2020-08-12 01:43

Agricultorii: „Încă o săptămână de secetă şi pagubele pot fi imense!”

 |  21:01
Agricultorii: „Încă o săptămână de secetă şi pagubele pot fi imense!”

Culturile de primăvară sunt în mare pericol din cauza secetei din unele zone ale ţării. Agricultorii se plâng că, dacă temperaturile vor rămâne şi în următoarea săptămâna la nivelul ridicat de acum, şi dacă nu va ploua, porumbul, floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi soia vor avea de suferit, iar pagubele vor fi imense. Zonele sensibile sunt sud-estul ţării şi partea de nord-est, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii asociaţiilor producătorilor agricoli.

De altfel, surse guvernamentale au declarat, pentru ziarul PUTEREA, că vicepremierul Vasile Dîncu urmează să discute joi, în cadrul unei videoconferinţe, despre măsurile ce trebuie luate împotriva secetei. Acesta se va întâlni cu prefecţii, cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene şi cu primarii din ţară. La eveniment ar fi trebuit să participe şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, însă acesta a plecat într-o vizită oficială în Buenos Aires, la invitaţia ministrului Agroindustriei din Argentina. Irimescu are programate întâlniri la Ministerul Agroindustriei cu experții și reprezentanți ai companiilor din domeniu interesate de stabilirea unor contacte directe cu parteneri din România.

„Plantele au de suferit, mai ales cele din sud-estul şi nord-estul ţării. Vorbim de culturile de primăvară, porumb, floarea-soarelui, soia şi sfecla de zahăr. Cel mai mare consum de apă îl are porumbul, deci aici situaţia este mai delicată. Oriunde nu a plouat, putem vorbi de secetă. Lipsa apei în sol ne-ar putea micşora drastic producţia din acest an la porumb și floarea-soarelui faţă de anul trecut. Pentru o recoltă bună este nevoie de apă, mai ales cu multe plante şi legume sunt mari iubitoare de apă. Nu putem cuantifica încă pagubele, nu avem o estimare a situaţiei, pentru că depinde de cât de mult va ţine această perioadă fără ploi. Dacă totuşi va ploua în perioada următoare, culturile vor fi recuperate, iar agricultorii vor fi fericiţi. Dar dacă temperaturile vor rămâne ridicate ca acum, atunci o să avem pagube serioase. Mai mult, asta ar putea creea probleme şi viitoarelor culturi de toamnă, şi acestea ar putea avea de suferit”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Fermierii, obligaţi la cheltuieli suplimentare

În cazul plantaţiilor de legume situate la mare distanţă de cursurile de apă, fermierii sunt obligaţi în această perioadă să efectueze cel puţin un transport de apă în câmp pentru a salva culturile.

“Mai trebuie precizat că fermierii sunt nevoiţi să facă investiţi suplimentare în tehnologii de irigare, în motopompe şi ţevi pentru transportul apei de-a lungul parcelelor. Fermierii şi-au făcut aceste investiţi din timp, dar în cazul culturilor situate la mare distanţă de râu, situaţia e mult mai complicată şi necesită un efort financiar sporit. În această perioadă, culturile au nevoie de un procent însemnat de apă din cauza aridităţii solului dar şi a lipsei ploilor", mai spun agricultorii.

Agricultorii se tem totodată că nu vor realiza veniturile pe care şi le-au propus, mai ales că prețul cerealelor a scăzut drastic. “Prețul e mai mic cu 35 - 40% față de cel de anul trecut. Cele mai afectate sunt culturile de porumb și de floarea-soarelui, estimăm că la aceste culturi producția va fi drastic mai mică decât cea de anul trecut. Dar şi lucerna şi soia resimt din plin lipsa apei din sol. Şi dacă nu va ploua, toate investiţiile făcute de noi le vom pierde. Zona litoralului este în marea majoritate a timpului polul secetei. Ploile au asigurat necesarul de apă, dar au stricat multe culturi”, au mai spus aceştia.

Meteorologii nu au veşti liniştitoare

Specialiştii din domeniul meteorologiei nu par să vină însă cu veşti prea bune şi le aduc motive de îngrijorare agricultorilor. Ei spun că și restul verii va fi unul secetos. Dobrogea va fi principala regiune care va suferi de pe urma temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor atât în august, cât și în septembrie. Potrivit prognozei meteo pentru următoarele trei luni, emisă de Administrația Națională de Meteorologie, estimările indică la nivelul României un regim de temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit, în special în partea de sud, sud-est, est şi vest a ţării. Totodată, cantitățile lunare de precipitații vor fi deficitare în august, dar și în septembrie. Doar în octombrie va ploua corespunzător. În județul Constanța sunt cultivate în jur de 600.000 de hectare. Dintre ele, aproximativ jumătate sunt cultivate cu grâu și orz, spun asociaţiile de agricultori. Totodată, rapița are o pondere din ce în ce mai mare, iar în rest, terenurile sunt semănate cu floarea-soarelui, mai rezistentă la secetă decât celelalte plante. Anul acesta s-a cultivat și multă mazăre, care este din ce în ce mai căutată pe piața de alimente ecologice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz