2020-02-24 13:08

90.000 de bugetari vor pleca acasă

 |  18:38
90.000 de bugetari vor pleca acasă

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI)atenţionează Guvernul ca tăierea cu 25% a salariilor să nu fie inversată anulviitor. Chiar dacă a început restructurarea aparatului bugetar prin înfiinţareade noi posturi pentru cei concediaţi în acte, după această nouă rundă denegocieri cu FMI, Guvernul se angajează să trimită în şomaj aproape 90.000 desalariaţi din sectorul public în acest an şi în 2011. Analiştii economici şioamenii de afaceri sunt convinşi că anul viitor România nu va ieşi din criză şică Guvernul nu va fi în stare să atragă fondurile nerambursabile de la UniuneaEuropeană. În 2011 nu vor creşte pensiile şi nu se va acorda cel de-al 13-leasalariu.

La finalul celei de-a cincea evaluări aacordului stand-by, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a recomandat Guvernuluisă nu majoreze cu 25% salariile bugetarilor, anul viitor. „Dacă va exista uncontrol ferm al cheltuielilor, se va putea face loc pentru anumite majorări desalarii. Sfatul nostru este ca scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor să nufie inversată anul viitor”, a spus Franks. El a explicat că o creştere asalariilor va putea avea loc doar în condiţiile în care procesul concedierilorva fi unul mai accelerat.

Pe de altă parte, Jeffrey Franks a precizatcă BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorarea TVA de la 19la 24%, “întrucâtefectele vor fi temporare şi se vor disipa în a doua parte a anului 2011”. „Anticipămcă inflaţia va atinge un maxim în următoarele luni, dar că vom vedea odecelerare a inflaţiei până la 3%, la finele anului viitor”, a spus Franks. Ela arătat că efectele majorării TVA se vor manifesta o singură dată, analizeleindicând faptul că inflaţia se va încadra în ţinta BNR în 2011. "Trebuiesă subliniez că nu ne aşteptăm la efecte de runda a doua în prezent", aprecizat Franks.

FMI nu infirmă încheierea unui nou acord

Şeful misiunii FMI în România consideră căeste prematur ca Guvernul României să ia o decizie privind încheierea unui nouacord cu instituţia financiară internaţională. “În mod clar este o decizie aGuvernului României (în ceea ce priveşte un nou acord - n.r.). Este prematur săluaţi această decizie acum, pentru fundamentarea unei asemenea decizii estebine să se vadă cum evoluează economia în următoarele şase luni”, a spusFranks.

Şerbănescu: În 2011, FMI va cere alte măsuri de austeritate

Analistul economic Ilie Şerbănescu are opreviziune sumbră asupra situaţiei economice viitoare. Acesta ne-a declarat că“salariile nu se vor întoarce la normal în 2011, şi nici TVA”. “În 2011, FMI vacere o încă o reducere a deficitului bugetar. Practic, asta înseamnă aplicareaaltor măsuri de austeritate. Nu văd de unde ar mai putea Guvernul să taie”, a spusanalistul. Referitor la declaraţiile unor miniştri cu privire la “normalizarea”salariilor începând cu 2011, Şerbănescu a spus că respectivii “mint când spuncă va fi mai bine şi că nu se va mai taia din salarii”. “ FMI încearcă practic săpună totul în spatele statului, care deja nu mai are nici o putere. Sectorulprivat ar trebui să participe şi el, dar tot ce face este să se plângă de câtde rău este, şi cât de mulţi bani pierde”, a spus analistul. În opinia sa, vafi din ce în ce mai rău. „Indiferent ce se va întâmpla cu Guvernul, indiferentcine va fi la putere, situaţia va fi la fel, dacă nu mai rea”.

Pe dealtă parte, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri din România, MariaGrapini, spune că se aştepta la anumite concluzii reale din partea FMI. „Nicianul viitor Guvernul nu va fi în stare să atragă măcar fonduri nerambursabile.Valoarea acestora nu va ajuge nici la cea din acest an. Nici salariile nu vorreveni la normal în 2011. Anul viitor va fi mult mai prost decât 2010”, ne-a spus Maria Grapini. Guvernula efectuat deja peste 30.000 de concedieri în sistemul public, aproape jumătatedin cifra stabilită în acordul cu FMI, de 70.000, iar în luna septembrie oparte din profesori urmează să îşi piardă locul de muncă, a mai declarat JeffreyFranks. “Pânăîn prezent au fost concediaţi peste 30.000. De asemenea, au mai fost efectuatecâteva mii de reduceri de posturi în ultimele două luni. În septembrie, neaşteptăm la o restructurare a sistemului educaţional, când numărul profesorilorva fi redus. Va exista o continuă restructurare până la finele anului”, a spusFranks.

Guvernul s-a angajat să concedieze încă74.000 de bugetari, în 2010 şi minim 15.000, în 2011

Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI săconcedieze 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după ce adisponibilizat deja 27.000 de salariaţi, şi să renunţe la minimum 15.000 deangajaţi din sectorul public în 2011, potrivit scrisorii de intenţie la acordulstand-by. “Pachetulde ajustări cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducereacu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale,precum şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 deangajaţi. „Cu condiţia să existe noi concedieri (a cel puţin 15.000 de bugetaripână la finele anului 2011), măsurile vor lăsa loc pentru a acorda o majoraremodestă a salariilor din sectorul public pe parcursul anului viitor, încondiţiile îndeplinirii angajamentului de reducere a cheltuielilor cupersonalul sub 39 de miliarde de lei (incluzând toate formele de compensaţii)”,se menţioneaz în scrisoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

GEORGETA
05 Aug 2010

aseara la tv au spus ca vor fi concediati multi din invatamant. pai si stufosenia de ore cine la va preda?! cel de mate va preda romana si biologie si istorie sau educatie fizica sau cum?! personalul didactic auxiliar si nedidactic a fost redus drastic, doar scoalile sa nu ami aiba secretar si femeie de serviciu; cam atat a mai ramas in majoritatea scolilor. calitate in invatamant! vad ca de ministere si agentii nu se ating; mde, acolo e clientela si ii doare.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine