2019-12-15 19:50

An dezastruos pentru producția de miere. Apicultorii, în pragul falimentului

 |  21:01
An dezastruos pentru producția de miere. Apicultorii, în pragul falimentului

Apicultorii români au ajuns în pragul falimentului, temperaturile mai scăzute din acest și lipsa de interes a autorităților față de problemele lor agravând o situație și așa dezastruoasă. Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat pentru ziarul PUTEREA că apicultorii au fost nevoiți în ultimele săptămâni să cumpere cantități suplimentare de zahăr și siropuri pentru a asigura hrana albinelor, care nu au mai putut culege polen din cauza vremii nefavorabile. În plus, producția de miere este în scădere, în luna martie fiind realizată foarte puțină miere de rapiță, salcâm și tei, singura speranță pentru o creștere de producție fiind floarea soarelui.

”Dezvoltăm familiile de albine, le dăm de mâncare, dar ele nu au mai putut culege nimic, din cauza frigului. Iar din câte se pare, agonia va continua toată luna aceasta. Am cumpărat în plus 15-20 de kg de zahăr și siropuri pentru fiecare familie de albine, pentru a le menține în viață. Apicultorii au cheltuit tot, producție nu au ca să o vândă, iar de patru luni de zile hrănim albinele în loc să valorificăm”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Potrivit acestuia, în România sunt acum 1,5 milioane de familii de albine, câte erau și în 1990.

În această situație, apicultorii cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față scăderii producției de miere. ACA a cerut luna trecută Ministerului Agriculturii acordarea unei scheme de minimis în sector, propunerea asociației neprimind încă nici un răspuns.

“Am făcut o adresă de vreo trei săptămâni către ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru acordarea unui ajutor de minimis, dar, deocamdată, nu avem niciun răspuns. Acum suntem în pragul de a-i putea da o situație clară cu pagubele pe fiecare județ în parte", a spus Fetea.

“Situația este disperată!”

Cele mai afectate zone sunt vestul, centrul și sudul țării, doar în Moldova înregistrându-se o situație ceva mai bună la salcâm, în două-trei masive de pădure.

"Suntem într-o situație disperată, între faliment și supraviețuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură și nu am mai întâlnit așa ceva, iar mulți apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiță, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop și să le dea de mâncare albinelor. Am rămas și fără albine, pentru că ele nu așteaptă ajutorul statului. Situația este dezastruoasă și apicultorii nu mai știu ce să facă", a menționat Ioan Fetea.

Mai mult, producția de miere din floarea-soarelui este și ea în pericol, dacă temperaturile vor depăși 35-40 de grade și va apărea seceta persistentă.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar din total jumătate de producție merge la export. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

30 milioane de lei, sprijin financiar în 2016

Potrivit unei hotărâri adoptată de Guvern în aprilie, apicultorii primesc în cursul acestui an sprijin financiar în sumă de 30,204 milioane de lei prin Programul național apicol pentru perioada 2014-2016, din care 15,102 milioane de lei alocate de la bugetul de stat, iar 15,102 milioane de lei din fonduri europene. „Scopul de bază al Programului este sprijinirea apicultorilor pentru achiziționarea de medicamente, funduri de stupi pentru control sau funduri de stupi antivarooa, de mătci, roiuri pe faguri și/sau familii de albine, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii”, arată un comunicat al Executivului la acea data.

Valoarea totală a sprijinului financiar acordat prin acest program în perioada 2014-2016 este de 44,8 milioane de lei, din care 50% din fonduri europene și 50% din fonduri naționale. În primii doi ani de aplicare, de sprijinul financiar au beneficiat aproximativ 5.500 de apicultori, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale.

Actul normativ facilitează accesul beneficiarilor la această formă de sprijin și extinde programul astfel încât să poată fi decontate mai multe activități. Astfel, se introduce în program decontarea medicamentelor folosite pentru tratarea nosemozei la albine și se elimină realizarea sistemului informativ pentru înregistrarea stupilor, care va fi finanțată din fonduri de la bugetul de stat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-14Parerea ta...

CETATEAN
15 Iun 2016

Cu ocazia asta distruge combinatul Apicol Baneasa si institutul de Cercetari in Apicultura . Sa vezi ce blocuri cu 30 etaje , vor rasari in curtile lor .
INEXACT
17 Iun 2016

Cu ocazia asta va distruge mafia si capusele care se ascund in spatele ,,cercetarii ''. !! Deocamdata prin ograzile acelea nu a intrat DNA .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray