2020-08-10 11:36

AVAS a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea Fortus Iaşi

 |  16:48
AVAS a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea Fortus Iaşi

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea Fortus Iaşi în cadrul procedurii de reorganizare, potrivit notei de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind preluarea de către AVAS a creanţelor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la compania ieşeană.

Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial din 6 septembrie, prevede preluarea, de către AVAS, a creanţelor bugetare, respectiv impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii, administrate de ANAF, înscrise în Tabelul definitiv al creanţelor din procedura de insolvenţă a Fortus, precum şi a creanţelor născute după data deschiderii procedurii insolvenţei şi până la data intrării în vigoare a ordonanţei. „Societatea Comercială Fortus - S.A. Iaşi face parte din categoria societăţilor de importanţă locală, fiind printre singurele companii care pot asigura un număr important de locuri de muncă, într-o zonă cu un grad de şomaj peste media la nivelul ţării şi în care s-au închis rând pe rând unităţi industriale importante. În această perioadă, societatea se află în perioada de observaţie ca efect al suspendării executării Sentinţei nr.883 din 22 iunie 2012, pronunţată de judecătorul-sindic, iar AVAS a identificat, deja, posibilii investitori interesaţi să relanseze activitatea societăţii în cadrul procedurii de reorganizare şi a planului aprobat de adunarea creditorilor”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, neluarea măsurii de transferare a creanţei, în regim de urgenţă, ar continua divergenţele de viziune economică între principalii creditori reprezentanţi ai statului, ar diminua posibilităţile legale de reorganizare a activităţii economice şi de relansare a acesteia şi ar mări şansele de trecere în şomaj a celor 700 de salariaţi.

La începutul lunii iulie 2012, conducerea AVAS a dispus efectuarea unui control la Fortus Iaşi, pentru a verifica situaţia economică şi financiară a societăţii, dar şi anumite aspecte de natură socială ce ţin de soarta celor aproximativ 800 de angajaţi. Un alt aspect care a determinat declanşarea acţiunii AVAS l-a constituit existenţa unor date contradictorii apărute în rapoartele de evaluare ale activelor acestei societăţi, în 2009 acestea fiind evaluate la aproximativ 190 milioane de euro, iar în prezent la numai circa 35 de milioane de euro.

AVAS menţiona, în iulie, că a identificat şi o serie de neregularităţi în gestionarea societăţii de către administratorul judiciar - Casa de Insolvenţă Transilvania - intrat în cadrul procedurii de insolvenţă în 2009, la solicitarea ANAF. Printre aceste neregularităţi AVAS menţionează scăderea drastică a cifrei de afaceri a Fortus în ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos şi costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflată în dificultate, dar şi aplicarea unor măsuri de reducere a producţiei societăţii cu scopul opririi activităţii acestei companii, în contextul existenţei unor comenzi ferme şi profitabile pentru societate, dar şi a unor soluţii de redresare a acesteia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639576-03-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz