2020-07-07 13:37

Acord între TRANSGAZ și compania austriacă CEGH, pentru ca România să fie un HUB al pieței de gaze naturale din regiune

 |  13:25
 Acord între TRANSGAZ și compania austriacă CEGH, pentru ca România să fie un HUB al pieței de gaze naturale din regiune

Transgaz, operatorul de transport şi sistem (OTS) din România, şi Austrian Central European Gas Hub (CEGH), operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, au semnat un acord de cooperare în vederea înfiinţării societăţii române pe acţiuni Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020, informează Agerpres.

Potrivit unui raport al Transgaz, publicat marţi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Romanian Gas Hub va fi o companie mixtă ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT). Transgaz va deţine 51% din acţiuni, iar CEGH 49%. Transgaz va nominaliza directorul general, iar CEGH va numi directorul general adjunct.

„Prin acest hub de gaze, Transgaz îşi afirmă rolul de leader în ceea ce priveşte asigurarea securităţii energetice în România şi în regiune. Hub-ul Românesc de gaze este o reuşită deosebit de importantă, care creează premisele pentru dezvoltarea economică şi financiară a României. Transgaz are capacitatea şi know-how-ul necesare pentru a gestiona proiectul. Cu sprijinul Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, al tuturor factorilor decizionali, vom reuşi să dezvoltăm sectorul gazier, transformându-l într-unul din principalele motoare de dezvoltare ale ţării. După implementarea calendarului privind înfiinţarea noii societăţi, Romanian Gas Hub, estimată pentru finalul lunii februarie 2020. Funcţie de ceea ce hotărăşte statul român, în această societate pot intra în calitate de acţionari, companii/ entităţi româneşti precum: Romgaz, OMV Petrom, alţi producători de gaze din România, CEC sau Eximbank în calitate de Casă de Clearing, OPCOM, BRM, BVB ş.a.", a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Potrivit sursei citate, acordul de cooperare a fost semnat din partea Transgaz România de Ion Sterian, director general, iar din partea Central European Gas Hub de Gottfried Steiner, CEO.

„România, având un sistem mare de conducte gaziere şi o producţie naţională de gaze ridicată, asigură condiţiile ideale pentru un cadru de tranzacţionare a gazelor. CEGH a creat cu succes cel mai lichid loc de tranzacţionare din centrul şi estul Europei şi este mândru să susţină Transgaz în dezvoltarea unui hub gazier în România", a spus Gottfried Steiner, CEO al Central European Gas Hub.

Ulterior semnării acordului, vor începe demersurile pentru înfiinţarea Romanian Gas Hub, societate ce va furniza servicii profesionale de hub gazier pentru România (inclusiv servicii de comercializare şi servicii conexe) şi va avea ca scop operarea Punctului Virtual de Tranzacţionare din România (PVT).

Transgaz, în calitate de operator al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România, susţine acest proiect, având cunoştinţe profunde în domeniul pieţei gaziere naţionale şi o experienţă multianuală în operaţiuni tehnice din ţară.

Central European Gas Hub, în calitate de operator al Punctului Virtual de Tranzacţionare din Austria, aduce în asociere cunoştinţele sale în operarea unui hub gazier de succes, deoarece CEGH reprezintă cel mai important punct de comercializare a gazelor naturale din centrul şi estul Europei.

Prin înfiinţarea Romanian Gas Hub, părţile doresc să asigure pe piaţă un cadru de tranzacţionare lichidă a gazelor naturale în România şi să sprijine comercianţii gazieri în derularea afacerilor lor.

Central European Gas Hub AG (CEGH) este operatorul Punctului Virtual de Tranzacţionare (PVT) din Austria şi asigură o platformă de nominalizare a gazelor pentru companii internaţionale. Produsele de pe Bursa Gazieră pentru piaţa austriacă şi cehă sunt oferite pe platforma PEGAS, prin cooperare între Powernext şi CEGH. CEGH este subsidiara OMV Gas&Power (65%), Wiener Boerse (20%) şi Eustream (15%). CEGH s-a demonstrat a fi una dintre platformele de tranzacţionare de top din Europa Centrală.

SNTGN Transgaz SA este unicul operator al Sistemului National de Transport al gazelor naturale (SNT) care asigură transportul în condiţii de siguranţă, eficienţă şi competitivitate, a peste 90% din gazul natural consumat în România. Transgaz este listat la Bursa de Valori Bucureşti, 58.50% din acţiuni fiind deţinute de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania operează o reţea de peste 13.300 km de conducte de transport gaze naturale, cu o capacitate totală de transport de 30 miliarde de mc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz