2020-04-03 20:34

Amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate

 |  19:12
Amenzi de până la 10.000 de lei sau chiar închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate

Proprietarii imobilelor degradate vor fiobligaţi să finanţeze lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şizugrăveli, şi vor fi scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă executălucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă până la10.000 de lei sau chiar cu închisoare. Lucrările trebuie derulate din propriainiţiativă a proprietarului, persoane fizice sau juridice, sau la simpla cererea autorităţilor locale.

Obligaţia acestor lucrări nu va fi însăvalabilă pentru construcţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de riscseismic şi pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele localepentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, conform unui proiect deordonanţă. Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie va fi de şaseluni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din parteaautorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni şi numai cuacordul primarului, emis în baza concluziilor unei note tehnice de constatare,în funcţie de natura şi amploarea lucrărilor. Proprietarii notificaţi vor fiobligaţi să permită realizarea lucrărilor şi verificarea executării corecte aacestora prin diriginţi de şantier sau firme de consultanţă specializate, petot parcursul lucrărilor.

Dacă un proprietar notificat refuzăexecutarea lucrărilor şi nu permite accesul la clădire, primarul va promova ohotărâre de consiliu local prin care lucrările vor fi iniţiate cu recuperareaulterioară a banilor de la proprietari, prin somaţie, până la data recepţieifinale a lucrărilor, pe baza autorizării primite de la instanţa judecătorească,prin ordonanţă preşedinţială.

Somaţia va constitui titlu executoriu şi vafi comunicată, în cazul în care suma nu poate fi recuperată prin platăvoluntară sau deducere, organelor teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală, care vor iniţia procedura de executare silită pentrurecuperarea sumelor plătite.

"Persoanele vinovate de încălcareaobligaţiilor se sancţionează în funcţie de gravitatea faptei, inclusiv prinsesizarea instanţelor de judecată. În toate cazurile în care neîndeplinirea sauîndeplinirea necorespunzătoare de către proprietarii notificaţi a obligaţiilorcare le revin cu privire la realizarea lucrărilor de intervenţie a produs distrugeride bunuri materiale, vătămări corporale grave ale persoanelor sau ucidere dinculpă, fapta de neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoare constituieinfracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sauamendă", se arată în document.

Amenzile aplicate proprietarilor pentrunerespectarea obligaţiei de derulare a lucrărilor vor fi cuprinse între 2.000şi 10.000 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine