2019-08-20 18:08

WikiLeaks: Băsescu l-a presat pe Boc să îl aleagă pe Baconschi

 |  16:15
WikiLeaks: Băsescu l-a presat pe Boc să îl aleagă pe Baconschi

Teodor Baconschi a fost ales pentru funcţia de ministru de externe de către Emil Boc la presiunile lui Traian Băsescu, dezvăluie o nouă notă WikiLeaks. Baconschi i-a luat astfel locul secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ce fusese nominalizat anterior, dar care nu era apropiat preşedintelui.

Într-o notă clasificată, din 15 ianuarie 2010, ambasada SUA vorbeşte despre numirea lui Teodor Baconschi în funcţia de ministru de externe.

"Preşedintele Traian Băsescu însuşi l-a presat pe premierul Emil Boc să îl aleagă pe Baconschi pentru acest post în locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru funcţia de ministru de externeîn două formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate în calcul de Parlament înainte de alegerile prezidenţiale din decembrie", se arată în notă.

Ambasada SUA mai menţionează că, "în timpul ceremoniei de învestire, preşedintele Băsescu a spus că a ales un diplomat «experimentat» pentru funcţia de ministru de externe pentru a transmite un semnal puternic că această poziţie nu este pentru politicieni", dar şi că Băsescu ştie "la prima mână" calităţile diplomatice ale lui Baconschi, cu care "a lucrat îndeaproape"

Diplomaţii americani au notat că şi Bogdan Aurescu este un diplomat de carieră, "dar îi lipseşte experienţa de ambasador şi familiaritatea cu Băsescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi".

Nota diplomatică citată, semnată de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn, face o trecere în revistă a carierei lui Baconschi, precizând că Andrei Pleşu este cunoscut ca "principalul său mentor".

"Alegerea de către preşedintele Băsescu a unui diplomat de carieră în care are personal încredere este un indiciu puternic a determinării sale de a ţine politica externă în afara influenţei partidelor politice. Cu această alegere, preşedintele îşi reafirmă rolul de forţă călăuzitoare a politicii externe a României, după un an de interferenţă politică din partea fostului partener de coaliţie, în prezent în Opoziţie, Cristian Diaconescu de la PSD", notează documentul citat de Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639259-02-13Parerea ta...

@
03 Sep 2011

Conform notei clasificată "secret", din 30 noiembrie 2009, la raportul ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, trimis centralei de la Washington DC, a contribuit si Silviu Craescu, consilierul sau personal. Oricum, reprezentantul "Marelui licurici" are un tupeu fantastic, deoarece dupa ajutorul obtinut din surse deschise, in mod conspirativ , si-a concediat consilierul, acuzandu-l de spionaj in favoarea Partidului Social Democrat din Romania si a candidatului sau la alegerile prezidentiale din 2009, domnul Mircea Geoana ! Halal, Ambasador American, vai de soarta lui !
@SRI
03 Sep 2011

Conform notei clasificată “secret”, din 30 noiembrie 2009, la raportul ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, trimis centralei de la Washington DC, a contribuit si Silviu Craescu, consilierul sau personal. Oricum, reprezentantul “Marelui licurici” are un tupeu fantastic, deoarece dupa ajutorul obtinut din surse deschise, in mod conspirativ , si-a concediat consilierul, acuzandu-l de spionaj in favoarea Partidului Social Democrat din Romania si a candidatului sau la alegerile prezidentiale din 2009, domnul Mircea Geoana ! Halal, Ambasador American, vai de soarta lui !
DGGA
04 Sep 2011

un politist de la crima organizata i a dus in arest droguri unui arab fatih k ...l au trimis acum atasat la ambasada romaniei in ankara-relatii cu mafia turca si romana-trimis de general andreescu-ce fac sri sie dga dgipi dna-aseara era la mamaia cu mafiotii la o terasa-cod sri al queda
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray