2020-05-31 21:13

Anca Boagiu „sacrifică” peste 5.000 de salariaţi din sistemul feroviar

 |  18:57
Anca Boagiu „sacrifică” peste 5.000 de salariaţi din sistemul feroviar

Chiar dacă a trimis în şomaj peste 10.000 deceferişti la începutul acestui an, Ministerul Transporturilor şi Infrastucturii(MTI) se pregăteşte să mai disponibilizeze cel puţin 5.000 de salariaţi dinsectorul feroviar, de la începutul anului viitor. Conducerea MTI şi cea a celortrei companii CFR „au uitat” să precizeze că cei peste 5.000 de şomeri nu vor mai primi plăţicompensatorii. Pe de altă parte, conform strategiei MTI, se pare că CFR SA şi CFR Călători vor avea acelaşi numărde regionale, după restructurarea care va implica desfiinţarea unor astfel deunităţi.

Ministerul Transporturilor şiInfrastructurii (MTI) respectă angajamentulfaţă de Fondul Monetar Internaţional şi demarează planul de reorganizare asistemului feroviar. După CFR Marfă, conducerile CFR SA şi CFR Călători lucreazăla programele de reorganizarea şi restructurare. Vicepreşedintele FederaţieiMecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala, ne-a declarat că “nu s-a bătut în cuie”desfiinţarea a trei regionale CFR SA. “Se lucrează la mai multevariante, există proiecte prin care ar putea rămâne numai două regionale dinopt. La CFR Marfă, din opt regionale au rămas patru. Pe hârtie sunt patru şijumătate, la Bucureşti s-a mai făcut o regională mică la care lucrează aproximativ78 de angajaţi, care se ocupă de transportul intermodal. S-ar putea să rămână cinci,patru sau două regionale la CFR SA. Reorganizarea de la compania CFR Călătorise face în funcţie de rearanjarea regionalelor administratorului infrastructuriiferoviare”, ne-a explicat liderul desindicat.

După sărbători, concedieri fără plăţi compensatorii

Liderul de sindicat Voicu Sala aprecizat că reorganizarea celor trei companii CFR implică şi disponibilizareaa mii de salariaţi. “Sistemul nu poatefuncţiona numai cu două regionale la CFR SA şiCFR Călători. După calculele conducerii companiei CFR Marfă, dinfebruarie-martie ar putea fi disponibilizaţi aproximativ 3.100 de salariaţi”, ne-a mai declarat liderulde sindicat. Acesta a anunţat că nici un ceferist care va pleaca în şomaj nu vaprimi plăţi compensatorii. “Cele treicompanii din CFR vor trece la disponibilizări fără salarii compensatorii,aceştia primesc numai şomaj. Noi am cerut ca în cel mai scurt timp să primim proiectulde reorganizare pentru a vedea cum să «reaşezăm» salariaţii astfel încât să fie afectat dedisponibilizări cât mai puţin personal”, a mai spus Voicu Sala. Acesta a maiprecizat că procedeul legal pentru demararea procesului derestructurare este de aproximativ trei luni. “Există presiuni politice ca disponibilizăriledin CFR să înceapă de la 1 ianuarie. Din punct de vedere legal, nu se poate cadupă sărbători ceferiştii să fie trimişi în şomaj”, a spus liderul de sindicat.

“Nu mai acceptăm disponibilizări, oprimtrenurile de sărbători

Angajaţiiadministratorului infrastructurii feroviare – CFR SA - se opun măsurilorMinisterului Transporturilor şi ameninţă cu oprirea trenurilor. “Nici măcar acele salariicompensatorii nu mai sunt acordate celor disponibilizaţi. Cele trei companiirămân fără personal specializat. Din peste 240.000 de ceferişti, câţi erau în1989, rămân sub 60.000 de oameni. Numai acceptăm disponibilizări, oprim trenurile de sărbători.De doi ani avem salariile şi primele îngheţate, mii de ore suplimentareneplătite şi nici un fel de sporuri”, ne-audeclarat salariaţi de la CFR SA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine