2020-04-08 12:59

ANAF ia locul gospodinelor din reclamele la detergenţi. Fiscul îi caută pe organizatorii de nunţi la feţele de masă

 |  19:30

Agenţia Naţionalăde Administrare Fiscală vrea să folosească de acum încolo metode noi în luptacu evaziunea pe care o fac organizatorii de nunţi, botezuri şi alteparanghelii. Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a dat un Ordin prin careinspectorii fiscali vor avea puteri sporite. Dacă vor suspecta că un restaurantdeclară mai puţini bani încasaţi, atunci vor număra sticlele de whisky băute,feţele de mese spălate, sau kilowaţii consumaţi. Noile metode ANAF au fostanunţate iniţial de un parlamentar PDL. Pedelistul Gheorghe Ciobanu s-aremarcat săptămâna trecută prin spaima pe care le-a produs-o mirilor dinRomânia, atunci când presa a titrat că sprijină impozitarea nunţilor. Astăzi,Ciobanu spune că nici vorbă să se fi referit la darurile de nuntă.

Gheorghe Ciobanu,deputat PDL, a fost săptămâna trecută spaima tinerilor care vor s-o pună de-ocăsnicie. Mass-media titrase că Ciobanu are în plan sprijinirea impozităriinunţilor. Contactat de reporterii „Puterea”, pedelistul spune că nici vorbă săfi afirmat aşa ceva. Ciobanu declară că vorbea doar despre controlarea organizatorilorde petreceri, nu despre nuntaşi. El susţine că în conferinţa de presă la careparticipase se referise la Ordinul şefului ANAF de introducere a unor proceduride control indirect a patronilor de restaurante care organizează nunţi.

Darul de nuntă rămâne întreg

„Nicidecum nu m-am referit la darul de nuntă,sau la cel care organizează sala, care face decorurile. Nici la DJ, sau lamanelişti. Eu am făcut referire strictă la organizatorul de nunţi, acolo e sumaîn ansamblul ei”, a declarat Ciobanu pentru „Puterea”. Democrat-liberalulafirmă că, de fapt, a fost purtătorul de vorbe al ANAF, care are un proiect decontrol suplimentar al veniturilor patronilor de cârciumi de restaurante. „Amavut sesizări şi la Cabinetul parlamentar în acest sens şi tot punând problemaevaziunii am constatat că activitatea de organizare a nunţilor şi petreceriloreste un domeniu unde evaziunea fiscală are, într-adevăr, cote ridicate. Cei dela ANAF au spus că au în vedere o metodă de control indirect, care vizeazăfirmele care organizează astfel de evenimente”, spune pedelistul.

Feţele de masă la control

Sorin Blejnar,preşedintele ANAF, ne-a explicat metodele noi ale ANAF, pe care GheorgheCiobanu le lansa pe piaţă săptămâna trecută. Noile metode ale Fiscului se vreaa fi aplicate de la 1 ianuarie 2011. Conform lui Blejnar, dacă inspectoriifiscali au suspiciunea că un patron de restaurant a organizat o nuntă şi nu aemis factură, atunci, ei verifică şi alte informaţii, nu doar declaraţiilefiscale ale organizatorului. „Începem să îi verificăm contul personal, pentrucă el nu a lucrat pe societate, în schimb i-au intrat nişte bani pe contul luide persoană fizică. Constatăm că a avut consum mare de energie în intervalul detimp de azi-noapte, luăm consumul de la distribuitorul de energie. Vedem că adoua zi dimineaţă a dus la spălătorie o sută de feţe de masă. Vedem cât de la ofirmă de flori a făcut comandă pentru un număr de aranjamente pe care sepresupune că le-ar fi pus pe mese. Vedem că de la o altă societate comercială aaprovizionat o cantitate mare de whisky”, ne-a dat Sorin Blejnar câtevaexemple.

Spărgătorul de nunţi

Declaraţiile devinerea trecută ale lui Gheorghe Ciobanu au atras rapid atenţia presei.Mediafax titrase că „un parlamentar PDL îşi propune să impoziteze nunţile”.După apariţia informaţiilor, partidul de guvernare fusese nevoit să transmită uncomunicat de presă în care spunea că PDL nu susţine impozitarea. „Ministrulde finanţe are un target de o lună să lucreze împreună cu specialiştii dinminister, cu propunerile noastre, la introducerea unui impozit forfetar, înspecial pe zonele de evaziune fiscală. În acest sens, eu am avut discuţii cupreşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spunându-i şi sugerându-i, în ceea ceînseamnă spectrul lărgirii bazei de impozitare, pe principiul să iei puţin, darde la toţi care au venituri şi să nu iei mult de la puţini, în acest context allărgirii bazei de impozitare, şi impozitarea evenimentelor, că ţin de nunţi, debotezuri, de banchete”, declara Ciobanu, vinerea trecută, citat de Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine