2020-07-05 17:04

Anca Dragu: În 2016 am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei

 |  14:20
Anca Dragu: În 2016 am realizat economii la buget de 1,5 miliarde de lei

Într-o declarație pentru Agerpres, Anca Dragu, fostul ministru al Finanțelor Publice, susține că, în 2016, s-au realizat economii la buget în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei. Suma rezultă din reducerea deficitului bugetar. Potrivit estimărilor actuale, anul se încheie cu un deficit bugetar de 2,59% din PIB, sub ținta inițială de 2,8% din PIB.

Anca Dragu infirmă, astfel, afirmațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat, ieri, că veniturile bugetare pe 2016 sunt mai mici cu „10 sau 14 miliarde de lei” decât cele estimate de vechea conducere a Ministerului Finanțelor, cerând constituirea unei comisii parlamentare care să verifice deciziile Ministerului de Finanțe de la ultima rectificare bugetară.

Afirmațiile lui Dragnea au stârnit o replică acidă a fostului premier, Dacian Cioloș, care susține că PSD caută să justifice imposibilitatea onorării promisiunilor din campanie, fără a impune noi creșteri de taxe și impozite, pe care să le suporte cei cei „muncesc cinstit”.

Anca Dragu i-a cerut succesorului său, Viorel Ștefan, să exprime o poziție pe această temă.

Fostul ministru a subliniat că bugetul României este monitorizat de Comisia Europeană, care ar fi emis avertismente în cazul în care exista riscul depășirii țintei de deficit.

„Bugetul României, ca și al oricărei țări membre a Uniunii Europene, este monitorizat de Comisia Europeană. Or, toate estimările Comisiei Europene, încă de la jumătatea anului, au evidențiat posibile economii la buget, având în vedere execuția bugetară, în sensul că deficitul se va situa sub 2,8% din PIB în 2016. Așadar, nu au fost evidențiate cheltuieli care să nu fie acoperite”, a adăugat Anca Dragu.

Referitor la estimările noului ministru al Finanțelor cu privire la creșterea economică în următorii patru ani, de 5,5% anual, în medie, Anca Dragu a afirmat că proiectul de buget pe care l-a transmis noului Guvern prevede o creștere economică de 4,3% în 2017.

„În proiectul de buget am mers pe o creștere de 4,3% pentru 2017. Dacă, într-adevăr, se vor realiza creșterile de pensii și salarii din programul de guvernare, acestea ar putea avea un aport suplimentar de 0,2 — 0,3 puncte procentuale, pentru că apar efectele din consum. Însă, Comisia Europeană are o estimare de creștere economică de 3,9% din PIB pentru 2017. La fel și Fondul Monetar Internațional”, a adăugat ea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-09Parerea ta...

ANTONIU CEZAR
10 Ian 2017

Pe ce]-...doi leii ma-ti ?!... Ca tot timpul ai behait ca n-aveti bani... Ne crezi chiar imbecili? !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz