2020-02-24 14:55

AVAS va cere Guvernului amânarea cu trei ani a plăţii despăgubirilor către foştii deponenţi FNI

 |  18:00
AVAS va cere Guvernului amânarea cu trei ani a plăţii despăgubirilor către foştii deponenţi FNI

Autoritateapentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va cere Guvernului să aprobeamânarea cu trei ani a plăţilor restante pentru păgubiţii Fondului Naţional deInvestiţii (FNI), măsură care va permite deblocarea conturilor instituţiei.

"Neconfruntăm cu o serie de probleme. Problema cea mai complexă este faptul că laAVAS conturile sunt blocate de deponenţii FNI. (...) Am încercat să prezentămşi premierului situaţia respectivă şi să încercăm o măsură de amânare a plăţiideponenţilor pe o perioadă, până ne vom putea debloca activitatea şi vom reuşisă scoatem la privatizare societăţile comerciale. În prezent nu putem să plătimanunţurile publicitare, nu putem să plătim poşta, nu putem să plătim expertizeşi nu mai vorbim de cheltuielile de funcţionare a AVAS", a declaratpreşedintele instituţiei, Aurelian Popa, citat de Mediafax.

AVAS are conturile blocate din lunamai, cu excepţia câtorva zile

ŞefulAVAS a afirmat că instituţia pe care o conduce a cerut un punct de vedereministerelor Justiţiei şi Finanţelor privind intenţia de amânare a plăţilor,iar ulterior va iniţia din nou un proiect de ordonanţă pe această temă. "Noiam gândit să fie amânate pe o perioadă de trei ani, cum sunt şi titlurileexecutorii privind salariile, prin Ordonanţa 71/2009. Ştiţică sunt titluri executorii pentru drepturi salariale care au fost amânate laplată trei ani, şi tot în acest sens am gândit şi noi, pentru a putea să nedeblocăm activitatea", a precizat Popa. El a precizat că instituţia aplătit foştilor investitori suma totală de 390 milioane de lei, din careaproape 70 de milioane de lei în 2010, şi estimează că mai trebuie plătite70-80 milioane de lei, reprezentând majorări de întârziere. Pe de altă parte,AVAS este implicată într-o serie de litigii, unde au fost date deja sentinţecare obligă instituţia la plata unor despăgubiri către foştii proprietari. Popaafirmă că AVAS nu dispune de sumele respective şi crede că Executivul ar putealua în discuţie şi amânarea plăţii acestora.

"Pentru90 de societăţi privatizate pe Legea 99/ 1999 au fost încasate venituri de 29milioane de lei, iar litigiile pe solicitări de restituire la această dată suntpeste un miliard şi jumătate de lei. Legea 99 a dat posibilitatea ca în bazaunei evaluări şi a unei hotărâri judecătoreşti pronunţate, statul sădespăgubească pe cel care şi-a revendicat într-o societate un activ. Legeaîntr-adevăr a fost modificată în 2002, prin apariţia Legii 137, dar până înacel an şi-a făcut efectul", a afirmat Popa. El a adăugat că suma de platăprin hotărâri executorii totalizează 6,4 milioane de lei şi 28 milioane deeuro, prin hotărâri irevocabile trebuie plătite peste 17 milioane de lei şi800.000 de euro, iar prin decizii definitive şi executorii, suma se ridică latrei milioane lei şi 500.000 de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine