2020-01-28 16:16

Agricultorii se aşteaptă la un an bun, dar se plâng de embargoul impus Rusiei. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, spune că sunt producători care riscă falimentul

 |  21:01
Agricultorii se aşteaptă la un an bun, dar se plâng de embargoul impus Rusiei. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, spune că sunt producători care riscă falimentul

Aricultorii români au ajuns în pragul falimentului din cauza embargoului prelungit impus de Rusia statelor membre ale Uniunii Europene. Marfă, producție există, dar una din principalele piețe către care era exportată s-a închis. Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat pentru Ziarul PUTEREA că situația este foarte gravă, iar fără un sprijin financiar din partea Comisiei Europene, mulți agricultori riscă să intre în faliment. În ceea ce privește situația culturilor, Baciu spune că este ”foarte bună”.

”Nu e criză, subvențiile le primesc producătorii, care nu au unde să-și desfacă marfa, din cauza embargoului rusesc. Producătorii trebuie sprijiniți, că intră în faliment, din cauza embargoului. Ca bani nu poți să-ți dai seama la cât se ridică pierderile, dar ca situație financiară te îndreaptă spre faliment. E grav”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Acesta subliniază că interdicția impusă de ruși se referă exact la toate produsele agro-alimentare. Reprezentantul LAPAR spune însă că nu poate furniza o cifră în ceea ce privește pierderile agricultorilor.

”Firmele care cumpărau de la noi și exportau mai departe în Rusia nu depindeau neapărat în totalitate de această piață. Dar mie dacă îmi scad veniturile și vin sub zero intru în faliment. Și dacă aveam un profit în creștere cu 10-15% și ăla mi-a dispărut și am minus 16% deja sunt sub zero și am intrat în faliment. Situația culturilor este însă foarte bună. Dacă lucrurile vor merge cum au mers până acum, preconizăm un an foarte bun”, a adăugat Baciu.

Bruxelles-ul pregătește măsuri pentru ajutorarea femierilor

De altfel, și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a vorbit în urmă cu câteva zile de ”criza acută în sectorul laptelui, a cărnii de porc, a legumelor şi fructelor” prin care trece toată Europa, criză generată mai ales de embargoul prelungit impus de Rusia țărilor membre UE. Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, urmează să prezinte pe 18 iulie la Bruxelles un nou pachet de măsuri pentru combaterea problemelor din aceste sectoare. Iar pachetul financiar ar urma să ajute producătorii din domeniile afectate de criză.

Totodată, ministrul Agriculturii a participat la sfârşitul lunii iunie la Luxemburg, la Consiliul Uniunii Europene (pe Agricultură și Pescuit), unde cel mai important subiect aflat pe ordinea de zi a vizat situația pieței și măsurile de sprijin pentru domeniile afectate de criză (lapte, carne de porc, legume-fructe), ca urmare a embargoului rusesc. Mai mulţi miniştri ai agriculturii din statele membre au subliniat atunci necesitatea alocării de noi fonduri din bugetul UE. Ei au solicitat și introducerea de măsuri care să producă efecte reale, respectiv acordarea unei noi scheme de ajutor excepțional pentru acoperirea parțială a pierderilor de venit în sectoarele vizate.

Responsabilii cu Agricultura din țările membre UE au stabilit luna trecută ca şocul şi pierderile crizei să nu fie suportate numai de către producători, ci să fie absorbite şi de către procesatorii şi retailerii de pe lanţul alimentar. O altă măsură discutată şi agreată de către miniştrii agriculturii a fost creşterea valorii ajutorului de minimis de la 15.000 euro, cât este în prezent, la 30.000 euro.

Reglementarea relației producător-procesator-supermarket

"Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, va prezenta în 18 iulie la viitorul Consiliu de miniștri ai Agriculturii din UE, pentru că încă ne confruntăm cu o criză acută în sectorul laptelui, cărnii de porc și al legumelor și fructelor. Din păcate, Federația Rusă a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din Uniunea Europeană, deși în urma discuțiilor s-a deschis o breșă. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne îmbucurătoare care ne dau speranțe că în sfârșit într-un termen previzibil o să reușim să mai deblocăm puțin piața europeană și să îndreptăm din nou exporturile către piața rusă", a declarat recent ministrul Achim Irimescu.

Potrivit acestuia, la nivel european se discută și despre reglementarea pe lanțul alimentar a relației dintre producător, procesator și supermarket, iar în câteva luni un Task Force constituit în acest sens va prezenta concluziile. "Sunt interese mari și sunt convins că sunteți atenți la ceea ce se întâmplă pe reglementarea lanțului alimentar, a relației dintre producător, procesator și supermarket. Să nu uităm că și la nivel european se caută o soluție și este vorba de un Task Force condus de un fost ministru al Agriculturii din Olanda, care încearcă să găsească soluții pentru a stabili un echilibru între actorii principali ai lanțului alimentar. Recent, la Consiliul miniștrilor Agriculturii de la Luxemburg am ridicat și eu și mai mulți miniștri problema riscului pe care, pe lanțul alimentar, îl suportă numai, sau în cea mai mare parte, fermierul, producătorul. Este prevăzută prezentarea concluziilor acestui Task Force în câteva luni", a subliniat șeful de la Agricultură.

Potrivit sursei citate, în agricultură există provocări importante datorită standardelor înalte impuse de UE, dar și datorită volatilității prețurilor și schimbărilor climatice care se resimt din ce în ce mai puternic. "Este o nevoie stringentă ca UE să investească, în principal, în inovare pentru că altfel nu poate face față concurenței internaționale. De exemplu, am avut mari discuții, la Bruxelles, la Consiliul ministrilor Agriculturii pe clorinarea carcaselor de pui, care se practică în state din afara țărilor UE și care permite o luptă mai facilă cu diferitele maladii sau de siguranță alimentară. (...) De aceea trebuie să găsim noi măsuri pentru a oferi producătorilor șansa de a fi cât mai competitivi pe piața europeană, să putem face față atât concurentei externe cat și cerințelor", a adăugat Irimescu.

În opinia sa, anul 2016 este momentul în care Europa este tot mai preocupată de ceea ce întâmplă la nivel global pe lanțul agroalimentar, iar cercetarea agricolă și aplicarea ei în agricultură ar trebui să îi preocupe tot mai mult și pe fermierii români.

Legea produselor românești, promulgată

Președintele Iohannis a promulgat legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend. Potrivit actului normativ, "comercianții - persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine