost văzut încurtea mătuşii. Detaşamentul de Intervenţie Rapidă al IPJ Neamţ a intervenit şil-a reţinut. Chilat nu a opus rezistenţă. În urma percheziţiei, arma crimei nua fost găsită. Bărbatul a fost dus la Parchetul Tribunalului Neamţ pentruaudieri.

Tot la Parchet a fost audiat şi BogdanMararu, care a fost împuşcat de Chilat şi a fost externat ieri-dimineaţă, dupăce a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Mararu a fost audiat în acestcaz în calitate de parte vătămată şi urmează ca legiştii să stabilească numărulde zile de îngrijiri medicale de care va avea nevoie victima.

De asemenea, a fost audiat deprocurori şi patronul localului unde a avut loc asasinatul, acesta spunând cădin poziţia în care se afla nu l-a putut vedea pe atacator.

Fătuloiuvrea capul şefului IPJ Neamţ

La Piatra Neamţ se află de duminicăseară şi şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor-şef depoliţie Dan Valentin Fătuloiu, care va supraveghea ancheta în acest caz şi vaanaliza activitatea Poliţiei Neamţ în asigurarea ordinii şi siguranţei publice.Şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor-şef de poliţieDan Valentin Fătuloiu, a spus că a constatat deficienţe la conducereaInspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ şi a propus ministrului deInterne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ,comisar-şef Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos. Fătuloiu aadăugat că ar putea fi demise şi alte persoane cu funcţii de conducere din IPJNeamţ, dar şi din alte judeţe ale ţării. De asemenea, în ceea ce priveşteatacul de duminică din Piatra Neamţ, Fătuloiu a spus că va sesiza CSM, pentrucă agresorul fusese eliberat condiţionat şi ar fi trebuit să fie supravegheatjudiciar.

Cristian Chilat, zis Falău, fuseseeliberat din închisoare înainte de termen, în urmă cu două luni. Acesta a fostinculpat în 2008 pentru că, la o percheziţie domiciliară, a fost descoperitarmament în casa sa. Pistolul automat şi gloanţele au fost cumpărate, de laTorino, în 2007, iar Chilat le-a spus procurorilor că şi-a luat arma pentru căfusese ameninţat cu moartea. Pentru această faptă, magistraţii l-au achitat. Ulterior,"Falău" a fost arestat pentru incendierea unei maşini de lux a luiBogdan Mararu, fiind vorba despre un Mercedes E 270 care a fost stropit cu benzinăşi distrus. Incidentul s-a produs în mai 2006, iar "Falău" a fostîncarcerat ulterior, în urma probelor ADN.

În Piatra Neamţ, seria atentatelor detip mafiot, prin incendiere, a început în ianuarie 2005, când maşinajudecătorului Cristian Catană, un Audi A4, a fost incendiată de persoanenecunoscute. În noiembrie 2005, o limuzină Audi A8, proprietatea lui GheorgheMararu, a fost distrusă într-un incendiu produs pe Bulevardul Traian, în zonasediului Asirom. În noaptea de 9 spre 10 mai 2007, un Mercedes ce aparţinea luiBogdan Mararu a fost incendiat în Piatra Neamţ, iar la începutul lunii ianuarie2008 a fost incendiat un autoturism BMW X5 care aparţinea omului de afacerinemţean Petru Voroneanu. În anul 2006, omul de afaceri Puiu Mironescu a fostţinta unui atentat mafiot, fiind împuşcat în apropierea locuinţei.

Clemenţamagistraţilor a curmat o viaţă

Presupusul autor al asasinatului de laPiatra Neamţ, Cristian Chilat, prins ieri după-amiază de poliţişti, mai avea deexecutat 189 de zile de închisoare dintr-o pedeapsă primită pentru distrugereprin incendiere, însă a fost eliberat de Judecătoria Vaslui pentru bunăpurtare. Potrivit procurorului de caz Stelian Olteanu de la ParchetulTribunalului Neamţ a declarat că bărbatul fusese condamnat la trei ani deînchisoare pentru distrugere prin incendiere şi a executat pedeapsa laPenitenciarul Vaslui.

Restul de pedeapsă de 189 de zile,care s-ar putea adăuga la noua condamnare pentru infracţiunea omor deosebit degrav, în cazul asasinatului de duminică.

Recompensăde un milion de euro

Cristian Chilat, zis Falău, estepresupusul autor al asasinatului comis, duminică, într-o cafenea din centrulmunicipiului Piatra Neamţ, asupra lui Gheorghiţă Mararu, cunoscut membru alunei grupări interlope.

Gheorghe Cătălin Mararu, în vârstă de 32de ani şi fratele acestuia, Bogdan, în vârstă de 36 de ani, stăteau la masă,duminică la prânz, într-o cafenea din Piatra Neamţ, primul din aceştia fiindîmpreună cu prietena sa. La un moment dat, în local a intrat Cristian Chilat, zisFalău, în vârstă de 40 de ani, care a scos pistolul şi l-a împuşcat de patruori pe Gheorghe Mararu şi de două ori pe fratele acestuia, după care a fugit.Incidentul, petrecut sub privirile îngrozite ale celorlalţi consumatori, a fostînregistrat de camerele video de supraveghere aflate atât în interiorul, cât şiîn exteriorul localului. Martorii incidentului au sunat imediat la 112, cerândajutor. Gheorghe Cătălin Mararu a suferit patru plăgi împuşcate, trei în zonainimii şi una în abdomen, iar când au sosit medicii avea deja doi litri desânge în cavitatea toracică şi era în stop cardio-respirator. Medicii i-aufăcut masaj cardiac şi i-au acordat primul ajutor, injectându-i şi adrenalinăpentru a-i reporni inima, însă victima nu a supravieţuit.

Bogdan Mararu a fost împuşcat de douăori în abdomen şi a fost dus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean. Conformmedicului Sorin Ciobanu, director medical al Spitalului Judeţean Neamţ şipurtător de cuvânt, Bogdan Mararu este în afara oricărui pericol.„Supravieţuitorul are o plagă transfixiantă, cu intrare şi ieşire a glonţului,în zona abdomenului. La examinările radiologice nu am găsit nici un glonţ înburtă. Este în afara oricărui pericol", a declarat medicul Sorin Ciobanu.

Imediat după comiterea asasinatului,în lumea interlopă din Piatra Neamţ s-a dus vestea că familia celor împuşcaţi,cunoştinţe şi prieteni, ar oferi recompensă un milion de euro pentru cel care oferăinformaţii care vor duce la prinderea autorului. Această informaţie nu a fostconfirmată de Bogdan Mararu.

Legăturiprimejdioase

Informaţiile care nu au fost furnizatede către anchetatori sunt că, de fapt, fraţii Cătălin Gheorghe şi Bogdan Mararusunt rude prin alianţă cu basarabeanul Vasile Rodideal. Magistraţii Curţii deApel Iaşi au decis că basarabeanul Vasile Rodideal, finul acestuia, GheorghiţăMararu şi fostul deputat de Neamţ Iulian Ţocu sunt nevinovaţi într-un caz decorupţie. Judecătorii au respins apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşişi au menţinut decizia dată de colegii de la Tribunalul Iaşi. „În acest caz amavut o instanţă obiectivă, ceea ce ne face să avem încredere în justiţia ieşeană.De puţine ori Curtea de Apel a respins apelul DNA", a declarat IonelNechita, avocatul lui Rodideal. Potrivit rechizitoriului, Iulian Ţocu, fostdeputat de Neamţ, ar fi apelat la interlopii Vasile Rodideal şi GheorghiţăMararu pentru a face presiuni asupra unui lichidator judiciar. Cei doi ar fitrebuit să-l convingă pe funcţionar să nu definitiveze raportul pentru„Comat" SA Neamţ pentru ca fostul parlamentar să aibă timp să cumperefirma. În schimb, Ţocu le-ar fi oferit 100.000 de lei. Vasile Rodideal mai estejudecat în alte trei dosare. Însă în noiembrie anul trecut acesta a fugit dinţară.

Incendierile bunurilor fraţilor Mararuau avut loc ca răzbunare a atentatului împotriva lui Puiu Mironescu. Pe 10februarie 2006, un necunoscut l-a împuşcat în faţa blocului, trăgând câtevafocuri de armă. A fost rănit de două gloanţe. Poliţiştii au spus atunci căîntre Puiu Mironescu şi fraţii Mararu exista o relaţie tensionată. CristianChilat „Falău", cunoscut drept locotenent de-ai lui Puiu Mironescu, a incendiatbunurile lui Bogdan Mararu din răzbunare.

Informaţiile care circulă prin lumeainterlopă nemţeană arată că, la scurt timp după ce a ieşit de după gratii,Cristian Chilat a fost abordat de fraţii Mararu care i-au cerut banii pemaşinile incendiate. Altfel ar fi fost ameninţat cu moartea. Cum şi PuiuMironescu a fost ţinta unui atentat, „Falău“ s-ar fi speriat atât de tare încâts-ar fi decis să îşi apere viaţa curmând-o pe a celor care l-au ameninţat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25

Mai multe imagini:
UPDATE. Ipoteză şocantă în cazul atacului armat de la Piatra Neamţ. Cristian Chilat a comis crima de frică să nu fie el ucis
zoom
Parerea ta...

SILE
16 Noi 2010

Prima intrebare pe care mi-o pun dupa citirea unui astfel de articol este cita informatie corecta si cita minciuna contine resctiva relatare?. Atita timp cat nu mai exista radio Erevan care sa transmita corecturile de rigoare, senzatia e ca navigam intr-o mlastina in care nici limba nici logica nu ne pot ajuta sa ne orientam. Oare autorul articolului nu si-a recitit textul inainte de publicare? O zi buna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine