2020-07-07 16:59

Aproape 2.500 de produse, retrase de pe piaţa UE

 |  18:27
Aproape 2.500 de produse, retrase de pe piaţa UE

În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective din partea Comisiei Europene au fost jucăriile (28%) și articolele vestimentare, produsele textile și articolele de modă (23%). Comisia Europeană a anunţat că, în 2014, pentru aproape 2.500 de produse, variind de la jucării la autovehicule, fie a fost interzisă introducerea acestora în UE, fie au fost eliminate de pe piaţă, deoarece erau periculoase pentru consumatori, informează un comunicat de presă al executivului comunitar. Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără riscul de rănire, riscurile legate de substanțe chimice și riscurile de asfixiere.

Când statele membre depistează un produs care nu este sigur, trimit o notificare în Sistemul de alerta rapidă. Numărul total de notificări efectuate în 2014 a fost de 2.435, o creștere de 3% în comparație cu 2013, ceea ce înseamnă că, oprind mai multe produse periculoase, consumatorii sunt mai bine protejați. În momentul emiterii notificării, toate celelalte țări vor căuta respectivul produs pe piețele lor, iar țările care îl vor găsi, vor indica ce măsuri au luat (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale). În 2014, ca urmare a problemelor constatate, au fost luate 2.755 de astfel de măsuri.

„Fiecare produs din Europa trebuie să fie sigur pentru cetățenii noștri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie să fie retrase de pe piață cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alertă rapidă. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient în menținerea siguranței consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperării UE în beneficiul cetățenilor noștri”, a declarat comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vera Jourová.

China rămâne principala țară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64% din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca în 2013. Comisia Europeana colaborează îndeaproape cu China prin intermediul programului “Sistemul de alerta rapida-CHINA” pentru a se asigura că autoritățile chineze răspund la fața locului tuturor problemelor privind siguranța produselor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz