2020-08-08 03:15

Acuzații foarte grave de la Bruxelles la adresa companiilor de gaze din România

 |  21:01
Acuzații foarte grave de la Bruxelles la adresa companiilor de gaze din România

Ancheta Comisiei Europene pe piața gazelor din România este extrem de serioasă, iar acuzațiile aduse celor trei companii investigate, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, sunt foarte grave în ochii Comisiei, a declarat, marți, Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului și fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței.

"Este o situație cât se poate de serioasă. Nu este de ici, de colo, să vină Comisia Europeană pentru prima dată într-o inspecție inopinată în România, deci cu siguranță au existat indicii, altfel nu s-ar fi făcut această deplasare", a spus Mircea, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de PRIA Events, informează Agerpres.

El a amintit că acuzațiile sunt de blocare a vânzărilor de gaze pe piața internă a Uniunii Europene.

"Este o acuzație serioasă. Acuzațiile care planează asupra celor trei companii sunt acelea de blocare a vânzărilor către piața internă a Uniunii Europene. Nu se mai numește export, ci vânzări intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanță. Deci, într-o ierarhie a priorităților Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieței, în orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero întotdeauna, ceea ce crește miza și stresul pentru cei care sunt în investigație", a arătat Mircea.

Bruxelles-ul suspectează o înțelegere pentru blocarea exportului

El a mai spus că, probabil, în câteva luni Comisia Europeană va transmite companiilor o evaluare preliminară, iar acestea vor putea, la acel moment, să încerce o soluționare amiabilă a cazului cu Comisia, ceea ce este o variantă de preferat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspecții inopinate la sediile Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul că s-ar fi înțeles între ele pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

"Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE", se arată în într-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.

Comisia Europeană precizează că aceste inspecții neanunțate reprezintă un pas preliminar într-o investigație. Faptul că oficialii Comisiei fac astfel de inspecții nu înseamnă că firmele sunt vinovate de comportament anticoncurențial și nici nu afectează rezultatul investigației, se mai arată în comunicat. Executivul comunitar adaugă că nu există un termen legal pentru încheierea anchetelor, iar durata depinde de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor și utilizarea dreptului la apărare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-05Parerea ta...

ANONIM
06 Iul 2016

ESTE REALITATEA , FRATELE LUI MONALISA SI MAFIA INVIRTE GAZELE . PESTE 4 ANI IESE ADEVARUL ACUM TOTI SINT LASI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz