2020-08-07 01:50

Zika, un pretext convenabil. Primăria Timișoara s-a folosit de virusul exotic pentru a da un contract de dezinsecție unei firme de casă

 |  21:01
Zika, un pretext convenabil. Primăria Timișoara s-a folosit de virusul exotic pentru a da un contract de dezinsecție unei firme de casă

Virusul Zika a devenit pretext pentru Primăria Timișoara de a acorda un contract consistent unei firme de casă care se ocupă de dezinsecția în municipiu. Deraton SRL, moștenită de actualul primar, Nicolae Robu, de pe vremea administrației Ciuhandu, va încasa aproape 350 de mii de lei pentru a stârpi țânțarii din orașul de pe Bega. Conducerea primăriei Timișoara a invocat pericolul infectării cu virusul Zika pentru a atribui contractul de dezinsecție. În urmă cu doi ani, licitația pentru concesionarea serviciilor de dezinsecție și deratizare în oraș a fost contestată în instanță de Romprest Service, patronată de Florian Water, iar procesul încă nu s-a finalizat.

Deraton SRL din Timișoara s-a conectat la bugetul local pe la începutul celui mandat al lui Ciuhandu, iar până în anul 2013, s-a ocupat de dezinsecția și deratizarea pe raza municipiului Timișoara. Pentru prestațiile sale, anual, societatea a încasat în jur de șase milioane de lei.

Două milioane de euro pentru păduchele lânos

De-a lungul vremii, Deraton SRL a încheiat numeroase contracte pentru prestări servicii cu autoritățile publice locale, atât în județul Timiș cât și în cele învecinate. În ultimii ani, firma s-a ocupat de combaterea dăunătorilor în Arad, Reșița, Oradea etc. În 2010, presa locală sesiza că Primăria Timișoara ar fi plătit Deraton SRL nu mai puțin de două milioane de euro pentru a scăpa orașul de păduchele lânos.

De numele firmei se leagă și o altă poveste neplăcută, datând din 2013, când opt copii s-au intoxicat după ce au înotat în bazinul de înot din Piața Dacia, din Timișoara. Reprezentanți Diaton au fost acuzați că ar fi făcut dezinsecție în zonă folosind substanțe cu o concentrație de clor mai mare decât cea permisă.

În urmă cu trei ani, Deraton a pierdut prin neprezentare, în fața Romprest Service, prelungirea contractului cu Primăria condusă de Nicolae Robu. Nici compania lui Walter n-a avut mai mult noroc, deoarece comisia de evaluare a descalificat-o pe motiv că nu îndeplinea criteriile de calificare. Și cum Romprest a contestat decizia de anulare a procedurii de achiziție în instanță, până la pronunțarea unei soluții timișorenii s-au apărat cum au putut de țânțari, muște și alte insecte.

Recomandarea de Institutul Național de Sănătate Publică

Anul acesta, salvarea a venit de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), care a recomandat autorităților locale să ia măsurile ce se impun, împotriva dăunătorilor, în scopul prevenirii unor cazuri de infecție cu virusul Zika: „Pe fondul creșterii temperaturilor și a urgenței de sănătate publică de importanță internațională, în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică județene recomandarea de a solicita primăriilor: aplicarea planului de combatere a țânțarilor, astfel încât și fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia «Aedes albopictus»; intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc., inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import; pe fondul apropierii sezonului cald, când populațiile de țânțari de origine autohtonă încep să se înmulțească, este imperios necesară respectarea acțiunilor de prevenție“.

Surpriza din caietul de sarcini

Folosind drept pretext recomandarea INSP, în data de 6 aprilie anul acesta Primăria Timișoara, cu aprobarea lui Nicolae Robu, a publicat în SEAP invitația de participare pentru atribuirea contractului intitulat „Servicii de dezinsecție pe domeniul public al Municipiului Timișoara, pentru prevenirea apariției virusului Zika“.

Interesant este că în caietul de sarcini, aprobat de primarul Robu, nu se face referire la pericolul unei infecții cu Zika și nici despre eventuale acțiuni specifice care ar trebui întreprinse pentru combaterea sa și a purtătorilor săi. Documentul face referire strict la măsurile clasice de combatere a insectelor dăunătoare: țânțari, muște, gândaci, căpușe etc.

De asemenea, nu se face vorbire de tipurile de insecticid care ar trebui folosite și nici nu este prevăzută concentrația de substanță activă, astfel ca procesul de combatere a dăunătorilor să aibă eficiență cât mai ridicată.

Durata contractului a fost stabilită la șase luni, din momentul constituirii, de către ofertantul câștigător a garanției de bună execuție sau până la epuizarea bugetului alocat. Valoarea prestației a fost estimată de Autoritatea Contractantă la suma de 459.891,8  lei, la care se adaugă TVA.

Intră în arenă firma unui controversat afacerist ploieștean

La licitație s-au înscris două societăți comerciale, prima fiind Deraton SRL din Timișoara iar cea de-a doua Coral Imprex SRL din Ploiești. 

Potrivit datelor de la Oficiul Registrul Comerțului, unic asociat și administrator la Coral Impex SRL, firma cu sediul în Ploiești, este  Alexandru Badea, un afacerist discret dar controversat, implicat în mai multe dosare de corupție. Între altele, a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi  plătit o șpagă de 70.000 de lei fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.  Pe statul său de plată mai figurau mai mulți primari, viceprimari și funcționari publici.

În urma analizării celor două oferte primite, comisia de evaluare i-a declarat câștigători ai procedurii de achiziție pentru prestări servicii de dezinsecție pe raza municipiului Timișoara pe obișnuiții casei -cei de la Deraton.  Oferta acestora s-a cifrat la valoarea de 289.847,4 lei, la care se adaugă TVA, în total 347.816,88 lei.

Contractul a fost parafat între Primăria Timișoara și Deraton SRL pe 25 mai a.c., urmând să fie pus în practică într-un timp cât mai scurt.

Romprestul lui Walter a lăsat Timișoara fără firmă de dezinsecție

În anul 2013, Primăria Timișoara a lansat procedura de achiziție pentru concesiunea serviciilor de de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și tratamente fitosanitare pe raza municipiului. La licitație s-a înscris doar o singură societate comercială, respectiv Romprest Service, patronată de Florian Water. Deținătorul concesiunii, de până atunci, Deraton SRL a întîrziat cu depunerea ofertei și astfel a fost descalificată.

Deși rămași singuri în cursă, nici cei de la Romprest Service SA din București nu au reușit să pună mâna pe contract, fiind eliminați de comisia de evaluare, din cadrul Primăriei, care a apreciat că nu au îndeplinit toate  condițiile de calificare impuse prin caietul de sarcini.

În calitate de Autoritate Contractantă, Municipalitatea a anulat licitația și a dispus reluarea sa, fapt ce nu a convenit bucureștenilor care au depus contestație. Conflictul dintre Primăria Timișoara și Romprest a ajuns în instanță, iar Deraton SRL s-a implicat în proces ca intervenient.

În prima fază, cazul a ajuns pe rolul Tribunalului București, care a dat dreptate Primăriei Timișoara. Însă Romprest a contestat soluția, astfel că dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție. De aici s-a întors din nou la Tribunal, după ce judecătorii Instanței Supreme și-au declinat competența. 

Florian Walter, patronul grupului Romprest se află în arest, fiind considerat de procurorii DIICOT liderul unei grupării acuzate de evaziune fiscală prin folosirea a 30 de firme fantomă. Anchetatorii susţin că cel mai important rol în acest mecanism l-ar fi jucat Romprest, firma de salubrizare patronată de Florian Walter.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-01

Mai multe imagini:
Zika, un pretext convenabil. Primăria Timișoara s-a folosit de virusul exotic pentru a da un contract de dezinsecție unei firme de casă
zoom
Zika, un pretext convenabil. Primăria Timișoara s-a folosit de virusul exotic pentru a da un contract de dezinsecție unei firme de casă
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz