2019-07-23 03:46

Acordul cu FMI ar putea sări în aer. Negocierile cu Fondul, în impas din cauza Ordonanţei 50

 |  20:24
Acordul cu FMI ar putea sări în aer. Negocierile cu Fondul, în impas din cauza Ordonanţei 50

Negocierile dintre Guvern şi FMI au intrat în impas,în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditelepopulaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi. Nu este exclusăsuspendarea acordului, au declarat surse apropiate discuţiilor.

Atât Guvernul,cât şi partidele din coaliţie au o poziţie inflexibilă faţă de modificareasusbstanţială a OUG 50 privind creditele populaţiei, prin neaplicareaprevederilor la creditele în derulare. Autorităţile consideră că este anormalca FMI sa vină în România şi să susţină exclusiv poziţia băncilor. "FMI acerut chiar arogarea OUG 50", au spus sursele citate de Mediafax. Maimult, partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţionalăşi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrulTratatului UE şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.

Guvernul a atrasatenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iaramendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere demisiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmatsursele. Cu toate acestea, FMI a propus ca precondiţionalitate, în draftulprivind scrisoarea suplimentară de intenţie, modificarea OUG 50/2010 prineliminarea aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare.

În opinia analistului financiar Ionuţ Blănculescu„categoric FMI va avea câştig de cauză”. „În scrisoarea de intenţiesuplimentară la acordul de stand-by era condiţionată modificarea Ordonanţei 50.Condiţionare cu care guvernatorul BNR şi Executivul au fost de acord, decitoată situaţia asta nu ar trebui să vină ca un şoc”, a spus Blănculescu.

FMI nu agreează nici măsurile de relansarepropuse de PDL

Potrivitsurselor, divergenţe de opinie au apărut şi în legătură cu unele măsuri destimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fostacceptate de către reprezentanţii FMI. Delegaţia fondului susţine că măsurilede stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau acontribuţiilor sociale, vor conduce la creşterea deficitului bugetar pesteţinta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finanţabil în acestecondiţii. Pe de altă parte, partea română susţine că fără acţiuni de stimulareeconomia nu-şi va putea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate arputea chiar împiedica procesul de creştere economică. Discuţiile dintre autorităţi şi FMI s-aublocat sâmbătă seara, după ce dimineaţa, delegaţia FMI s-a întâlnit cupreşedintele Traian Băsescu.

Vizitadelegaţiei FMI, care a venit în România pentru o nouă evaluare a acorduluistand-by, ar fi trebuit să se încheie luni, 1 noiembrie, însă aceasta ar maiputea fi prelungită câteva zile dacă nu se va ajunge la o concluzie.

Şeful ANPC pleacă la Bruxellespentru a clarifica modul de aplicare a Ordonanţei 50

PreşedinteleANPC, Constantin Cerbulescu, a anunţat că va pleca săptămâna viitoare laBruxelles, unde a solicitat o întrevedere la nivelul Comisiei Europene (CE)pentru clarificarea modului de aplicare a Ordonanţei 50 privind creditelebancare. “Am primit într-adevăr şi o scrisoare (de la CE, n.n.), una pentrulămuriri, nu de atenţionare sau de sancţionare a României. Vom merge, vomdiscuta la nivelul CE şi am convingerea - din punctul nostru de vedere, aşa cumşi Consiliul Concurenţei a considerat -, că nu avem probleme", a spusCerbulescu, la ProTV.

Ela precizat căOUG 50 nu este ilegală şi a fost avizată înainte de a fiaprobată de Guvern de mai multe autorităţi ale statului, inclusiv deDepartamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care "veghează"asupra legalităţii şi includerii corecte într-un act normativ a unui statmembru a directivelor europene. "Din momentul în care DAE a pus acest aviz(...) nu a existat nici un fel de altă discuţie, decât că această ordonanţă, cutoate prevederile sale, este corectă. Şi am vorbit cu ministrul carecoordonează DAE şi a spus că România nu are nici un fel de probleme din parteaComisiei Europene", a spus Cerbulescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray