2020-06-05 10:22

Vîntu, cercetat în dosarul spălării de bani de la PSV Company

 |  18:22
Vîntu, cercetat în dosarul spălării de bani de la PSV Company

SorinOvidiu Vîntu este cercetat într-un dosar de spălare de bani, în care deja suntarestate două persoane, Kiss Laszlo şi Ionuţ Adrian Eftimie, pentru o fraudă deaproximativ opt milioane de euro, au declarat, ieri, pentru Mediafax, sursejudiciare.

Înacest dosar, disjuns din cel în care Vîntu a fost trimis în judecată pentrufavorizarea infractorului, sunt arestaţi Kiss Laszlo Gyorgy şi Ionuţ Adrian Eftime,Curtea de Apel Bucureşti respingând, vineri, cererile lor de a fi cercetaţi înstare de libertate.

PotrivitHotnews, citat de Mediafax, consultantul offshore Kiss Laszlo Gyorgy a fostarestat la Bucureşti, în 9 octombrie, într-un dosar al Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), exact la o lună după ce reporteriai Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) l-au înregistratplanificând strategii de criminalitate financiară. Kiss este acuzat de spălarede bani şi complicitate la delapidare, într-un dosar în care mai sunt arestaţişase dintre managerii Petrom Service SA. Investigaţia transfrontalieră areporterilor de la OCCRP arată cum afacerişti şi politicieni din Europa de Estfolosesc paradisurile offshore pentru a face pierdute urma banilor şi aidentităţii lor. "Creierul" tuturor acestor afaceri este Kiss LaszloGyorgy.

Suveică internaţionalăcu offshoruri

Kisseste acuzat de spălare de bani şi complicitate la delapidare, el ar fi pus lapunct un circuit complicat de spălare a aproximativ opt milioane de euro, carear fi ieşit ilegal din contabilitatea Petrom Service. Procurorii susţin căbanii au fost însuşiţi personal, în numerar sau prin virament bancar, de unapropiat al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pentru a şterge urma banilor, cei anchetaţiau încheiat contracte fictive cu diverse companii offshore din Delaware, auutilizat atât conturi din Cipru şi Bulgaria, cât şi firme româneşti pe care lecontrolau tot prin intermediul unor IBC-uri americane (International BusinessCompany - n.n.), scrie Hotnews.

Potrivitinvestigaţiei OCCRP, suveica internaţională prin care Kiss ar fi spălatmilioane de euro are ca nucleu o reţea de firme offshore din Statele Unite.Toate sunt înregistrate la aceeaşi adresă din Delaware, Newark, chiar deagentul registratar local Delaware Intercorp Inc. (), carelucrează cu avocatul român şi partenerul sau neozeelandez, Ian Taylor.

PICCJafirmă că banii Petrom Service, delapidaţi de managerii companiei consiliaţi deKiss Laszlo Gyorgy, au ajuns, pe căi ocolite, la Ionuţ Adrian Eftime - arestatîn aceeaşi zi cu Laszlo Kiss.

Fostă vânzătoare dehamburgeri folosită ca paravan

PotrivitOCCRP, circuitul transfrontalier construit de Kiss ajuta Petrom Sevice"să-şi dea o gaură" de opt milioane de euro în propria contabilitate.

Primamişcare are loc în 29 februarie 2008, când Petrom Service, prin managerii săi(Gheorghe Şupeală - director general şi Zizi Agnastopol - director financiar),încheie formal un contract de consultanţă pentru "rebranding" cu BoazActive SRL din Bucureşti. Această societate este înregistrată chiar în biroullui Kiss din Piaţa Victoriei şi, în prezent, unicul său acţionar şiadministrator este un IBC din Delaware: Narfalk Investments Ltd, cercetat laBucureşti pentru evaziune fiscală.

Înacest punct, OCCRP a descoperit că firma offshore din Delaware estereprezentată în România de Lu Zhang - implicată în scandalul "Armenord-coreene pentru Iran", judecată în Noua Zeelandă pentru fals în actepublice şi folosită ca "proxie" de reţeaua Kiss-Taylor. Astfel,chinezoiaca emigrantă, fostă vânzătoare de hamburgeri în Auckland, figurează înacte ca administrator al Boaz Active SRL din Bucureşti. Dar şi în acest caz, eaeste doar un paravan.

Înrealitate, Kiss Laszlo Gyorgy este cel care coordonează SRL-ul, concluzie lacare au ajuns şi procurorii români. Consultantul a aranjat contractul deservicii "creare şi întreţinere brand" în baza căruia Petrom Servicea virat în contul Boaz Active SRL peste 2,8 milioane de euro, în 10 aprilie2008. Aceasta e doar prima tranşă, se arată în raportul OCCRP.

Înparalel, în perioada 4-14 aprilie, Petrom Service băga peste 5,1 milioane deeuro în contul Laveco SRL - o altă firmă românescă folosită de Kiss Laslo cavehicul financiar intermediar. Pretextul contabil: "Plata pentru mai multecontracte de prestări servicii de informare privind tendinţele de dezvoltare apieţei imobiliare şi de construcţii". Acest nou set de contracte suspecteau fost încheiate cu PSV în martie 2008. Din partea Laveco SRL a semnatsecretara lui Kiss, Mariana Iordăchescu (32 de ani), născută în RepublicaMoldova, care "a acţionat la cererea inculpatului Kiss Laszlo Gyorgy"- arată referatul procurorilor, citat de Hotnews.

Cusediul virtual într-o clădire deţinută de Kiss în suburbiile Bucureştiului, larândul ei, Laveco SRL este anonimizată tot în Delaware. SRL-ul are ca unicacţionar şi administrator un IBC din Newark. Se numeşte Laveco Group Ltd, afost încorporat la sfârşitul lui 2002 şi e reprezentat de însuşi Ian Taylor -neozeelandezul care patronează filiera internaţională GT Group. În România,Taylor apare direct ca administrator cu puteri depline al Laveco SRL.

Potrivitsursei citate, anchetatorii susţin că mecanismul offshore gândit de Kiss ar fio acoperire pentru spălarea celor opt milioane de euro delapidate din PetromService (actuala PSV Company). Referatul procurorilor, citat de instanţă, carea dispus arestarea consultantului precizează: "Din probele administrate încauză a rezultat că aceste contracte au avut un caracter fictiv, plăţileefectuate de Petrom Service neavând corespondent într-o contraprestaţie reală,corespunzătoare, iar firmele care urmau să presteze serviciile (Boaz Active SRLşi Laveco SRL - n.n.) nu aveau posibilitatea reală de a-şi îndeplini aceastăobligaţie, în condiţiile în care nu aveau personal calificat pentru realizareaunor asemenea studii".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine