2020-02-21 18:27

Videanu vrea ca statul să păstreze monopolul în transportul energiei electrice

 |  16:18
Videanu vrea ca statul să păstreze monopolul în transportul energiei electrice

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat joi, laun seminar pe teme energetice, că este adeptul menţinerii monopolului de statîn transportul energiei electrice, pentru că doar statul poate asigura accesulnediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piaţă. Pe de altă parte, consilierulguvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat că statul ar putea obţine cel puţin 2 miliarde de euro dinvânzarea unor părţi din companiile energetice şi să deţină în continuarepachetul de control al acestor companii.

"Eusunt adeptul menţinerii monopolului statului în transportul energiei pentru aasigura accesul nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la piaţă. Numaistatul poate face investiţii rapide în ranforsarea sistemului energetic şi îndomeniul interconexiunilor cu ţările vecine", a declarat Videanu, încadrul unui seminar organizat de publicaţia "Focus Energetic". El aadăugat că sistemul energetic românesc, în ciuda unei reforme întârziate, esteîncă atractiv pentru potenţialii investitori.

Deasemenea, Ministerul Economiei se află, în prezent, în proces de revizuire astrategiei energetice, care va fi privită din punct de vedere regional, spuneVideanu. "Revizuim strategia energetică, pe care o privim din punct devedere regional. Piaţa comună este asset-ul cel mai important pe care ni-loferă Uniunea Europeană", a adăugat ministrul economiei.

Potrivitacestuia, România are foarte multe oportunităţi de dezvoltare a sistemuluienergetic, respectiv energiile regenerabile, energia nucleară şi ceahidro."Ministerul Economiei are decizia fermă să dezvolte toate acesteoportunităţi, în parteneriat public-privat. Sectorul energetic a contribuit dinplin la stoparea crizei din România", a spus Videanu.

Înopinia sa, sectorul energetic, deşi afectat de criza economică, a recuperat dincăderea de anul trecut, când consumul de energie a scăzut cu peste 8%, reuşindca în primul semestru din 2010, să recupereze circa cinci puncte procentuale.

Înopinia ministrului economiei, piaţa de capital este o sursă alternativă deatragere de investiţii în sectorul energetic, care are nevoie de investiţiiuriaşe. Videanu a adăugat că există un mare interes din partea sectoruluiprivat pentru piaţa de energie, iar în urma unei astfel de colaborări "săavem cu toţii de câştigat".

Ministrula mai spus că prin crearea companiilor energetice naţionale, Electra şiHidroenergetica, operaţiune estimată să aibă loc până la sfârşitul anului,managementul acestora va fi privatizat, urmând apoi ca aceste două societăţi săfie listate la bursa de la Bucureşti. "Acest lucru (listarea la bursă -n.r.) va crea premizele unei finanţări rapide a dezvoltării sectoruluienergetic privat şi de stat", a mai spus Videanu.

Croitoru: Statul arobţine cel puţin 2 miliarde de euro din vânzarea parţială a companiilorenergetice

"Dacăvrem să avem mai mulţi bani din străinătate, îi putem atrage prin privatizări.Sunt peste180 de companii mici care pot fi privatizate, dar sunt companii mariîn sectorul energetic. Nu spun că sectorul energetic trebuie dat neapăratsectorului privat,însă părţi din el pot fi vânduteîn timpcestatulpoate rămâne în control. După estimările mele, s-ar obţinecel puţin 2 miliarde de euro din vânzarea unor părţi din companiile energeticedin România", a menţionat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, LucianCroitoru.

Ela explicat că, în general, investiţiile în energie sunt mari şi returneazăveniturile pe termen lung. "O strategie energetică bună poate atragefinanţări externe importante", a mai spus Croitoru.

Larândul său, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat că intrările decapital pot să reprezinteîn perioada următoare cel mai important pilon dereluare a creşterii economice.

"Credcu tărie că, fără un flux al capitalurilor străine în România, în perioadaurmătoare cu greu vom relua creşterea economică. De aceea amgânditîncurajarea pieţei de capitalşiavem nevoie deun semnal decredibilitate pentru România. Cred că orice demers care să ducă la credibilitateaRomâniei pentru atragerea fluxului de capital este extrem de important", aspus Videanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine