2019-10-14 08:52

Vlas are „aptitudini de lider pozitiv”. Judecătorii ploieşteni consideră că fostul preşedinte al SOV INVEST poate ieşi din închisoare

 |  18:07

Concluziileraportului Comisiei de la Penitenciarul Târgşor, care a recomandat respingerea cereriide eliberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, sunt în contradicţie cu aspectedin caracterizările făcute de compartimentele instituţiei, potrivit motivăriide eliberare condiţionată.

Astfel,în motivarea deciziei de eliberare condiţionată pronunţată pe 28 septembrie deJudecătoria Ploieşti, prin care s-a dispus eliberarea condiţionată a IoaneiMaria Vlas, se arată că "instanţa constată că concluziile Comisiei pentrupunerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgşor sunt încontradicţie cu aspectele menţionate de compartimentele acestei instituţii încaracterizările analizate de instanţă, mai ales că pentru aceleaşi argumente,petenta a fost amânată la prima analiză". "Noţiuni ca neasumareavinovăţiei, atitudinea incorectă faţă de ordinea de drept şi regulile deconvieţuire socială, precum şi lipsa dovezilor de înţelegere a consecinţelorfaptei pentru care a fost condamnată (...) nu se probează în raport cu acteledepuse la dosarul cauzei şi nu pot fi apreciate drept o lipsă a dovezilortemeinice de îndreptare", se arată în motivare. Totodată,magistraţiiJudecătoriei Ploieştisusţin şi că "nu se poate aprecia cu siguranţăcomportamentul unei persoane în regim de detenţie, decât pornind de laevaluările compartimentelor cu atribuţii din penitenciar, or acesteamenţionează dovezi temeinice de îndreptare, conform celor prezentate în faţainstanţei".

Dincaracterizările depuse la dosar, reiese şi că Vlas nu a creat conflicte înperioada în care a fost încarcerată şi "are aptitudini de liderpozitiv", se mai arată în motivarea judecătoriei. "Instanţa constatăcă petenta s-a implicat în realizarea programelor educaţionale, fiindcoordonator în cadrul cercului literar şi în activităţile de alfabetizare apersonelor private de libertate de etnie romă, a participat la activităţiliterare şi de teatru, fiind premiată, a menţinut permanent legătura cu mediulde suport, fiind vizitată periodic de membrii familiei, are un echilibruafectiv în limite normale, aparent stabil, cu toleranţă medie la frustrare, nua refuzat participarea la activităţi şi programe, a avut o bună relaţionare cupersoanele private de libertate, atitudine civilizată, s-a conformatprogramului zilnic şi a avut relaţii normale cu personalulpenitenciarului", mai arată judecătorii în motivarea deciziei lor.

Recursul procurorilor.Soarta „Mamei FNI” se decide peste două săptămâni

JudecătoriaPloieşti a admis, pe 28 septembrie, o cerere de eliberare sub control judiciarfăcută de fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, condamnată la opedeapsă cumulată de 10 ani de închisoare, în dosarele FNI şi FNA. Vlas acontestat decizia comisiei din cadrul Penitenciarului Târgşor, din judeţulPrahova, care a amânat, pe 14 septembrie, cu două luni discutarea cererii deeliberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest,pe motiv că aceasta nu a conştientizat încă acţiunile pe care le-a săvârşit.

Eliberareacondiţionată a Ioanei Maria Vlas, condamnată definitiv în dosarul FNI , în careşi fostul director Gelsor, Nicolae Popa, are de executat 15 ani de închisoare,s-a discutat pe 14 septembrie în cadrul unei comisii a Penitenciarului Târgşor,care a luat în discuţie reiterarea cererii de eliberare condiţionată a IoaneiMaria Vlas, fost admistrator al SOV Invest, urmând ca instanţa competentă, înacest caz Judecătoria Ploieşti, să decidă dacă Vlas va fi eliberată condiţionatînainte de executarea pedepsei de 10 ani de închisoare, rezultată princontopirea condamnărilor din dosarele FNI şi FNA.

Procuroriiau atacat cu recurs decizia judecătoriei de eliberare condiţionată a IoaneiMaria Vlas. Contestaţia urmează să fie judecată pe 20 octombrie, la TribunalulPrahova.

Vlasa efectuat, până acum, mai mult de jumătate din pedeapsă. Ioana Maria Vlas amai cerut şi în luna mai, la comisia de la Penitenciarul Târgşor, eliberareacondiţionată, însă cererea a fost respinsă. Ulterior, instanţa a stabilit căVlas poate reitera solicitarea în luna noiembrie. La recurs, Tribunalul Prahovaa decis că Ioana Vlas poate reitera cererea mai devreme, respectiv înseptembrie.

Potrivitlegii, deţinuţii cu vârste de peste 55 de ani şi care au de executat pedepsemai mici sau egale cu zece ani pot beneficia de eliberare condiţionată înaintede expirarea termenului pedepsei, dacă au efectuat o treime din pedeapsă, IoanaMaria Vlas îndeplinind aceste condiţii.Între timp, ea a câştigat premiul trei la Concursul Naţional de CreaţieLiterară al persoanelor private de libertate, intitulat "Poezie depuşcărie".

Pe25 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat judecarea în dosarulFNA, după ce toate contestaţiile au fost respinse. Ioana Maria Vlas şi-aretras, în luna ianuarie, recursul declarat în dosarul FNA, pentru a puteacere, ulterior, contopirea pedepselor primite în dosarele în care este acuzatăde înşelăciune, respectiv 8 ani în FNA şi 10 ani de închisoare în FNI. De altfel,Tribunalul Prahova a şi admis o cerere de contopire, urmând ca Vlas să executeo pedeapsă totală de 10 ani de închisoare.

IoanaMaria Vlas a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune în dosarele FNI şiFNA. În dosarul FNI, aceasta a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Vlas aexecutat deja peste şase ani din pedeapsă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray