2020-04-07 16:55

65% dintre români cred că situaţia financiară a familiei se va înrăutăţi în următorul an

 |  18:04
65% dintre români cred că situaţia financiară a familiei se va înrăutăţi în următorul an

Aproximativ 65%dintre români cred că situaţia financiară a familiei lor se va înrăutăţi înurmătoarele 12 luni, într-o mai mică sau mai mare măsură, după ce în urmă cu unan doar trei din zece persoane estimau acest lucru, potrivit Barometrului deÎncredere a Consumatorului, realizat de GfK.

Numai6% dintre români speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi23% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent. Atunci când compară starea lorfinanciară prezentă cu cea de acum un an, 68% dintre cei chestionaţi afirmă căaceasta s-a degradat şi doar 5 procente trăiesc mai bine decât în 2009,potrivit studiului realizat de compania de cercetare GfK.

Înluna iunie, indicele de încredere a populaţiei, măsurat de Barometrul deÎncredere a Consumatorului, a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii zeceani, atingând 79%, faţă de 40% în urmă cu doi ani.

"Aceastăstare accentuată de pesimism se datorează în cea mai mare măsură programuluiguvernamental de austeritate care a dus la deteriorarea situaţiei economicegenerale, deteriorare resimţită de peste 90% din populaţia ţării. Românii suntdestul de pesimişti şi atunci când vine vorba despre viitor, 78% nu se aşteaptăca situaţia să se îndrepte din punct de vedere economic în perioadaurmătoare", conform GfK.

Deasemenea, 85% dintre persoanele chestionate anticipează o creştere a şomajului,în timp ce numai 4% sunt optimişti în această privinţă.

"Pentru8 din 10 români perioada pe care o traversăm este un obstacol în caleaeconomisirii. Nici următorul an nu pare să fie unul favorabil punerii banilordeoparte, peste 85% spunând că nu intenţionează să facă acest lucru,principalele cauzele fiind evoluţia preţurilor şi a ratei şomajului", seprecizează în studiu.

Totodată,peste două treimi dintre români estimează o creştere a inflaţiei în 2010 şi înprima jumătate din 2011, în vreme ce un procent relativ asemănător a remarcatcă ultimul an a adus preţuri mai mari la majoritatea produselor.

Doarunul din zece români speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă.

Achiziţiilede case sau maşini nu intră la capitolul priorităţi de investiţie pentruromâni.

"Intenţiascăzută privind cumpărarea bunurilor s-a menţinut constantă în ultimele nouăluni, 91%, respectiv 87% declarând în luna aprilie că este foarte puţinprobabil să îşi ia o locuinţă sau un autoturism în următorii doi ani. Mai multde trei sferturi dintre cei chestionaţi nu consideră că este o perioadăfavorabilă cheltuirii unor sume importante nici pentru renovarea casei:cumpărarea unei centrale pentru încălzire, a unor noi obiecte sanitare",se mai arată în studiul companiei de cercetare.

Informaţiileprovin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat deComisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentativepentru populaţia României în vârstă de peste 15 ani, eşantionul fiind de 1.000de persoane intervievate în fiecare lună.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-01-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine