2020-08-13 00:46

ANCOM ia la bani mărunţi firmele de telefonie mobilă

 |  21:01
ANCOM ia la bani mărunţi firmele de telefonie mobilă

Fac ce fac operatorii din comunicaţii şi iarăşi sunt amendaţi de autorităţi. În ultimii ani, companiile din sectorul telecom au fost, de altfel, între cele mai amendate de instituţiile statului, fie că vorbim de Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) sau Autoritatea Națională pentru Administrate și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Mai nou, ANCOM a amendat cu aproape 200.000 de euro în total (900.000 de lei) operatorii Orange, Vodafone și Telekom, din cauză că mai multe localităţi rurale din România sunt în continuare fără semnal. Companiile sunt acuzate că nu şi-au îndeplinit obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio câștigate în urma procedurii de selecție organizate în anul 2012. Operatorii dau însă vina tot pe autorităţi şi spun că întârzierea acoperirii localităţilor rurale a apărut din cauza blocajelor în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare. Mai mult, ei spun că ANCOM le-a atribuit un număr de localități greu accesibile din mediul rural. Cea mai mare amendă a primit-o Vodafone România, 720.000 de lei. Orange România a fost amendată cu 120.000 de lei, în timp ce Telekom Romania a primit o amendă de 60.000 de lei.

„Neîndeplinirea de către cei trei furnizori a obligațiilor de acoperire a tuturor localităților care îi reveneau fiecăruia, potrivit licenței obținute, au fost descoperite de către ANCOM în urma controalelor efectuate. Companiile trebuie însă să își îndeplinească obligațiile de acoperire prevăzute în licențele de utilizare a spectrului de frecvențe radio. De asemenea, vor trebui să achite contravaloarea amenzilor contravenționale către bugetul de stat”, au declarat, pentru ziarul PUTEREA, reprezentanţii autorităţii din comunicaţii.

Termenul până la care operatorii aveau obligaţia de a acoperi aceste localități a fost 5 aprilie 2016. Vodafone și Orange au avut fiecare obligația de a acoperi câte 225 de localități rurale, Cosmote (Telekom) - 169, iar RCS&RDS - 57 de localități rurale, precizează ANCOM.

Condiţiile de acoperire, impuse pentru 676 de localităţi

În cadrul licitației de spectru desfășurată în anul 2012, autoritatea a impus operatorilor Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone, care au dobândit drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz), obligația de a acoperi fiecare un anumit număr din cele 676 de localități nedeservite cu rețele de comunicații mobile de bandă largă, proporțional cu resursele de spectru câștigate.

Autoritatea a desfășurat, din data de 6 aprilie, o campanie de verificare a modului în care operatorii și-au îndeplinit obligația de acoperire cu rețele de comunicații mobile în localităţile rurale precizate în licențele primite. În urma controalelor, ANCOM a constatat neîndeplinirea de către Vodafone România a obligațiilor de acoperire a 72 de localități din cele care îi reveneau conform licenței obținute.

În cazul Orange România, s-a constatat neîndeplinirea obligațiilor în 12 localități, în timp ce Telekom Romania Mobile Communications nu și-a îndeplinit obligația de acoperire a 6 localități.

În a doua jumătate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selecție în urma căreia care au fost acordate drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz pentru furnizarea de rețele publice de comunicații electronice și de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date, până în anul 2029. Pentru prima dată în România licenţele de utilizare a frecvențelor radio s-au acordat printr-o procedură de selecţie competitivă. Preţul de pornire pentru taxa de licență aferentă fiecărui bloc de frecvențe din cele patru benzi a fost stabilită prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totală de 682,13 milioane euro.

Toate licențele de utilizare a spectrului de frecvențe obținute în urma licitației sunt valabile în perioada 2014 – 2029.

Licenţele acordate prevedeau în sarcina operatorilor și obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de 676 de localităţi nedeservite de reţele de comunicaţii de bandă largă, termenul limită pentru îndeplinirea acestei obligații fiind 5 aprilie 2016.

Vodafone şi Orange dau vina pe birocraţia statului

Reprezentanţii Vodafone şi Orange, cei mai mari operatori din România după numărul de utilizatori, spun că întârzierea acoperirii localităţilor rurale care nu sunt deservite de reţele mobile broadband a survenit ca urmare a blocajelor în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare. 

Reprezentanţii Vodafone România afirmă că acoperirea aşa-numitelor ”zone albe” este un proiect în care compania alocă permanent resurse, ca parte din obligaţiile ce derivă din deţinerea licentelor. „Din păcate, procesul este anevoios, din cauza că eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate în diverse etape, cum ar fi în cea de obţinere a autorizaţiilor de construcţie necesare”, spun reprezentanţii companiei.

Aceştia se declară însă mulţumiţi de modificarea Legii Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifică procedurile pentru obţinerea autorizaţiilor. „Vodafone România îşi exprimă încrederea că noua lege va contribui la creşterea eficienţei eforturilor depuse în această direcţie", au mai spus reprezentanţii Vodafone România.

La rândul său, Orange România acuză ANCOM că a atribuit operatorilor un număr de localități greu accesibile din mediul rural, în funcție de spectrul achiziționat în urma licitatiei din 2012. „Din numărul total de localități atribuite, 225, Orange acoperă la ora actuală 216, după un proces care a presupus investiții majore atât financiare, cât și umane”, declară reprezentanţii Orange România. Ei se laudă că „aceasta performanță ne clasează pe primul loc la numărul de localități din mediul rural acoperite”, cu mult peste rezultatele celorlalți operatori.

„Întârzierile înregistrate pentru cele nouă localități rămase au cauze independente de eforturile noastre. Am întâmpinat întârzieri și blocaje în procesul de instalare a antenelor din cauza procesului anevoios de obținere a autorizațiilor pentru construcția site-urilor. În prezent, avem dosare în curs pentru fiecare dintre aceste localități și contăm pe sprijinul autorităților abilitate pentru rezolvarea lor. Orange va continua planurile de dezvoltare a infrastructurii, astfel încât clienții să se bucure de acoperire extinsă și de servicii la cele mai înalte standarde", au declarat reprezentanții Orange România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz