2020-02-28 11:45

UPDATE. Secretar al Ambasadei României la Moscova, reţinut de FSB pentru spionaj

 |  18:34
UPDATE. Secretar al Ambasadei României la Moscova, reţinut de FSB pentru spionaj

17.09.2004. Presa internaţională relatează despre diplomatul român arestat de Rusiapentru spionaj, apreciind că acest caz ar putea complica şi mai mult relaţiiledintre cele două ţări, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale.

Serviciul rus de Securitate (FSB) a anunţat că l-areţinut pe Gabriel Grecu în timp ce încerca să obţină informaţii secrete deapărare de la un cetăţean rus, la 16 august, notează CNN. Dispozitivelede spionaj confiscate de la agent dezvăluie activităţile sale ostile împotrivaRusiei, potrivit FSB.

Agenţia rusă de presă Itar-Tass relatează că spionul român GabrielGrecu, care lucra la Moscova sub acoperire diplomatică, a fost declarat personanon grata şi somat să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Ambasada României la Moscova, contactată de AFP, nu a fost în măsurăsă confirme arestarea diplomatului. Ministerul român al Afacerilor Externe arefuzat să facă vreun comentariu, notează agenţia France-Presse.

Acest caz de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomaticedintre Moscova şi Bucureşti, comentează Euronews.

Rusia şi-a exprimat preocuparea, în februarie, cu privire la planurileStatelor Unite de a instala rachete de interceptare în România, în ceea ceWashingtonul afirmă că este o măsură de apărare împotriva potenţialelorameninţări din partea Iranului, subliniază agenţia Reuters.

Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, comentează la rândul săuagenţia Associated Press, adăugând că România a aderat în 2004 la NATOşi a enervat Rusia susţinând Guvernul proeuropean din Republica Moldova. Îniunie, Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militaristaţionaţi în regiunea separatistă a ţării de la destrămarea Uniunii Sovietice,în urmă cu aproape două decenii, menţionează AP.

Agenţia germană DPA remarcă faptul că acest caz intervine la numaicâteva săptămâni după ce Statele Unite au predat zece spioni ruşi în schimbul apatru agenţi occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punctde Washington şi Moscova pentru a preveni o nouă tensionare a relaţiilor dintrecele două ţări.

16.8.2004. Serviciile de securitate de la Moscova au reţinutun angajat al Ambasadei României din capitala Federaţiei Ruse, pe care îl acuzăde spionaj, precizează Agenţia de Presă RIA Novosti. Potrivit sursei citate,“ofiţerul Serviciului de Securitate Român Gabriel Grecu, care lucra sub mascaunei misiuni diplomatice româneşti la Moscova, a fost reţinut, luni, în timp ceîncerca să obţină o informaţie militară secretă de la un cetăţean rus, a declaratserviciul de securitate rus”. Aceeaşi agenţie de presă mai adaugă că“echipamentul de spionaj, care dezvăluia activitatea sa ostilă împotrivaRusiei, a fost confiscat“.

Potrivit Ministerului Român al AfacerilorExterene, Gabriel Grecu ocupă funcţia de prim secretar al Departamentului Political Ambasadei României la Moscova. Potrivit site-ului reprezentanţeidimplomatice a României în Federaţia Rusă, Gabriel Grecu este secretar gradul Iîn cadrul Departamentului Politic, condus de ministrul consilier Ilie Schipor.Din departament mai fac parte consilierul Cătălin Constantin Drăghici şi LuminiţaCiobanu, secretar gradul II.Serviciul de Informaţii Externe nu comentează informaţia din presa rusă potrivit căreia diplomatul român Gabriel Grecu a fost arestat la Moscova. MAE a anunţat, la rândul său, luni seară, într-o precizare referitoare la informaţiile potrivit cărora diplomatul Gabriel Grecu ar fi fost arestat la Moscova, că în acest moment nu comentează.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine