2019-10-23 21:07

Ministrul - ficus

 |  21:00
Ministrul - ficus

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără se luptă de peste o lună de zile, fără succes, să-şi schimbe un subaltern. Deşi se fereşte să o recunoască, Tabără nu are nicio putere asupra directorului Agenţiei Domeniilor Statului, Radu Cristescu, deşi în organigramă, ADS-ul îi este subordonat. 

Radu Cristescu este fratele controversatei procuroare Adriana Cristescu din dosarele Patriciu şi Omar Hayssam şi este puternic susţinut politic în PDL. Schimbarea preşedintelui ADS a fost decisă de Tabără după neregulile grave descoperite de inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii. Ziarul Puterea a intrat în posesia unui document-bombă, redactat recent de Corpul de Control. Acesta este actul care a stat la baza deciziei de schimbare a lui CRistescu, pe care Tabără nu are puterea să o pună în practică. Conducerea ADS, în frunte cu Radu Cristescu, este acuzată că ar fi creat un prejudiciu de câteva milioane de euro, prin favorizarea firmelor deţinute de omul de afaceri Ştefan Poienaru, respectiv Vitifam şi Agrofam Holding

Potrivit notei privind verificările efectuate la ADS, semnată de ministrul Valeriu Tabără în data de 21 iulie, inspectorii Corpului de Control  i-au recomandat ministrului Tabără demiterea şefului ADS, Radu Cristescu. Totodată, a cerut şi încetarea delegării pe funcţiile de conducere a şefilor din cadrul ADS, Aneta Brezoianu, Daniela Dragu, Nicoleta Căvescu, Acea Lucreţia şi Dănuţ Drigă, persoanele implicate în cazurile Agrofam Holding şi Vitifam. Raportul Corpului de Control a fost prezentat procurorilor DNA şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Hârtia privind demiterea preşedintelui ADS, Radu Cristescu, se află în Cabinetul ministrului Valeriu Tabără”, ne-au declarat surse ministeriale. Potrivit acestora, Tabără face rătăcit, prin sertare, actul referitor la demiterea şefului ADS, Radu Cristescu, în ciuda faptului că şi alţi oficiali ai ministerului i-au propus, recent, acest lucru.

Ministrul agriculturii afirmă că nu a semnat actul privind demiterea preşedintelui ADS, Radu Mircea Cristescu, înaintat de Corpul de Control. “Există proceduri, (....) nu le faci peste noapte şi nu trebuie să le faci în grabă. De ce nu m-aţi întrebat despre celelalte probleme care sunt în acel raport? Este încă în funcţie, normal! A plecat la toate instituţiile acest raport de control. E treaba ministrului, da?... E o propunere. Propunerea este imperativă, imediat, de a da afară? Se elaborează un ordin exact pe principiul pe care persoana a fost numită, cu aceleaşi trepte, şi aştepţi momentul cel mai bun. Raportul este trimis la factorii în drept, spre analiză, este mai important să îşi facă datoria cei cărora le este adresat acest raport, iar momentul schimbării este treaba ministrului”, ne-a declarat Valeriu Tabără.

Şeful ADSfavorizează firmele lui Ştefan Poienaru

Nota privind verificările efectuate la ADS, aprobată de Valeriu Tabără şi de consilierul acestuia, Marius Răzvan Maleta, prezintă “schema”prin care Radu Cristescu a protejat şi favorizat firmele administrate de Ştefan Poienaru, respectiv Vitifam şi Agrofam Holding. Astfel, la sfârşitul lunii mai 2011, conducerea ADS a decis concesionarea unui teren de circa 8.500 de hectare către Vitifam, aceeaşi suprafaţă agricolă administrată de A&S International 2000 din 2004, pe motiv că firma condusă de Ştefan Poienaru deţine clădiri pe acel teren. Abia la începutul lunii iunie, conducerea ADS s-a gândit să anunţe primul concesionar despre rezilierea contractului. “Considerăm că această situaţie se datorează în principal reprezentanţilor ADS. Aceştia au participat, prin semnarea documentelor amintite, la crearea acestei situaţii litigioase cu implicaţii directe asupra bugetului de stat, atât în ceea ce priveşte pretenţiile băneşti ale SC Vitifam. În eventualitatea pierderii proceselor, fapt foarte posibil datorită recunoaşterii de către semnatari a unui aşa-zis abuz al instituţiei, vor trebui suportate de la bugetul de stat circa 5 milioane de euro (...)”, se arată în raportul Corpului de Control.

“Plocon” de la Cristescu pentru Agrofam Holding

O altă “făcătură” descoperită de inspectorii Corpului de Control este legată de Agrofam Holding, administrată tot de Ştefan Poienaru. Chiar dacă a câştigat procesul cu Agrofam Holding, prin care solicită plata unei redevenţe de aproximativ 3,2 milioane de lei, conducerea ADS anunţă soluţionarea cauzei pe cale amiabilă, respectiv ştergerea datoriei de aproximativ 800.000 de euro. Mai mult, firma administrată de Poienaru rămâne cu o suprafaţă de teren de circa 1.000 de hectare pentru care nu a achitat redevenţă şi a primit şi o subvenţie de aproximativ 800.000 de euro.

Raportul se află pe masa DNA şi la Parchet

Inspectorii Corpului de Control au cerut ministrului Agriculturii transmiterea raportului referitor la verificările efectuate la ADS către DNA şi Parchet. “Propunem transmiterea notei de control însoţită de toate anexele către Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru ca prin cercetările ce vor fi efectuate, să se stabilească dacă faptele constatate pot fi apreciate ca infracţiuni. Direcţia Management Resurse Umane din cadrul MADR va emite un ordin semnat de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără,  prin care se va dispune încetarea exercitării cu caracter temporar a funcţiei de preşedinte al ADS de către Radu Mihai Cristescu. (...) Se va proceda la luarea măsurilor ce se impun pentru restabilirea legalităţii şi evitatea expunerii ADS la plata unor despăgubiri către persoanele juridice implicate în cazurile analizate. Dacă evitarea plăţii despăgubirilor nu mai este posibilă, ADS se va îndrepta direct asupra persoanelor vinovate din aparatul propriu, pentru recuperarea acestor prejudicii”, se arată în  raportul Corpului de Control.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639259-03-19

Mai multe imagini:
Ministrul - ficus
zoom
Parerea ta...

UNU
05 Sep 2011

Ar fi culmea sa se ocupe de dosar sora lui, Adriana Cristescu(procuroare DNA) ;)))
GIGI
05 Sep 2011

Domnule ziarist, observ ca scrieti cu regularitate articole defaimatoare la adresa conducerii unde detineti atatea informatii? Dumneavoastra si credeti ce scrieti? Nu mai scrieti stimate domn la comanda ca e rusinicaaaaa!!!!!
ALINA
06 Sep 2011

Nu este vorba doar ca e un articol defaimator,dar verificati informatiile.Cristescu a lezat multi aplicand deciziile date de justitie.A stat ca un ghimpe in coasta lui Tabara.Este singurul care a adus bani ADS dupa ani de neplata si ignorare ale notificarilor de catre unele firme...DECI...
GEORGE
06 Sep 2011

Bai gigi eu chiar nu te inteleg... Acu' toti cai care scot la iveala niste matrapazlacuri se numesc "la comanda" sau matale judeci prin prisma propriilor tale aptitudini? Legea mai devreme sau mai tarziu actioneaza coane si nu o sa mai ai cui sa-i fi fan....
GETA-I SORU'MEA
06 Sep 2011

Bai gigi, eu nu cunosc vreun comunicat ADS care sa dezminta aceste sesizari care apar de ceva vreme in presa... Fa bine si du un WC ecologic in fata ADS... de cand cu cercetarile DNA cam au nevoie sa nu se ...calce... pe ei
VALERIU
06 Sep 2011

Lasati-l ma pe gigi ca e dus si-i dati multa importanta. Probabil e soferu' care face si munca de birou... Adica vreti sa-mi spuneti ca, daca vroia ministrul nu-l schimba pe Cristescu asta? Aaaaa nu poate? Pai, ce stie cristescu care l-ar ruina pe tabara? Am observat in ultimul ca in ultimul timp ministrului i s-au adancit cearcanele. Are insomnii? Am o dilema: stie cineva am cat "costa" o stergere de datorie, asa cum reiese din articol? As fi interesat.. Trebuie deschis cont auxiliar in insulele virgine sau in monaco?
EMINENTU'
06 Sep 2011

io mai am un singur dor: cand o fi domnul POIEN ARUncat in puscarie sa-l cazeze intr- o celula cu o parcela de 10cm2 de pamant sa nu-si piarda indemanarea... in cei cativa ani de asteptat. Deasemenea mi-ar placea ca statul sa recupereze toate prejudiciile pe care tupeistii sezonieri i le-au pricinuit.
BETY
01 Iul 2014

Usor sa acuzi dar ai dovezi dupa cum stiu in timpul lui radu cristescu s fost dat im judecata voiculescu lui tabara a fost frica de cristescu ca stie despre ciubucurile pe care le facea sa gindit sa i lege de gat pe voiculescu era sigur ca asa scapa de el domna care a scris ca nu terminat faculteatea greseste a terminat la zi
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray