2019-07-21 14:16

Alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor ar putea fi întreruptă

 |  09:28
Alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor ar putea fi întreruptă

Speculațiile de pe bursa energiei electrice au dat peste cap serios piața de profil, iar federațiile de profil dau avertizări care vorbesc de iminența unei crize care să afecteze chiar alimentarea cu energie electrică a populației.

„Majorările excesive și repetate ale prețurilor energiei electrice tranzacționate pe piețele centralizate, precum și numeroasele notificări de denunțare a contractelor de furnizare încheiate prin platformele centralizate afectează atât operatorii dedistribuție, cât și furnizorii de ultimă instanță. De aceea, membrii ACUE consideră că analiza autorităților cu privire la modul de funcționare a piețelor de energie electrică trebuie derulată cu celeritate și trebuie să includă, pe lângă tranzacțiile realizate pe acestea, și o analiză a capacităților de producție disponibile, precum și privind activitatea furnizorilor care au denunțat contracte în această perioadă. Neonorarea contractelor coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața de Echilibrare (PE) este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal. Membrii ACUE vor lua toate măsurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor, generat de situația actuală, și apreciază că sunt necesare acțiuni urgente pentru identificarea unor măsuri de prevenire a repetării unor situații similare astfel încât consumatorii să poată să beneficieze în continuare de energie la prețuri rezonabile și predictibile”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Și Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) se arată îngrijorată faţă de situaţia actuală de pe piaţa energiei, de creşterile foarte mari ale preţului energiei electrice pe piaţa spot a bursei Opcom şi solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să urgenteze analiza anunţată, „să identifice cauzele şi să anunţe public, conform prevederilor legale, dacă au existat distorsiuni şi vinovaţi”

De partea sa, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a solicitat miercuri operatorul bursei de energie OPCOM o analiză a comportamentului participanţilor la piaţa spot, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), analiză şi concluziile urmând a fi transmise până la 15 februarie, a anunţat OPCOM, informează News.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-02-02Parerea ta...

AVRAM SORIN
02 Feb 2017

Declaratii iresponsabile ale factorilor de raspundere. Lipsa de implicare a guvernului, ocupat cu acordarea recompenselor pentru cei ce au sprijinit din umbra, interesati in spalarea de pacate si datorii, castigarea alegerilor si instaurarea actualului executiv, a condus la aceste sincope. Incapacitatea organelor de autorizare in domeniu si lipsa de profesionalism sau poate alte fapte de natura penala a permis intrarea pe piata energiei electrice a speculatorilor. Acum, o parte din piata este reglementata dar de la 01.01.2018 totul va fi pe piata libera. Ce ne asteapta cu asa guvernanti?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray