2020-08-05 02:49

ANRE pierde procesul. Hidroelectrica şi-a câştigat dreptul de a exporta energie

 |  18:00
ANRE pierde procesul. Hidroelectrica şi-a câştigat dreptul de a exporta energie

Compania de stat Hidroelectrica a anunţat că a câştigat în lupta cu reglementatorul sectorului energetic, ANRE. Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis pe 19 noiembrie, prin sentinţa civilă nr.21917, contestaţia Hidroelectrica împotriva procesului verbal de contravenţie nr.36119/11.05.2015, încheiat de ANRE, prin care se reţine în sarcina Hidroelectrica efectuarea de operaţiuni de export energie electrică pe teritoriul Ungariei în perioada decembrie 2014 – februarie 2015.

“Mai exact, se reţine că Hidroelectrica a vândut energie pe o platformă centralizată, transparentă şi competitivă din Ungaria, administrată de Tradition Financial Services Ltd., lider mondial în domeniul brokerajului de produse energetice, deşi avea obligaţia să vândă toată cantitatea de energie produsă pe platforma OPCOM din România”, a anunţat producătorul de energie Hidroelectrica.

Conform Judecătoriei Sectorului 1, ANRE poate face apel în 30 de zile de la comunicare. De altfel, reprezentanţii ANRE spun că, după ce va sosi comunicarea hotărârii judecătoreşti, autoritatea va contesta această decizie la o instanţă superioară.

''Sentința la care face referire producătorul de energie Hidroelectrica nu este redactată la data emiterii comunicatului de presă. Astfel, nu putem ști motivul pentru care judecătorul a luat această decizie. ANRE va face apel la sentința care a admis contestația Hidroelectrica după ce vom vedea motivul instanței”, au precizat oficialii reglementatorului din energie.

Borza: “Băieţii deştepţi s-au reinventat!

Potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, această interpretare, dată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), “încalcă principiul liberei circulaţii a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piaţa internă de energie la nivelul UE, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 şi încalcă însăşi OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art.8 elimină restricţiile privind comerţul cu energie electrică între statele membre”.

Totodată, se încalcă şi licenţa de furnizare nr.932 dată Hidroelectrică prin Decizia ANRE nr.2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încalcări, Hidroelectrica a sesizat instanţa de judecată, care, în urma administrării probatoriului, i-a dat câştig de cauză.

„Hotărârea instanţei de judacată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinţei, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre pieţele statelor membre ale Uniunii. În 2012, am decuplat băieţii deştepţi de la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. După un tun de 1 miliard de euro dat companiei, băieţii deştepţi s-au reinventat cu ajutorul unor funcţionari din ANRE, care, printr-o interpretare restrictivă şi antieuropeană a legislaţiei, le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie”, a declarat av.dr. Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.

Potrivit acestuia, anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie, 8,7 milioane MWh, iar anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh.

energie, export, romgaz, greva, gaze, anre, hidroelectrica


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz