2020-08-13 05:06

40 de zboruri de pe Otopeni, afectate de greva ROMATSA

 |  21:01
40 de zboruri de pe Otopeni, afectate de greva ROMATSA

Controlorii de trafic ai ROMATSA vor face grevă de avertisment miercuri, timp de două ore, în intervalul orar 11.00-13.00. În această perioadă numai o treime dintre aeronavele care trebuie să aterizeze, să decoleze sau să tranziteze spaţiul aerian românesc vor fi ghidate de controlorii de trafic, ceea ce ar putea duce la întârzieri pentru pasageri. Cel mai afectat aeroport este cu siguranţă Aeroportul Otopeni, cel mai mare din ţară.

„Miercuri, 15 iulie, pe Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» sunt programate 22 de aterizări şi 18 decolări, adică 40 de mişcări de aeronave. Vorbim de zboruri interne, dar şi externe către destinaţii din toată Europa”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, care administrează cele două aeroporturi din Capitală.

Pe aeroporturile din Cluj şi Timişoara sunt programate 5 zboruri.

Compania aeriană de stat TAROM are 10 zboruri programate în cele două ore în care va fi grevă, dar a anunţat că nu va anula nici o cursă. Reprezentanţii companiei avertizează însă pasagerii că ar putea avea întârzieri în urma protestului de la ROMATSA. 

Sindicaliştii nu vor reorganizarea activităţii

Sindicaliştii ROMATSA sunt nemulţumiţi de planurile de reorganizare ale conducerii. ROMATSA are 1.600 de angajaţi, dintre care 600 sunt controlori de trafic. De luna trecută, aceştia nu mai au un contract colectiv de muncă. Ei cer să le fie respectate drepturile, dar şi unele modificări legislative. În total, angajaţii au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecţia salariaţilor, siguranţa traficului aerian, dar şi drepturile sindicale. Cele mai importante privesc majorarea unor salarii şi mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi, după ce împlinesc 55 de ani. Vor intra în grevă controlorii de trafic, precum şi o parte dintre angajaţii departamentelor tehnic, meteo şi telecomunicaţii. „Lucrurile vor fi diferite doar prin ceea ce vor hotărî cei de la Eurocontrol, de la Bruxelles, ei fiind cei care vor stabili acea treime care va putea să tranziteze (în cursul după-amiezii de marţi, n.r.). Situaţiile de urgenţă, zborurile militare, cu preşedinţi la bord, cu monarhi la bord, SMURD, orice zbor umanitar, poliţia militară - acestea vor fi dirijate chiar dacă depăşesc acea treime”, spune Gabriel Tudorache, lider de sindicat ROMATSA.

Greva generală, următorul pas

Potrivit acestuia, directorul general al ROMATSA a dat o decizie retroactivă prin care a tăiat salariile liderilor de sindicat şi a mărit sporurile unor directori şi şefi de tură pentru a convinge oamenii să renunţe la greva de avertisment. Tăierea drepturilor salariale la liderii sindicali este total abuzivă, afirmă Tudorache, pentru că în Legea dialogului social scrie că, pe perioada delegaţiei/detaşării, salariatul beneficiază de toate drepturile din contractul colectiv de muncă. „Dânsul a dat o decizie retroactivă ca din data de 9 iunie să nu beneficiem decât de salariul de bază şi de sporul de vechime şi ne-au fost tăiate salariile la absolut toţi liderii sindicali, la mare parte mai mult de jumătate din lichidare, iar lichidarea e mai mare întotdeauna. Le-a propus directorilor să le mărească sporul de conducere de la circa 60 la 65%. La fel a procedat şi cu unii şefi de tură”, a declarat Tudorache. Acesta nu exclude posibilitatea unei greve generale, în caz că nu se rezolvă revendicările controlorilor de trafic aerian. Acest lucru depinde de cum decurg lucrurile în continuare şi de o analiză pe care doreşte să o facă. De asemenea, va fi o decizie a celor 48 de reprezentanţi ai Comisiei de negociere din ţară. În cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura miercuri, conform legii, o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă şefi de stat, prim-miniştri, miniştri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare şi cele umanitare. Sindicaliştii de la ROMATSA spun că ultima oară când s-a pus problema unei greve a fost începutul anilor ’90. Acum s-a ajuns în această situaţie după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nici o înţelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajaţii ROMATSA nu mai au contract colectiv de muncă. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz