2019-08-17 14:52

UPDATE. Acordul cu FMI şi CE va fi pe o perioadă de 24 luni şi va avea o valoare de patru miliarde euro

 |  10:55
UPDATE. Acordul cu FMI şi CE va fi pe o perioadă de 24 luni şi va avea o valoare de patru miliarde euro

UPDATE ora 13.03: Cifra de patru miliarde de euro, stipulată în noul acord cu FMI, denotă o îmbunătăţire a situaţiei din România şi a capacităţii de creditare, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta.

"Cinci miliarde de euro au fost trecute înainte ca buffer. Şi noi şi partenerii noştri am considerat că România nu va avea nevoie să tragă efectiv vreun euro din acest acord, dimpotrivă, noi tot plătim acum ce s-a luat data trecută. Pur şi simplu a fost o cifră prin care să arătăm că există o îmbunătăţire a nivelului României şi a capacităţii noastre de creditare. Am scăzut de la cinci, patru. Dacă nu mă înşel, va fi o sarcină egal împărţită între CE şi FMI - câte două miliarde. Însă nu folosim aceşti bani, sunt trecuţi ca un buffer pentru situaţii cu totul şi cu totul extraordinare de criză financiară, europeană şi internaţională", a spus Ponta. Întrebat de presă unde ar fi direcţionaţi aceşti bani, în caz de criză, premierul a afirmat că în situaţii excepţionale resursele financiare s-ar folosi la finanţarea deficitului. "Dar România n-a mai avut nevoie nici în 2012, nici în 2013 nu va avea nevoie în mod normal de folosirea unui asemenea buffer. De altfel, avem noi şi la Ministerul de Finanţe şi la BNR", a spus Ponta.

Guvernul român şi misiunea Fondului Monetar Internaţional-FMI şi a Comisiei Europene-CE au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni, a declarat miercuri, la BNR, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi CE, a precizat Schaechter. Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an. “Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul lor economic să fie susţinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI şi o asistenţă financiară în cadrul balanţei de plăţi de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autorităţile îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare şi accesul propus ar fi, în total, în sumă de 4 miliarde euro", a spus Schaechter, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-31

In legatura cu acest articol...

Liviu Voinea: FMI va comunica mecanismul de aprobare a noului acord
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray