2020-06-05 10:28

Asigurările auto se scumpesc din nou, în 2011

 |  19:08
Asigurările auto se scumpesc din nou, în 2011

Poliţele RCA se vor scumpi începând cu 1 ianuarie 2011, în unelecazuri cu până la 50%. Practic, pentru un autoturism de 1.300 de centimetricubi, asigurarea obligatorie va costa 420 de lei, adică aproape o treime dinsalariul mediu brut din septembrie. Preţul poliţei va varia însă în funcţie decomportamentul şoferului la volan.

Reprezentanţiicompaniilor de asigurări sunt de părere că actualele tarife la poliţele RCA sunt prea mici,în condiţiile în care tot mai multe victime ale accidentelor solicită şi obţinîn instanţe despăgubiri din ce în ce mai mari, iar valoarea TVA-ului acrescut."În prima parte a acestui an, preţul mediulaRCAs-a situat în jurul valorii de 110 de euro, pentruautoturismele cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc,valoare insuficientă în condiţiile unei frecvenţe a daunei atât de ridicată şia apariţiei unor cereri de despăgubiri de dimensiuni din ce în ce mai mari, maiales pentru daune nonpatrimoniale (cele pentru vătămări corporale - n.red.)",a declarat Florentina Almăjanu, directorul general al Uniunii Naţionale aSocietăţilor de Asigurare din România (UNSAR), asociaţie care are 23 de membrişi generează peste 95% din volumul afacerilor de pe piaţa asigurărilor.

Pentruun Logan, dacă RCA se va scumpi cu 50%, românii ar putea plăti 165 de euro. Înultimii ani, scumpirile anuale ale poliţelor RCA au fost de 10-30%.

Preţurilede bază publicate pe site-urile companiilor de asigurări pot suferi ajustări înplus sau în minus faţă de tariful afişat, în funcţie de mai muţi factori.Astfel, conducătorii auto care au sub 30 de ani plătesc, în medie, cuaproximativ 50% mai mult decât cei care depăşesc această vârstă. De exemplu,posesorul unui autoturism cu motor de 1,2-1,4 litri, în vârstă de până la 30 deani, va plăti pentru o asigurare RCA încheiată la Ardaf, valabilă timp de unan, suma de 924 de lei.

Explicaţiaoferită de companiile de asigurare este că persoanele mai în vârstă auînregistrat, din punct de vedere statistic, mai puţine incidente în trafic,ceea ce înseamnă un număr mai mic de daune plătite de asiguratori.

Preţulpoliţei RCA este influenţat semnificativ şi de istoricul clientului, în sensulcă şoferii care au fost implicaţi în accidente în ultimii ani vor plăti maimult decât cei care nu au înregistrat incidente rutiere, în unele cazuri tarifulfiind dublu.

Ieri,patru societăţi au anunţat că tarifele pe care le vor practica în cazulpoliţele RCA, pentru autoturisme cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.200-1.600cmc şi şoferi cu vârste între aproximativ 30 şi 50 de ani, vor varia, în medie,între minus 5% şi plus 15% faţă de cele utilizate în acest an, potrivit CSA. "Laaceste tarife afişate, asigurătorii şi-au propus să aplice o serie decoeficienţi proprii de corecţie, în funcţie de diverse criterii precum regiune,localitate, vârstă, plata integrală a primei sau acordarea unui coeficient decampanie. Prin aplicarea acestor corecţii, la tarifele de primă afişate sepoate ajunge la o reducere cumulată de până la 25%", se arată într-uncomunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine