2020-05-25 09:22

Vânătorii de afaceri deştepte

 |  21:01
Vânătorii de afaceri deştepte

Povestea studentului Alexandru Vesa (cel din dreapta, în fotografia în care apare alături de preşedintele USB&USR, Nicuşor Dan) a început în luna mai 2015, când a încheiat un parteneriat cu doi fraţi, Cristian (cel din centru, în fotografia cu Alexandru Vesa în stânga) şi Ciprian Nicolae, care-i asigurau finanţarea afacerii pusă la cale de el. Toate indiciile spun că “partenerii” tânărului sunt vânători de afaceri deştepte, care-i ameninţă pe toţi care nu sunt de partea lor că vor fi daţi în judecată. Ei îşi susţin bonitatea prin faptul că sunt invitaţi la diferite evenimente organizate pentru tineri studenţi şi liceeni. Teoretic, în cursul acestor evenimente îi îndrumă în afaceri. Tehnica lor este organizarea de concursuri de idei. Apoi îi momesc pe tineri să le ceară ajutorul pentru finanţare. În scurt timp, ei pun mâna pe afacere şi îi exclud din business. Toate acestea se întâmplă clamând “voluntariatul” pe care îl fac cu aceşti tineri. În schimb, tânărul dus de nas este blamat de cei doi ca ultimul borfaş. Mai mult, asociaţii Cristian şi Ciprian Nicolae, susţin că lăcomia şi comoditatea tânărului Vesa au condus la ruperea parteneriatului. Deşi PUTEREA a solicitat documente pentru susţinerea celor afirmate, respectiv un contract de reziliere a parteneriatului cu Alex Vesa, Cristian Nicolae nu la oferit. Vesa spune că aşa ceva nici nu există. În vreme ce fraţii Nicoale se vaită că tânărul i-a lăsat cu datorii neplătite, Alex Vesa spune că i-au fost blocate conturile la propria sa firmă.

Vânătorii de afaceri deştepte
zoom

În mai 2015, Alex Vesa era student în anul al II-lea la ASE. El a avut imaginaţia să dezvolte aplicația mobilă Audio Librăria, care permite ascultarea audiobook-urilor(cărților audio) direct de pe smartphone sau tablete. Alex i-a propus unui amic să i se alăture inițiativei sale, iar acesta a acceptat. Vesa l-a cunoscut pe Cristian Nicolae la un eveniment dedicat studenților, acesta fiind invitat pentru a da sfaturi antreprenoriale tinerilor care doreau să intre în afaceri. “Chiar la acest eveniment am prezentat, pentru prima oară, aplicația Audio Librăria, iar pentru dezvoltarea ei, am vorbit cu cei de la Softexpert Mobility, condusă de fraţii Cristian şi Ciprian Nicolae. În schimbul dezvoltării aplicației, aceștia ar fi primit 50% din încasări, iar firma mea și a amicului meu alte 50%”, relatează studentul. El a înființat firma Creative Education Plus, după care a semnat un contract de parteneriat cu Softexpert Mobility. “Firma mea venea cu contractele cu editurile (furnizorii de audiobook-uri), cu contractele cu procesatorii de plăți și se ocupa de promovare, iar firma Softexpert Mobility venea cu softul (adică cu aplicația). Ulterior, eu am mai gândit aplicația Audio Biblioteca, aplicație care există în acest moment. De asemenea, firma mea a fost contactată de o firmă de PR pentru a dezvolta o platformă cu audiobook-uri pentru clientul acestora. Iar platforma există în acest moment”, explică Alex Vesa. Din motive personale, amicul lui Alex Vesa a decis să iasă din firmă, el rămânând asociat unic. După acest episod, cei doi frați de la Softexpert Mobility i-au propus lui Vesa să intre în firma lui, să treacă aplicațiile pe firma lui (și a lor, conform înțelegerii) și să aibă fiecare câte 33% din firmă. Cel mai important aspect, spune Vesa, era faptul că stabiliseră că deciziile urma să fie luate în unanimitate şi nu cu majoritate simplă.

Samaritenii

Cristian Nicolae, care vrea să pozeze în “afaceristul bun”, insistă să spună că de patru ani, împreună cu fratele său activează în domeniul de trainer & speaker, fiind invitat la multe evenimente destinat tinerilor. “80% din activităţi este muncă voluntară, pentru tineri antreprenori, liceeni, studenţi”, spune el. Aşa ar fi ajuns şi la ASE, unde, “la finalul conferinţei a fost şi un concurs de idei de afaceri la care au participat studenţi din sală. Au fost 12 studenţi şi 4 membri în juriu (eu şi încă 3 persoane). Printre concurenţi a fost şi domnul Vesa, care şi-a prezentat ideea: o aplicaţie de ascultat audiobook-uri pe telefon sau tabletă. La întrebările juriului a spus că îşi caută finanţare pentru a plăti o firmă de software să dezvolte aplicaţia”, explică Nicolae. El mai spune că Alex Vesa l-a căutat peste câteva luni, propunându-i ca firma fraţilor Nicolae să dezvolte aplicaţia, dar că nu are bani. “M-am sfătuit cu fratele şi asociatul meu din firmă şi, având în vedere că deja aveam o experienţă similară cu altă aplicaţie, i-am propus ca firma noastră să devină parteneră cu firma lui, noi urmând să ne ocupăm de dezvoltarea aplicaţiei, iar el de promovare şi contactul cu editurile, urmând să împărţim în mod egal câştigurile”, relatează Cristian Nicoale.

Primele semne

“Eu observam de ceva timp că cei de la Softexpert Mobility încearcă să mă excludă și să rămână doar ei cu aplicațiile, dar am crezut că mi se pare. A rămas că cei doi frați se vor ocupa de acte (act constitutiv ș.a.m.d.). Când mi-au trimis actul constitutiv, eu am sesizat un aspect foarte important – în act scria că deciziile se iau în majoritate, și nu în unanimitate, cum am decis”, spune studentul. Eroarea a fost reparată, dar “cu modificările făcute, am depus actele la Registrul Comerțului și am plătit taxele aferente. În acest timp, cei de la Softexpert Mobility m-au anunțat că s-au decis să nu mai fim parteneri (din motive ce țin de «lipsă de viziune comună» ș.a.m.d.)”, explică Vesa. Conform contractului, rezilierea se putea face cu acordul ambelor părți sau unilateral, dar musai cu preaviz de 90 de zile lucrătoare. “Deoarece nu s-a respectat preavizul de 90 de zile lucrătoare, contractul de parteneriat dintre firma mea și Softexpert Mobility este încă valabil”, spune Alex. El susţine că, în prezent, nu are acces la nici un cont și la nici o aplicație, că nu a încasat nici un ban din proiectul negociat cu compania de PR (pe care l-au luat cei doi fraţi). Mai mult, cei doi frați ar fi încercat să mute toate contractele cu editurile pe firma lor, cu unele chiar ar fi reușit, au încercat să mute contractele și cu procesatorii de plăți pe firma lor (cu doi din trei procesatori de plăți au reușit).

Alex Vesa: Premeditarea fraţilor Nicolae

• trecerea contractelor cu editurile pe firma lor;

• presiuni psihologice;

• nu mai răspundeau la mail-uri;

• au început să posteze pe pagina Audio Librăria;

• lipsa de comunicare;

• poziționarea ca fondatori;

• în actul constitutiv au scris, dar am sesizat eu, că deciziile se iau în majoritate;

• solicitarea de a fi puşi în Cc cu toate editurile.

Facerea de bine

În versiunea fraţilor Nicolae, aceştia i-au învăţat de toate pe cei doi tineri, fapt explicabil la 21 de ani cât aveau cei doi studenţi. Numai că din cele relatate, reiese clar că afacerea tinerilor avea avantaje şi pentru ei. Printre aceste avantaje este şi neplata TVA. “I-am învăţat aspecte practice de business: cum se face un contract, cum se calculează impozitul pe venit sau pe profit, nu le era clar la ce venit se aplică impozitul, firma lor fiind la început, deci plătitoare de impozit pe venit, avantaje şi dezavantaje ale faptului că firma plăteşte sau nu TVA (fiind la început, firma lor era neplătitoare de TVA), le-am explicat şi până cum se calculează TVA din preţul final, cum ar trebui vorbit cu clienţii/partenerii sau cum să arate un mail către clienţi”, a explică Cristian Nicolae la solicitarea PUTEREA. El spune că i-a însoţit şi la primele contacte cu editurile importante, “pentru a le deschide uşile şi a învăţa cum să se poarte”. Cristian Nicolae spune că ar fi asistat pasiv la o ceartă între cei doi studenţi, în urma căreia Alex Vesa a rămas unic acţionar, dar nu aduce dovezi în acest sens. Tânărul student susţine că a fost opţiunea prietenului său să se retragă “din motive personale”.

Justificările fraţilor Nicolae

Cristian şi Ciprian Nicolae încearcă să se justifice, clamându-şi buna credinţă în afaceri invocând chiar şi maturitatea lor, adică vârsta de 50 şi 52 de ani. “Aici am o întrebare retorică: dacă gândul noastru a fost de la început să îl furăm, de ce i-am fi propus parteneriatul? Pur şi simplu l-am fi refuzat şi am fi dezvoltat noi aplicaţia. Răspunsul este simplu: pentru că suntem oameni etici, în plus, am văzut mai multe beneficii: ajutăm un tânăr antreprenor să se dezvolte; cei doi asociaţi studenţi ar fi urmat să se ocupe de promovare şi contactul cu editurile, ceea ce ne permitea nouă să ne ocupam de alte aspecte ale activităţii firmei noastre”, încearcă să convingă Cristian Nicolae. El nu enumeră însă avantajul de a fi student şi facilităţile fiscale, pe care cei doi fraţi nu le aveau. În fapt, Alex nu mai are acces la aplicațiile Audio Librăria și Audio Biblioteca, precum și profiturile aduse; datele firmei au dispărut de pe site și pe Facebook, apar doar datele firmei Softexpert Mobility; firma lui a rămas cu datorii la edituri (deoarece cash-flow-ul era planificat pe baza vânzărilor lunare; a pierdut profitul din proiectul negociat cu compania de PR; contractele cu editurile (o parte din edituri și-au dat seama de ce au făcut cei de la Softexpert Mobility) şi altele.

Acţiuni în justiţie

În vreme ce Cristian Nicolae spune că l-a acţionat în justiţie pe Alex Vesa pentru defăimare şi datorii, tânărul student spune nu a deschis niciun dosar pentru că “în România, de multe ori, hoții sunt protejați de lege, iar cheltuielile de judecată se ridică la mii de euro”. “Chiar dacă aș fi câștigat procesul, există șanse mari să rămân doar cu un proces câștigat, cu cheltuielile de judecată pierdute și cu nici un prejudiciu financiar atras (Softexpert Mobility putând să intre în insolvență, să își mute contractele pe altă firmă ș.a.m.d.).

Cu siguranță, acesta a fost unul din aspectele pe care s-au bazat asociații Softexpert Mobility. Mai mult, pentru a fi siguri că nu fac publică situația, cei doi fraţi m-au amenințat că, dacă voi spune ce s-a întâmplat, mă vor da în judecată – ,,pentru calomnie, nerespectarea contractului etc”.

Vânătorii de afaceri deştepte
zoom

Preţul naivităţii

Alex Vesa a postat pe blogul personal maniera în care a fost dat afară din propria sa firmă de cei doi parteneri de afaceri. Apoi, a distribuit pe facebook povestea. Aşa am aflat şi noi povestea lui, dar şi alte posturi de radio şi televiziune. “În acest moment, asociații Softexpert Mobility ies fără nici o jenă în presă și spun că Audio Librăria este doar a lor. Cristian Nicolae a fost invitat recent la RFI și a spus că nu mai sunt parteneri cu mine (conform contractului, repet, suntem) și că ,«așa-i în business». Mai mult, el spune că înainte de lansare s-a rupt parteneriatul nostru, ceea ce este fals, aplicația a fost lansată oficial în noiembrie 2015, iar ruptura s-a produs în mai 2016. Și, foarte important, recunoaște că a negociat cu toate editurile, pentru a semna contracte pe firma lor”, spune Alex Vesa. La 22 de ani, tânărul student, neexperimentat şi naiv, s-a trezit brusc într-o experienţă dură şi neprincipială. “Un alt aspect interesant: așa cum a recunoscut în emisiunea de radio, Cristian Nicolae mi-a înregistrat ideile la OSIM și ORDA, a înregistrat aceste idei pe numele firmei sale și a fratelui său” a mai declarat Alex. Alte afirmații făcute despre student de Cristian Nicolae: este un ,,tânăr rătăcit”; are o ,,minte diabolică”, ,,are probleme psihice”, ,,a tras foarte multe țepe la viața lui” și ,,nu este om de onoare”. În postările sale, Alex Vesa se întreabă:“Mă întreb, cum poți, efectiv, să îi furi afacerea unei persoane? Mai mult, acea persoană fiind de vârsta copiilor tăi? Nu contează stările prin care trece acea persoană? Sentimentele pe care le are? Momentele în care simte că o ia razna, în urma furtului? Nu contează că acea persoană ajunge să trăiască într-un stres continuu, să nu mai poată dormi noaptea? Că este la un pas de depresie? Sigur, mă aștept ca asociații firmei Softexpert Mobility să pornească o campanie în care să urmărească distrugerea mea și a firmei mele. De asemenea, mă aștept să spună că, de fapt, eu i-am furat pe ei. Eu am lăsat toate dovezile în fișierul de mai sus, în care reiese ușor că firma mea este cea furată aici”, scrie în postările lui Alex Vesa.

Varianta afaceriştilor

Vânătorii de afaceri deştepte
zoom

În loc de documente care să le susţină acuzaţiile, fraţii Nicolae sintetizează şi publică discuţiile avute cu Alex Vesa, unele de-a dreptul ridicole (de remarcat punctul 8), pe care îl redăm în continuare:

1. Ne-a trimis un mail (îl aveti ataşat) în care ne detalia cum îşi petrece o zi de lucru. A reieşit că lucra aproximativ 5 ore pe zi. I-am explicat ca e puţin, dar a zis că lucreaza atât de intens încât cele 5 ore sunt echivalentul a 10 ore ale unui angajat obişnuit. Vă rog sa remarcaţi că din cele 5 ore, două ore şi jumătate erau ocupate de postări pe facebook şi newsletter. Pentru asta, dorea ca firma să angajeze o persoana care să îi preia şi aceste activităţi!!! I-am explicat că, deşi eu am 50 de ani şi fratele meu 52, muncim de 25 de ani câte 10-12 ore pe zi, poate mai mult, pentru că altfel nu ai cum să fii eficient şi să faci faţă la concurenţă etc.

2. Insistă să îşi impună punctul de vedere din ce in ce mai mult (ataşez un singur exemplu, dar se vede că nu ia în considerare nimic şi consideră că e singurul care are logică şi mai sunt exemple, pe mail sau telefonic).

3. El vrea să aibă la 25 de ani 1 milion de euro.

4. La 40 de ani, să fie preşedintele României.

5. Să îi angajăm pe banii noştri un om care să îi facă munca, pentru că el trebuie să se plimbe pe la conferinţe.

6. Să angajăm pe banii noştri agenţi de vânzare în ţară.

7. Să îi dăm din banii noştri 1.100 de lei să se ducă la un curs de mentorat.

8. Etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-11Parerea ta...

ALZHEIMER
10 Sep 2016

Aschiile nu sar departe de gard! Deja vu ... sa fie 20 de ani? Dezgust....
ASA CEVA..
13 Sep 2016

Pe mine m-au lamurit alea "8" puncte. Cand lucrezi 10-12 ore pe zi dar tot pe meritul si munca altuia ajungi sa dai interviuri, munca pe care nici nu stii sa o apreciezi, inseamna ca esti foarte ineficient si depasit de vremuri. Imaginatia si ambitia acestui baiat sunt vazute de ei ca ceva ciudat, e clar ca nu sunt facuti din acelasi aluat. Probabil pentru ei esti om de succes in functie de numarul de tepe pe care le tragi. Nu ma mira ca muncesc 10-12 ore daca ei nu stiu sa externalizeze munca sau sa se educe. Ce sa mai, afaceristi de hartie, fara notiuni de dezvoltare a business-ului. Bine ca stiu sa calculeze TVA-ul si ca se considera oameni etici :))
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine