2020-02-18 00:43

Analiză Le Monde. Dobrogea, noul 'El Dorado' pentru energia eoliană

 |  18:06
Analiză Le Monde. Dobrogea, noul 'El Dorado' pentru energia eoliană

Litoralul românesc,cu regiuni izolate în care sărăcia sare în ochi, iar vântul este singuracertitudine, devine noul "El Dorado" pentru industria energieieoliene, atrăgând nume precum CEZ, care instalează cel mai mare complex eolianterestru din Europa, titrează publicaţia Le Monde.

În urmă cu 2.000 deani, poetul roman Ovidiu, exilat pe litoralul Mării Negre, a făcut cunoştinţăcu puternicele vânturi care lovesc frontierele estice ale Imperiului Roman. Înprezent, forţa lor se face simţită până în Fântânele, un sat mic situat lacâteva zeci de kilometri de mare, comentează Le Monde. "De aceea senumeşte Marea Negră. Este agitată, iar când se înfurie, ceea ce se întâmplăfoarte des, suflarea ei se simte până aici", spune Constantin Stanciu,locuitor din Fântânele.

În aceste zone izolate, vântul este singuracerititudine, notează Le Monde. Relieful este uşor deluros, clima aridă, iarsolul pietros limitează culturile. Soarele este la fel de puternic precumvântul, aşa cum o arată tenul ţăranilor. Sărăcia sare în ochi, iar populaţias-a resemnat în faţa forţei vântului.

În prezent însă, vântul istoriei bate înfavoarea lor, vechiul duşman devenind aliat. Grupul ceh CEZ instalează laFântânele, din noiembrie 2008, cel mai mare complex eolian terestru din Europa.Proiectul vine ca o binecuvântare pentru ţărani, care au pus la dispoziţiagrupului terenul, pentru care primesc până la 3.000 de euro pe an.

"Este o adevărată mană cerească. Primim1.800 de euro pe an, iar în curând vom ajunge la 3.000 de euro", explicăFilofteia Stanciu, soţia lui Constantin.

Aceşti bani sunt foarte importanţi pentrulocalnici, în condiţiile în care Filofteia, angajată la primărie, munceştepentru un salariu de 150 de euro.

Proiectul CEZ a trecut în acest an de primaetapă, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fântânele.Grupul intenţionează ca până în 2011 să construiască încă 101 eoliene în satulvecin Cogealac. În total, cele 240 de instalaţii vor avea o putere de 600 deMW, catitate echivalentă cu cea generată de reactorul nuclear de la Cernavodă.

"Vrem să asigurăm 10% din producţiatotală de energie verde din România", a declarat Cosmina Marin, responsabilăcu comunicarea la CEZ. Pentru atingerea acestui obiectiv, grupul va investi 1,1miliarde de euro, a adăugat ea.

Circa o sută de locuitori aisatului Fântânele sunt angajaţi la complexul CEZ, alături de 400 de salariaţiveniţi din toată Europa. Regiunea beneficiază de o nouă reţea de drumuri şipoduri, care permite instalarea structurilor eoliene. Totodată, populaţia areacces la apă potabilă, iar autorităţile locale au primit un sprijin financiarde 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construireacanalizării satului. Complexul va deveni cel mai mare din lume.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine