2020-07-05 05:04

Aproape jumătate din bogații lumii locuiesc în SUA

 |  23:01
Aproape jumătate din bogații lumii locuiesc în SUA

Alina Oprea

Elveția continuă să conducă în clasamentul bogăției globale, înregistrând cea mai mare medie privind bogăția per adult din lume, de 581.000 de dolari în 2013, în creștere cu 10,5% față de anul precedent, arată un studiu al Credit Suisse, preluat de AFP și publicația elvețiană „The Local”. Elveția, cu 2.434 de oameni superbogați ce au averi ce depășesc 50 milioane de dolari, s-a clasat în fața unor țări precum Australia, Norvegia, Statele Unite ale Americii și Suedia. De asemenea, aproape jumătate din milionarii lumii trăiesc în Statele Unite și aproape un sfert în Europa.

Averile bogătașilor la nivel mondial au crescut cu 8,3% față de anul anterior, la un nivel record de 263 trilioane de dolari, deși distribuirea de active a devenit din ce în ce mai inegală, arată raportul.

Averea la nivel mondial a crescut cu 20% față de perioada de dinainte de criza financiară globală și cu 39% față de cel mai scăzut nivel de la apogeul crizei din 2008, potrivit „Global Wealth Report” al gigantului bancar elvețian.

„Economia globală ar putea crește lent, dar acest lucru nu a împiedicat creșterea averilor personale în cursul anului trecut”, se arată în raport.

Studiul, care a analizat averile a 4,7 miliarde de adulți din peste 200 de țări, a arătat că averea gospodăriilor este mai mult decât dublă comparativ cu nivelul de la începutul mileniului, când s-a situat la doar 117 trilioane de dolari. Iar în următorii cinci ani, se estimează că averile la nivel mondial să crească spectaculos cu 40%, la 369 trilioane de dolari.

Astăzi, fiecare adult are, la nivel global, o avere medie de 56.000 de dolari, potrivit raportului.

„Rezultatele arată că inegalitatea a avut tendința să crească din 2008, în special în economiile aflate în dezvoltare”, a declarat Markus Stierli, de la Institutul de Cercetare al Credit Suisse.

Studiul mai arată că cea mai mare creștere a averii în ultimul an o întâlnim în America de Nord, care are 34,7% din averea la nivel mondial, și în Europa, care are 32,4% din averea globală. Ambele regiuni au arătat creșteri de aproximativ 11%. În schimb, America Latină a prezentat puține schimbări, în timp ce China a înregistrat doar o ușoară creștere, de aproximativ 3,5%, iar în India bogăția a scăzut cu 1%.

La nivel de țară, Marea Britanie, Coreea de Sud și Danemarca au înregistrat cele mai mari câștiguri procentuale, în timp ce Ucraina, Argentina și Indonezia au văzut cele mai mari pierderi.

Tot mai mulți milionari

Numărul de milionari în dolari la nivel global a urcat cu 164% începând cu anul 2000, până la 34,8 milioane de persoane în prezent, iar 41% dintre ei trăiesc în Statele Unite.

Circa 128.000 de milionari din lume au active de cel puțin 50 milioane de dolari, aproape jumătate din ei trăiesc în Statele Unite și aproape un sfert în Europa.

Oficialii Credit Suisse au declarat că se așteaptă ca numărul milionarilor la nivel mondial să depășească 53 de milioane în 2019, odată ce numărul milionarilor din China este estimat a se dubla de la 1,18 milioane în prezent.

De asemenea, un miliard de oameni fac parte din clasa de mijloc, cu o avere variind între 10.000 și 100.000 dolari.

Cota Chinei în clasa de mijloc s-a dublat din anul 2000 și reprezintă în prezent o treime din oamenii din această categorie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz