2019-07-23 04:20

Angajaţii Metrorex ameniţă cu greva generală. Veniturile salariaţilor vor fi tăiate cu 25%, în 2011

 |  19:07
Angajaţii Metrorex ameniţă cu greva generală. Veniturile salariaţilor vor fi tăiate cu 25%, în 2011

Nici angajaţii de la metrou nu vor scăpa, separe, de scăderea veniturilor cu 25%, anul viitor. Potrivit proiectului debuget pentru 2011, angajaţii de la metrou, alături de cei de la CFR, vor rămânefără anumite sporuri, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ 25% a venituriloractuale. Liderii de sindicat de la metrou resping măsurile economico-financiarepregătite de Metrorex şi se pregătesc să pună lacăt pe staţiile de metrou.

Guvernul Boc intenţioneazăsă taie 25% şi din veniturile salariaţilor de la metrou,în 2011. În consecinţă, preşedintele UniuniiSindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat luni că la jumătatealunii noiembrie, angajaţii de la metrou vor să declanşeze conflictul de muncă,dacă după stabilirea bugetului pe 2011 se vor diminua fondurile alocateMetrorex, respectiv dacă se vor tăia sporurile pentru condiţii speciale. “În urma unei întâlniri cu directorulgeneral al Metrorex, Gheorghe Udrişte, am fost informat că prin proiectul deacord cu Fondul Monetar Internaţional s-a solicitat reducerea costurilor cusalariile, respectiv eliminarea sporului pentru condiţii speciale şi extindereareducerii cu 25% a salariilor şi la întreprinderile de stat cu pierderi. Metrorexnu are pierderi, ci doar o datorie către Alstom, care se ocupă cu mentenanţametroului. Nu înţelegem de ce Metrorex este pe lista de monitorizare a FMI. Directorulcompaniei Metrorex nu ne-a informat despre o dată în care vor fi finalizatebugetele”, a declarat Ion Rădoi.

Liderul de sindicat a precizat că a cerut oîntâlnire cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu. “Nu suntem de acord cudiminuarea drepturilor constituţionale şi legale ale salariaţilor Metrorex. Înaceste condiţii, vom participa la acţiunile confederaţiilor sindicale, iar dacăni se vor reduce drepturile salariale vom riposta prin declanşarea conflictuluide muncă”, a mai declarat preşedintele USLM.

Metrorexare nevoie de 500 de salariaţi

Ion Rădoi a precizat că în aproximativ o lunăse va şti care vor fi fondurile alocate de la buget pentru Metrorex, astfel căpe la jumătatea lunii noiembrie angajaţii ar putea declanşa conflictul de muncădacă li se vor reduce veniturile. “Sporurilepentru condiţii speciale reprezintă 25% din salariu pentru cei 4.300 deangajaţi ai Metrorex care lucrează în exploatare şi pentru cei 480 de laAlstom. La Metrorex este o lipsă de personal de aproximativ 500 de angajaţi, încondiţiile în care numărul de călători a crescut şi s-au mai dat în exploatarepatru noi staţii”, a mai spus Rădoi.

VoicuSala: Ceferiştii sunt pregătiţi să oprească trenurile

Vicepreşedintele FederaţieiMecanicilor de Locomotivă, Voicu Sala, ne-a explicat căsalariu cel mai mic la calea ferată nu poate fi sub 6 milioane de lei vechi. “Ne aşteaptă o toamnă grea de tot. Prin reducereafondului de salarii cu 25%, ori se reduc salariile cu 25%, ori conducerea celortrei societăţi CFR trimiteoameni în şomaj”, a spus liderul desindicat. El a precizat că angajaţii CFR sunt pregătiţi să oprească trenurile,dacă lefurile scad cu 25%. “Mare minune ca ceferiştiisă nu oprească trenurile fără nici fel de înştiinţare. Nu mai rezistă lumea înşomaj tehnic, cu salarii de 75%. La negocieri nu ne cheamă nimeni, nici cei treidirectori de companii, nici conducerea Ministerului Transporturilor. Aşteptăm să vedem dacă ne taie 25% din salarii”, aconchis Voicu Sala.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray