2020-02-25 20:32

Vama cumpără echipament de şapte milioane de euro pentru securizarea viitoarei frontiere Schengen

 |  19:30

Deşi intrarea României în spaţiul Schengen nu esteasigurată în proporţie de 100% - mai ales din cauza poziţiei Franţei,preocupată de problema romilor –, Autoritatea Naţională a Vămilor încearcă săfie în grafic la capitolul modernizărilor necesare pentru punctele vamale de pegraniţele de nord, est şi sud. Ieri a fost atribuit un contract în valoare deaproape şapte milioane de euro pentru achiziţionarea de echipament de înaltătehnologie şi software specializat pentru aceste puncte vamale.

O miză majoră

În caz că ţara noastră va fi admisă în Schengen, punctelevamale de pe graniţele cu Republica Moldova şi Ucraina vor deveni frontierelecelui mai mare spaţiu de trafic şi comerţ fără bariere vamale din Europa.

În conformitate cu Strategia naţională privind aderareala spaţiul Schengen 2008-2011, punctele de trecere a viitoarei frontiereSchengen trebui dotate cu aparatură modernă, capabilă să asigure securitateaspaţiului comun european. Achiziţia făcută publică joi, 30 septembrie, cuprindeechipamente pentru dotarea birourilor vamale Porţile de Fier I,Oancea, Albiţa, Siret, Stânca Costeşti şi punctele de mic trafic Ulma, Vicovude Sus, Climăuţi şi Racovăţ. Pentru furnizareaechipamentelor şi pachetelor software (programe informatice) necesare a fostaleasă firma MB Telecom LTD SRL din oraşul Otopeni.

Aceasta urmează să doteze punctele vamale cu 6 aparateportabile cu raze X pentru controlul mijloacelor de transport, 6 aparate curaze X pentru controlul bagajelor şi bunurilor, 5 porţi pietonale pentrudetecţia radiaţiilor ionizante, 3 echipamente pentru detecţia documentelorfalse, 3 videoendoscoape, 1 echipament pentru scanarea mijloacelor detransport, 4 detectoare de droguri şi explozibili, 8 identificatori de izotopiradioactivi, 8 detectoare portabile pentru măsurarea radioactivităţii, 4sisteme de monitorizare a radiaţiilor pentru radioprotecţia personalului vamalşi 2 aparate pentru controlul nedistructiv cu raze X pentru bagaje mari, coleteşi paleţi. De asemenea, au mai fost achiziţionate 27 de sisteme depreluare/identificare numere de înmatriculare cu modul de fluidizare-dirijaredinamica a fluxurilor de călători şi marfă, ca şi serviciile necesare pentrumodernizarea celor 11 sisteme de acest tip care deja există.

În materie de programe informatice, firma furnizoare vatrebui să livreze un soft integrator pentru toate echipamentele de supraveghereşi control din birourile vamale şi punctele de mic trafic enumerate mai sus şi 8exemplare din softul integrator (pilot) între bazele de date ale sistemelor dinBirourile vamale Albiţa şi Oancea. Acest soft va trebui să asigure posibilitateade comunicare cu aparatul central al autorităţii vamale şi consultarea SistemuluiInformatic Naţional de Semnalizări (SINS).

Furnizor preferat

MB Telecom LTD SRL a devenit foarte cunoscută pe plannaţional şi internaţional după ce a câştigat, în aprilie 2009, marele premiu lacel mai prestigios salon internaţional de invenţii, desfăşurat la Geneva.Invenţia prezentată de firma românească a fost Roboscan 1 M, cel mai avansatsistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Firma este, de mai multăvreme însă, unul dintre furnizorii importanţi pentru Ministerul Administraţieişi Internelor, Poliţia de Frontieră, Autoritatea Naţională a Vămilor,Ministerul Transporturilor sau SRI, fapt reflectat şi de veniturile companiei.Conform site-ului MB Telecom, firma, înfiinţată în 2004, a avut o creşterevertiginoasă a cifrei de afaceri, de la 1,1 milioane de euro, în 2006, la 15milioane de euro, în 2008, obţinând acum aproape 7 milioane de euro dintr-unsingur contract.

Numele companiei a apărut în presă şi în alt context, într-unmaterial legat de afacerile unui fost spion român. Acesta a fost intermediarîntre MB Telecom şi Shabtai Shavit, fost director al principalului serviciu desecuritate al Israelului, MOSSAD. Retras de la conducerea MOSSAD, Shavit aînfiinţat o companie de softuri de securitate, cu specializare pe frontiere şitrafic aerian, Athena GS3, pe care a fost foarte interesat să o introducă înprogramul românesc de securizare a frontierelor. În 2007 s-au purtat discuţiiintense pentru încheierea unui joint-venture între cele două firme, faptconfirmat şi de către directorul MB Telecom, Costel Sima.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine