2020-04-06 00:17

Armatorii și operatorii fluviali - critici dure la adresa administratorilor porturilor de la Dunăre

 |  16:19
Armatorii și operatorii fluviali - critici dure la adresa administratorilor porturilor de la Dunăre

Armatorii şi operatorii fluviali, membri ai asociaţiei de profil din România, critică administraţiile portuare, din cauza lipsei de transparenţă în stabilirea tarifelor practicate în porturile dunărene şi au transmis o plângere pe această temă Consiliului de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN).

Potrivit agerpres.ro, în plângerea Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari-Fluviali din România (AAOPFR), aceștia acuză Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) din Galaţi şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (APDF) Giurgiu că au postat pe site-uri normele de fundamentare şi tarifele practicate din acest an doar în perioada 7-10 decembrie, după care au fost scoase fără a se mai permite accesarea şi analizarea lor.

"Deşi în toate Normele de fundamentare se subliniază că una din principalele sarcini ale administraţiilor este întreţinerea, repararea şi dezvoltarea infrastructurii, în textul normelor nu se precizează unde urmează să se desfăşoare aceste activităţi în anul 2020 şi nici care sunt sumele alocate", se arată în textul plângerii AAOPFR.

Potrivit acesteia, APDF Giurgiu nu a efectuat nici un fel de lucrări în ultimii doi ani, deşi legislaţia prevede obligaţia autorităţilor portuare de a utiliza peste 50% din veniturile obţinute pentru întreţinerea, repararea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii.

AAOPFR contestă, totodată, tariful perceput de APDM navelor fluviale care utilizează infrastructura portuară pentru intrarea sau ieşirea navelor din port sau ancorarea acestora în zonele de ancoraj delimitate.

"Conform legii 235/2017, porturile fluviale nu au rade, iar zonele de ancoraj se stabilesc de căpităniile de port şi sunt situate pe luciul de apă. În contractele de concesiune încheiate între Ministerul Transporturilor şi administraţii nu sunt incluse suprafeţe de apă situate pe căi navigabile, acestea aflându-se în administrarea companiei naţionale Apele Române, conform prevederilor Legii apelor. APDM Galaţi nu are nici un fel de jurisdicţie asupra zonelor de ancoraj, nu are dreptul să execute lucrări în aceste zone şi nu poate percepe tarife de la navele care utilizează zonele de ancoraj", se specifică în documentul semnat de preşedintele asociaţiei, Nicolae Chichi.

Armatorii solicită, de asemenea, ca Administraţia Căilor Navigabile să facă publice costurile de ecluzare şi îşi exprimă nemulţumirea faţă de creşterea acestora.

Potrivit preşedintelui AAOPFR, Nicolae Chichi, în toate porturile de pe Dunăre armatorii au probleme cu autorităţile. "În toate administraţiile portuare, sunt tarife care nu sunt foarte bine explicitate şi fundamentate. Am transmis observaţiile noastre şi aşteptăm un răspuns. Cred că vom avea o întâlnire cu CSDN în următoarele două săptămâni", a mai precizat preşedintele Chichi.

AAOPFR, asociaţie de utilitate publică cu sediul la Galaţi, numără aproape 20 de membri. Printre aceştia este şi Asociaţia Delta din judeţul Tulcea, care reprezintă, la rândul său, circa 20 de societăţi – notează agerpres.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine