2020-04-06 14:32

A cincea evaluare a Acordului Stand-By. FMI analizează impactul măsurilor anticriză dispuse de Guvern

 |  18:18
A cincea evaluare a Acordului Stand-By. FMI analizează impactul măsurilor anticriză dispuse de Guvern

O misiune a Fondului Monetar Internaţional(FMI), condusă de Jeffrey Franks, se va afla la Bucureşti, în perioada 26iulie-4 august, pentru a încheia ceade-a cincea evaluare a îndeplinirii de către România a Acordului Stand-By,semnat în mai 2009. Concomitent, se va afla la Bucureşti şi o misiune aComisiei Europene.

"În funcţie de încheierea celei de-acincea evaluări a acordului stand-by cu România, eliberarea celei de-a şaseatranşe, în sumă de 769 de milioane de drepturi speciale de tragere, aproximativ900 de milioane de euro, va fi făcută la două zile lucrătoare după aprobarea decătre Board-ul Executiv al FMI. Vizita FMI va avea loc în comun cu echipele dela Comisia Europeană şi Banca Mondială”, a declarat, recent, reprezentantul FMIpentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

Misiunea FMI va avea trei obiectiveprincipale, şi anume analizarea rectificării bugetului pe 2010, discutarea legiibugetului de stat pe 2011 şi trecerea în revistă a politicilor fiscale şimonetare, a declarat pe 20 iulie, reprezentantul României la FMI, MihaiTănăsescu.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, adeclarat, vineri, că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu ia în considerare,în acest moment, modificarea sistemului de taxe şi impozite, dar „întotdeaunalucrăm cu multe scenarii, iar varianta finală pentru anul viitor va fi decisăde către puterea politică, împreună cu partenerii internaţionali”. În ceea cepriveşte noile previziuni privind datele macroeconomice, Vlădescu a menţionatcă se va realiza o rectificare bugetară împreună cu oficialii instituţiilorfinanciare internaţionale şi că deficitul bugetar va fi la finele acestui an de6,8% din PIB.

La Bruxelles a avut loc săptămâna trecută ceade-a patra reuniune a Iniţiativei Europene de Cooperare Bancară (EBCI) pentruRomânia, în cadrul căreia FMI şi CE, împreună cu băncile-mamă ale celor nouăprincipale instituţii de credit cu capital străin din România (Erste Bank,Raiffeisen, Eurobank EFG, Naţional Bank of Greece, UniCredit, Société Générale,Alpha Bank, Volksbank International şi Piraeus Bank) au convenit că întărireapoziţiei externe a României, în contextul stabilizării economiei mondiale,permite un grad de flexibilizare de până la 95% din nivelul atins la finelelunii martie 2009 a angajamentelor privind expunerea a băncilor-mamă înRomânia. D.H.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine