2020-08-13 06:27

ANAF vrea să impoziteze alocaţiile, Ponta îşi cere scuze şi caută vinovaţii

 |  18:48
ANAF vrea să impoziteze alocaţiile, Ponta îşi cere scuze şi caută vinovaţii

Alina Oprea

Aproximativ 11.000 de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe sunt buni de plată după ce au au fost anunţaţi de ANAF că trebuie să achite contribuţiile la asigurările de sănătate. Copiii, care au alocaţiile pe card, au primit înştiinţări de plată de la Fisc prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând contribuţiile la asigurările de sănătate (CAS) pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Potrivit legii, minorii sunt asiguraţi gratuit în sistemul de sănătate. Statul a trecut, însă, la impozitarea alocaţiilor şi le cere copiilor aproape toţi banii înapoi. Fiecare copil trebuie să dea astfel înapoi 39 din cei 42 de lei pe care îi primeşte drept alocaţie. ANAF consideră că alocaţiile copiilor sunt venituri, aşa că trebuie să plătească şi contribuţii la asigurările de sănătate. Potrivit Fiscului, ar fi vorba de o eroare a softului care generează aceste înştiinţări şi că deocamdată nu au fost sesizate situaţii similare în alte judeţe. Potrivit site-ului Alba24, şi în judeţul Alba s-au întâlnit cazuri similare.

Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie.

„Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare, m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine „Aripi de înger” din judeţul Argeş, citată de Mediafax.

Potrivit acesteia, este vorba despre înştiinţări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitaţi pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de la ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

„Copii imobilizaţi la pat, copii care nu au pus vreodată piciorul în pământ au primit aceste hârtii. Ăsta este adevărul greu de perceput. Aceşti copii au drepturi pe hârtie. În societate nu au drepturi. (…) Personal, m-am dus la ANAF (Curtea de Argeş - n.r.) cu un plic din acestea. Mi s-a spus că nu ştiu despre ce este vorba şi să vin cam în două sau trei săptămâni. Am sunat apoi la ANAF Argeş, pe numărul de telefon de pe înştiinţare, ca orice cetăţean, iar acolo mi s-a răspuns cam pe un ton de sus, întrebându-mă dacă nu mai avem serviciu de finanţe publice la Curtea de Argeş”, a mai spus Mădălina Fotache.

Scuze de la Guvern

Referitor la această situaţie incredibilă, premierul Victor Ponta a spus că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite. În timpul şedinţei de Guvern de miercuri, şeful Executivului a cerut scuze pentru situaţia creată şi a precizat că aşteaptă să i se comunice cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

„Este nevoie de debirocratizarea şi desţelenirea tuturor inadvertenţelor - ca să nu spun prostiilor - din legislaţie. Îmi cer scuze şi îmi pare rău când am văzut că s-au trimis la copii să plătească taxe pentru alocaţie. Vreau să anunţ foarte clar că ministrul Finanţelor şi şeful ANAF au luat măsuri şi lucrurile astea încetează de azi, dar eu vreau până mâine să îmi spuneţi pe cine sancţionăm şi cum îndreptăm să nu se mai întâmple în viitor asemenea prostii”, a spus Ponta.

ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-07Parerea ta...

ROMANIA A RAMAS STAT TOTALITAR
07 Ian 2015

Asta se intampla deoarece, in raport cu statul toti contribuabilii sunt tratati pe post de pigmei, ca pe vremea RSR ! Feresca sfantul sa greseasca un Roman in legatura cu un impozit sau ceva similar. Este suprataxat cu varf si indesat !! Cand greseste statul sau nu plateste la timp drepturile cetateanului, Plagiatorul cere scuze lui insusi (sic !)!! RUSINE !! Cand va ajunge statul romana un partener egal cu cetateanul, in raporturile contractuale ? Adica sa aiba si obligatii similare, nu doar beneficii care se transforma in pomeni electorale de uz personal pentru guvernanti ???
RADU
08 Ian 2015

Pentru simplificare, impozitati din start la sursa, dpdv fiscal, CASS, TOATE VENITURILE de orice natura . ca tot aveti programe care se vad cu ochiul liber ce eficienta au cand sunt operate de''specialistii'' ANAF !!!
SUCA
08 Ian 2015

SUNTETI DE TOATA GROAZA., MA!! ASTIA DE LA ANAF !!?? aTI EXPEDIAT SOMATII DE PLATA SI ''PILELOR''CARE N-AU PLATIT DE ANI BUNI DARILE CATRE STAT ?? sIGUR CA NU !! PROBABIL , SUNT PE VRE-O LISTA SECRETA !!. ATI CALCULAT DARILE SI PENTRU COMPANIILE SCUTITE PANA ACUM ?? V-ATI GANDIT CA TOATE SUMELE COLECTATE PENTRU CAS, CASS SA FIE VIRATE IN CONTURI DISTINCTE SI NU LA BUGETUL CONSOLIDAT UNDE LI SE PIERDE URMA ?? N-AVETI VOI TREABA CU ASTA, VOI EXECUTATI COPII !! NENOROCITILOR CARE SUNTETI VOI DE NENOROCITI !!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz