2020-07-11 11:27

Analiză Bloomberg: România e BLOCATĂ în capcana cheltuielilor publice

 |  17:24
Analiză Bloomberg: România e BLOCATĂ în capcana cheltuielilor publice

România este blocată într-o situaţie dificilă în privința cheltuielilor publice, în condiţiile în care populiştii forţează măsuri care riscă să ducă la retrogradarea ratingului suveran la categoria „junk”, adică țară nerecomandată pentru investiţii, scrie arată o analiză Bloomberg citată de Agerpres.

România s-a alăturat ţărilor din restul continentului în majorarea cheltuielilor publice pentru a atenua impactul economic al pandemiei de coronavirus. Dar forţele din opoziţie, care pot respinge cu majoritate de voturi guvernul minoritar în Parlament, vor de asemenea majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii.

În timp ce UE permite o abatere bugetară, nu este de aşteptat ca agenţiile de evaluare financiară să fie atât de înţelegătoare. Trei agenţii majore de evaluare financiară acordă României un rating situat cu doar o treaptă peste categoria „junk”, cu perspective negative. Aceasta în condițiile în care S&P Global Ratings urmează să anunțe chiar astăzi o revizuire a ratingului de țară.

Pentru premierul Ludovic Orban, care se confruntă cu alegeri în toamnă, este dificil să găsească un echilibru.

„Guvernul este în impas. Cum pot fi evitate un deficit bugetar scăpat de sub control, ca rezultat al majorării pensiilor, şi riscurile asociate unei retrogradări a ratingului, fără îndepărtarea potenţialilor votanţi?”, spune Alexandra Bechtel, economist la Commerzbank în Frankfurt.

Problema distrage atenţia de la planurile pentru atenuarea impactului economic al măsurilor de izolare adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ele includ accesarea a aproape 30 de miliarde de euro - ajutorul alocat de UE.

Agenţiile de evaluare financiară şi-au exprimat îngrijorările faţă de promisiunea fostului guvern PSD, care deja făcuse cel mai ridicat deficit bugetar din UE, de a majora pensiile cu 40% în septembrie. Eşecul implementării acestei măsuri ar putea afecta speranţele lui Orban de a câştiga o majoritate parlamentară. În perspectivă, ar putea însemna sfârşitul perioadei în care România beneficiază de un rating din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), comentează Bloomberg.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-05Parerea ta...

NU TINE CU VRAJEALA LA INFINIT
06 Iun 2020

Dati afara trantorii din sectorul bugetar , care are mai multe capuse si decat cel francez care rste recunoscut ca super incarcat de trantori . Dar Franta are bomba nucleara , o industrie puternica nu taietori de fer si cusatori de chiloti (de marca ) , au contabili ce numara produse si servicii nu ca romanii saracii si grau exportat fara adaos mare comercial etc . Doara nu va ganditi sa nu mariti alocatiile copiilor (si asa aveti noroc ca nu mai sunt multi ) sau sa nu mariti pensiile ca ne retrogradeaza Standar &Pours sau alta mare smecherie cu clichet . Romaniei satia nu ii ridicau reitingul nici cand nu aveam datorii , atunci ne ziceau ca producem pe stoc sau alte baliverne Fmiste . Mati albit la ...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz