2019-10-16 02:54

2018 vine cu REVOLUȚIA fiscală! Care sunt cele mai importante schimbări intrate în vigoare de la 1 IANUARIE

 |  14:17
2018 vine cu REVOLUȚIA fiscală! Care sunt cele mai importante schimbări intrate în vigoare de la 1 IANUARIE

Anul 2018 a început cu așa numita „revoluție fiscală”, respectiv intrarea în vigoare a unor modificări legislative care afectează cea mai mare parte a populaţiei, dar şi mediul de afaceri, cele mai importante schimbări vizând trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, creşterea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar şi a cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%. De asemenea, firmele în insolvenţă şi cele cu întârzieri la plata TVA sunt obligate să aplice sistemul “Split TVA”, iar pragul pentru veniturile microîntreprinderilor s-a dublat, la 1 milion de euro.

Principalele măsuri intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit News.ro, sunt următoarele:

- Salariul minim brut pe economie creşte de la 1.450 la 1.900 de lei.

- Impozitul pe venit scade de la 16% la 10% pentru persoanele care obţin venituri din salarii, pensii, activităţi independente, însă pentru veniturile din dividende se menţine cota de impozitare de 5%.

- Cota de contribuţii la Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%, în condiţiile majorării salariilor, valoarea achitată fiind similară celei virate anul trecut.

- Plata contribuţiilor sociale (pensii şi sănătate) trece din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor, dar sumele sunt reţinute şi virate tot de către angajatori. Aceştia vor mai suporta doar o contribuţie asigurătoare pentru muncă, de 2,25% din fondul de salarii, care acoperă riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi creanţe salariale.

- Angajaţii din sistemul public vor beneficia de vouchere de vacanţă, până la 30 noiembrie 2018, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare salariat.

- Persoanele care părăsesc ţara pentru o perioadă mai mare de 180 de zile într-un an trebuie să anunţe Fiscul cu 30 de zile înainte de plecare, depunând un formular de rezidenţă fiscal, în caz contrar riscând amenzi.

- Indemnizaţia minimă de creştere a copilului se va majora de la 1.233 lei la 1.250 de lei, fiind schimbată raportarea acesteia la Indicele Social de Referinţă (ISR), în loc de salariul minim. Indemnizaţia minima e stabilită la echivalentul a 2,5 ISR, iar cea maximă la 8.500 de lei.

- Pragul pentru microîntreprinderi în funcţie de venituri se majorează de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, echivalent lei, raportat la cursul BNR din ultima zi a anului precedent. De asemenea, se abrogă toate excepţiile, precum cele privind ponderea activităţilor de consultanţă de maxim 20% sau anumite categorii de activităţi desfăşurate.

- Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi plătită defalcat, în conturi separate, însă procedura se aplică doar în cazul anumitor companii. Astfel, vor fi obligaţi să aplice sistemul “Split TVA” plătitorii de TVA aflaţi în insolvenţă sau cu obligaţii de plată TVA restante. Celelalte categorii de contribuabili eligibili pot aplica sau nu plata defalcată a TVA, fiind opţional.

- Se modifică termenele de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP) la maşini. Cele noi vor efectua ITP la 3 ani după înmatriculare, iar cele mai vechi de 12 ani efectuează ITP anual. Defectele grave constatate trebuie reparate în cel mult 30 de zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-01Parerea ta...

CIUMA ROSIE.
01 Ian 2018

Anul 2018 vine pentru pensionarii care au votat bolsevicii psd cu DIMINUAREA VENITURILOR LA PENSIE PRIN NEINDEXAREA PENSIEI CU RATA INFLATIEI CARE ESTE CEA MAI MARE DIN U.E. MULTUMITILE LUI dragnea si betivei din Craiova si votatii in continuare ca v-au mintit. NEINDEXAREA PENSIEI O VOR PUNE PE SEAMA LUI SOROS PENTRU CA VOI AVETI CREERE SPALATE DE gadea si ciutacu.
HAMAL
01 Ian 2018

Legea nr.3/1977 : Persoanele încadrate în muncă care au o vechime de cel puțin 30 ani barbații și 25 ani femeile, sînt pensionate, la cererea lor, și la împlinirea vîrstei de 60 ani barbații și 55 ani femeile.
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Taxa pe aberație Greu de explicat situația paradoxală în care se găsește astăzi România. Pe de o parte, creșterea economică remarcabilă, printre cele mai mari din UE, certificată de Eurostat, FMI și agențiile de rating, iar pe de altă parte sentimentul tot mai palpabil că suntem conduși de un Guvern abulic, corupt și incompetent
17 Mai 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray